Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Η κατάσταση τείνει προς την ομαλοποίηση
  • "Δεν έχουμε λαϊκή υποστήριξη" παραδέχεται ο ηγέτης των στασιαστών
  • Σύσκεψη των επικεφαλής των συμμαχικών επιτελείων για το σχεδιασμό της τελικής επίθεσης στα νοτιοανατολικά προπύργια των στασιαστών

ΚΙΝΣΑΣΑ - ΛΟΥΑΝΤΑ.-

Προς τα ανατολικά κατευθύνονται τα κυβερνητικά στρατεύματα και οι σύμμαχοί τους από την Αγκόλα, τη Ζιμπάμπουε και τη Ναμίμπια, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μέσα σε λίγες ημέρες οι δυνάμεις των στασιαστών θα έχουν εκδιωχθεί από τη χώρα. Από την πλευρά τους, οι στασιαστές φαίνεται ότι ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να κρατήσουν τα τελευταία προπύργιά τους στις νοτιοανατολικές περιοχές.

Πολύ κοντά στη σημαντικότατη, από στρατηγικής άποψης, πόλη Καλέμι, λιμάνι στη λίμνη Ταγκανίκα, βρίσκονται, από χθες, τα στρατεύματα της ΛΔ του Κονγκό μαζί με τις συμμαχικές τους ενισχύσεις. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πληροφοριών, Ντιντιέ Μουμενγκί, η μεγάλη κυβερνητική επίθεση στο ανατολικό μέτωπο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και υπογράμμισε ότι είναι θέμα, πιθανώς ημερών, η ολική απομάκρυνση των στασιαστών από τη χώρα. Παράλληλα, το υπουργείο Αμυνας της Αγκόλα ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε, χθες, στη Λουάντα σύσκεψη των επικεφαλής των στρατιωτικών επιτελείων της Ναμίμπια (στρατηγός Ντίμο Χαμαάμπο), της Αγκόλα (Ζοάο ντε Μάτος), της Ζιμπάμπουε (Βιτάλις Ζβιναβάσκε) και της ΛΔ του Κονγκό (Ζοζέφ Καμπίλα), προκειμένου να σχεδιαστούν οι επιχειρήσεις κατά των στασιαστών. Δε δόθηκαν περαιτέρω πληροφορίες για το σχέδιο των συμμάχων και κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έκανε δηλώσεις. Μόνο ο Ζοάο ντε Μάτος αρκέστηκε να πει ότι "εκπληρώθηκε το ένα μέρος των υποχρεώσεών μας απέναντι στους συμμάχους μας της Κινσάσα και μέσα σε λίγες ημέρες θα έχουμε ολοκληρώσει το έργο μας".

Από την πλευρά τους, οι στασιαστές φαίνεται ότι ενισχύουν τις δυνάμεις τους σε μια σειρά από νοτιοανατολικές πόλεις, όπως είναι η Μπουκαβού, το λιμάνι Κισάνγκανι στον ποταμό Κονγκό, η Μόμπα και το Μανόνο. Παρά τις, περί του αντιθέτου φήμες, ο στρατιωτικός διοικητής τους Ζαν Πιερ Οντεκάνε δήλωνε, χτες, ότι οι δυνάμεις του προελαύνουν στη νότια επαρχία Κατάνγκα. Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης τους Ερνέστ Ουάμπα ντία Ουάμπα παραδεχόταν, μόλις χθες για πρώτη φορά (τυχαία η συγκυρία της επέλασης των κυβερνητικών δυνάμεων; ), στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέτεντ Πρες", ότι μέχρι σήμερα οι δυνάμεις των στασιαστών δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν την υποστήριξη του λαού του Κονγκό.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της ΛΔ του Κονγκό Λορέν Καμπίλα βρέθηκε στο Ντουρμπάν της Νότιας Αφρικής, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Ο Καμπίλα, ο οποίος δεν είχε ανακοινώσει την άφιξή του, αναμένεται να έχει σειρά συναντήσεων με Αφρικανούς ηγέτες, ενώ δεν αποκλείεται να συναντηθεί και με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ