Κυριακή 23 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
Παγκόσμια Διάσκεψη για τη Νεολαία

Παγκόσμια Διάσκεψη για τη Νεολαία
Τι κόσμο θ' αφήσουμε στα παιδιά μας;

Η πρώτη Παγκόσμια Υπουργική Διάσκεψη του ΟΗΕ για θέματα νεολαίας έγινε πρόσφατα στη Λισαβόνα στις 8 - 12 Αυγούστου. Η διάσκεψη που οργανώθηκε σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Πορτογαλίας είχε σαν στόχο να εξετάσει τρόπους, ώστε οι κυβερνήσεις να μπορούν πιο αποτελεσματικά να ικανοποιήσουν τις οικονομικές, κοινωνικές, μορφωτικές, συναισθηματικές, πολιτιστικές και πνευματικές ανάγκες της νεολαίας, να ενισχύσουν τις εθνικές πολιτικές, έτσι ώστε να επωφεληθούν οι νέοι.

Ανάμεσα στους πρωτεύοντες στόχους, είναι η διασφάλιση της ειρήνης, η προώθηση της παιδείας, η πλήρης απασχόληση, η υγεία και η καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Ωστόσο, όλα αυτά τα δεινά που κατατρύχουν τους νέους είναι οι ίδιες οι κυβερνήσεις, που τα ευνοούν ή ακόμα και τα δημιουργούν, όταν προετοιμάζουν πολεμικές συγκρούσεις, όταν "μοιράζουν" την ανεργία, όταν "προτείνουν" στους νέους τη μισοαπασχόληση, όταν τους κάνουν πολλαπλή πλύση εγκεφάλου, όταν προωθούν τα μαλακά ναρκωτικά και καταστρέφουν το περιβάλλον.

Ο ίδιος ο ΟΗΕ, σε μια ειδική, πρόσφατη έκθεσή του για τη νεολαία στον κόσμο "φωτογραφίζει" τις ευθύνες των κυβερνήσεων για τη νέα γενιά και ιδιαίτερα τις νέες κοπέλες:

- Σήμερα τα δύο τρίτα των παιδιών του κόσμου που εγκαταλείπουν το σχολείο είναι κορίτσια, αναφέρει η έκθεση. Σαν αποτέλεσμα, οι ενήλικες γυναίκες αποτελούν τα δύο τρίτα του ενός δισεκατομμυρίου αναλφαβήτων στον κόσμο.

- Η έκθεση διαπιστώνει ότι δεν παρατηρείται μεγάλο χάσμα γενεών μεταξύ των νέων και των γονιών τους. Αντίθετα, είναι εντυπωσιακό πόσο μεγάλο είναι το χάσμα μεταξύ αγοριών και κοριτσιών. Τα αγόρια εκφράζουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, παρουσιάζονται λιγότερο ευάλωτα και πιο χαρούμενα, πιο υπερήφανα και με μια υποκειμενική αίσθηση ευημερίας, παρά ό,τι τα κορίτσια.

- Τα μεγάλα ποσοστά γεννήσεων των γυναικών στα είκοσί τους έχουν μειωθεί στις περισσότερες περιοχές του κόσμου. Αυτή η τάση μειώνει τους κινδύνους για την υγεία και προσφέρει καλύτερες ευκαιρίες για τις νέες γυναίκες. Η μόνη εξαίρεση είναι η υποσαχαρική Αφρική. Στις περισσότερες περιοχές του κόσμου, η αντισύλληψη είναι μια πρακτική που ακολουθούν λιγότερες από το 25% των παντρεμένων γυναικών κάτω από τα είκοσι και λιγότερες από 40% των γυναικών κάτω από 25 χρόνων.

- Σε γενικές γραμμές, ο μέσος όρος ηλικίας για τον πρώτο γάμο έχει ανέβει. Είναι 22 - 26 χρόνων για τις γυναίκες και 25 - 28 χρόνων για τους άνδρες. Πάνω από 90% των νέων κάτω από είκοσι είναι άγαμοι.

- Οι περισσότεροι νέοι - περίπου το 85% - ζουν στις υπό ανάπτυξη χώρες και από αυτούς το 60% στην Ασία. Τα ποσοστά αύξησης του νέου πληθυσμού έχουν μειωθεί παντού στη δεκαετία του '90. Οι αναπτυγμένες χώρες και η Ανατολική Ασία είχαν αρνητική αύξηση.

- Σε όλες τις περιοχές, η κατάθλιψη είναι αυξανόμενο πρόβλημα ανάμεσα στους νέους.

- Τους νέους απασχολούν κατ' εξοχήν τα θέματα της οικογένειας, της παιδείας και της εργασίας. Σε γενικές γραμμές, οι ανησυχίες τους είναι κοινές- αρχίζουν από αρρώστιες στην οικογένεια, και φθάνουν στον πυρηνικό πόλεμο και την περιβαλλοντική καταστροφή.

- Μια παγκόσμια δημοσκόπηση το 1996 ανάμεσα σε 25.000 νέους ηλικίας 15 - 18 χρόνων έδειξε ότι η προσωπική επιτυχία και η επιθυμία "να γίνουν κάτι" ήταν η πιο ισχυρή επιθυμία ανάμεσα στο 80% των ερωτηθέντων. Ο σεβασμός προς την οικογένεια ήταν, επίσης, έντονο στοιχείο.

- Οι νέοι στις υπό ανάπτυξη χώρες ανησυχούν περισσότερο για το έγκλημα και το περιβάλλον, ενώ οι νέοι των αναπτυγμένων χωρών εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για το μέλλον του κόσμου και έχουν μια τάση να απορρίπτουν "τον παλιό τρόπο που γινόντουσαν τα πράγματα". Τα γυμνασιόπαιδα στην Αμερική παρουσίασαν και μια ιδιομορφία, σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο διότι συχνά έχουν δουλιά μετά το σχολείο, ενώ τα Σαββατοκύριακα ασχολούνται περισσότερο με τα ραντεβού τους και λιγότερο διαβάζοντας και μελετώντας. Επίσης παρουσιάζουν τα υψηλότερα επίπεδα στρες και αγωνίας για τις σπουδές τους.

- Το 12% των νέων ζει σε χώρες με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα (πάνω από 10.00 δολάρια το χρόνο), ενώ τα δύο τρίτα της νεολαίας του κόσμου μεγαλώνουν σε χώρες με πολύ χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα (κάτω από 1.000 δολάρια το χρόνο).

- Παρά το υψηλό βιοτικό επίπεδο που υπάρχει σε ορισμένες χώρες, παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά ψυχολογικών διαταραχών, κοινωνικών προβλημάτων και ασθενειών. Επίσης παρατηρείται αύξηση της κατάχρησης ναρκωτικών και οινοπνευματωδών, καπνίσματος, έλλειψη σωματικής άσκησης και αύξηση αυτοκτονιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην πάλη ενάντια στη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης (2007-10-07 00:00:00.0)
Οι πληγές του Αφγανιστάν (2004-07-04 00:00:00.0)
Με το ΚΚΕ! Μπροστά! Ούτε βήμα πίσω! (2004-02-04 00:00:00.0)
«Εσείς χτίζετε τον καινούριο κόσμο...» (2001-10-12 00:00:00.0)
Η «παγκοσμιοποίηση» εχθρός των γυναικών (2000-08-13 00:00:00.0)
Η ψαλίδα «πλούτος - φτώχεια» έχει ανοίξει εξαιρετικά επικίνδυνα (1999-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ