Πέμπτη 20 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Τα "στρογγυλεύει" ο Ακης για το Κοσσυφοπέδιο

Προσπάθεια "στρογγυλέματος" της θέσης της κυβέρνησης για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και τη συμφωνία της χώρας μας σε επικείμενη ΝΑΤΟική επέμβαση, έκανε χτες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο της "Παλλαϊκής Αμυνας", απέφυγε να επαναλάβει όσα είπε τις τελευταίες μέρες για "σφαγές αμάχων από τον Σ. Μιλόσεβιτς" και για δικαιολόγηση της ΝΑΤΟικής επέμβασης και δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη που από την αρχή της κρίσης "έκανε σαφές στα ΝΑΤΟικά όργανα ότι το θέμα είναι πολιτικό και δεν αντέχει σε στρατιωτική λύση". Ως εκ τούτου είπε η οποιαδήποτε δυνατότητα κινητοποίησης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ "χρησιμοποιείται για υποστήριξη της πολιτικής λύσης".Με τη θέση αυτή, είπε, συμφώνησαν και οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της Ε Ε και προσανατολίζονται σε μια θέση που "απαιτεί το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών της αλβανικής μειονότητας στη Σερβία, συγχρόνως όμως είναι μία συνολική απόρριψη της θέσης των εξτρεμιστικών κύκλων των Αλβανών, οι οποίοι ζητούσαν πολεμική σύγκρουση και συναίνεση όλων των Αλβανών σε ολόκληρη την περιοχή". Ο Α. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι "ουδέποτε θα επιτρέψουμε σε μειονότητες στα Βαλκάνια να οδηγήσουν σε αλλαγή των συνόρων της περιοχής" και είπε ότι υπάρχει ανάγκη άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Μιλόσεβιτς και Ρουγκόβα, ώστε να υπάρξει πολιτική λύση στη βάση μιας διευρυμένης αυτονομίας στο πλαίσιο της Σερβίας. Τάχθηκε κατά της λογικής των αξόνων στην περιοχή, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό και στους S-300 είπε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι "η πλήρης υποστήριξη της ανάγκης διασφάλισης της αμυντικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Σχολιάζοντας αυτήν την τοποθέτηση του υπουργού Αμυνας ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε στην ομιλία του ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος "έδωσε τη θέση της κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο κάπως στρογγυλεμένη".

Η άποψη που ακούσαμε εδώ, είπε, "δεν έχει καμία σχέση με τις δηλώσεις του υπουργού που έγιναν προχτές. Με τις προχτεσινές δηλώσεις του ο υπουργός χρεώνει στη Γιουγκοσλαβία την ευθύνη για τη Βοσνία κάτι που δεν είχε γίνει αυτή τη στιγμή. Αναφέρεται ακόμα στον Σ. Μιλόσεβιτς και λέει ότι πρέπει να αντιληφθεί ότι όλα έχουν ένα όριο και δύο φορές στη δήλωσή του συντάσσεται με τις απειλές του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ, λέει, έχει την ευθύνη να διαμορφώνει μια αποφασιστική στάση απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Ποια φαινόμενα; Αναφέρεται ότι καλώς κάνει και πραγματοποιεί τις ασκήσεις το ΝΑΤΟ. Πρόκειται για δηλώσεις που υποδείχνουν μια στάση τελείως διαφορετική από αυτή που σήμερα αναφέρθηκε".

"εκκενώνουν χωριά" οι Αλβανοί

Με τις διπλωματικές "προσπάθειες επίλυσης" της διαμάχης του Κοσσυφοπεδίου να βρίσκονται σε κατάσταση "αφασίας", οι αλβανικές αρχές άρχισαν χτες να εκκενώνουν μεθοριακά χωριά από ηλικιωμένους και γυναικόπαιδα, σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες", που επικαλέστηκε ανώνυμη δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου.

Η εκκένωση, έλεγε ο αξιωματούχος, αποφασίστηκε μετά την πτώση σε αλβανικό έδαφος τριών οβίδων του γιουγκοσλαβικού πυροβολικού που είχαν ριφθεί στις συγκρούσεις του Κόσσοβου.

Οι αμερικανικές διπλωματικές προσπάθειες αυτής της βδομάδας, με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ Κρίστοφερ Χιλ να πιέζει τους Κοσσοβάρους Αλβανούς να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι, απέτυχαν μετά πολλών επαίνων. Σήμερα (Πέμπτη) ο Χιλ συναντάται με Γιουγκοσλάβους πολιτικούς στο Βελιγράδι. Ο Αμερικανός εντεταλμένος είπε πως "η διαδικασία μόλις άρχισε". Η γιουγκοσλαβική πλευρά, διά του Βόισλαβ Σέσελι, είπε, πάντως, πως δε "βιάζεται".

Στο μεταξύ, παράλληλα με τις αναφορές σποραδικών βομβαρδισμών από τους Γιουγκοσλάβους την Τρίτη, το Σερβικό Κέντρο Ενημέρωσης ανέφερε πως υπήρξαν βομβαρδισμοί από την Αλβανία προς τη γιουγκοσλαβική επαρχία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ