Πλήρης ημερών, σε ηλικία 99 ετών, πέθανε, προχτές το βράδυ, η Ελλη Σουγιουλτζόγλου,η γνωστή και μυθική μορφή της φωτογραφικής τέχνης, Νέλλυ.Γεννημένη το 1899 στο Αϊδίνι της Μ. Ασίας, η Νέλλυ ήταν το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας του μεγαλεμπόρου Σουγιουλτζόγλου. Από το 1906 μέχρι το 1912 φοίτησε στο Γαλλικό Σχολείο Καλογραιών στο Αϊδίνι. Από το 1912 μέχρι το 1917 φοίτησε στο Ομήρειο Παρθεναγωγείο της Σμύρνης. Τον Ιούνη του 1919 βιώνει τα αιματηρά γεγονότα και την καταστροφή του Αϊδινίου. Το 1920 φεύγει με τον αδελφό της στη Δρέσδη, με σκοπό να σπουδάσει ζωγραφική και μουσική. Το 1921 σπουδάζει ζωγραφική κοντά στην Σίμσον Καστέλι. Το 1922 από τη Δρέσδη παρακολουθεί την καταστροφή της Σμύρνης και αγωνιά για την οικογένειά της μέχρι τη στιγμή που μαθαίνει ότι σώθηκαν και βρίσκονται στην Αθήνα. Από το 1921 μέχρι το 1923 σπουδάζει φωτογραφία. Μαθήτρια ακόμη φωτογραφίζει δύο σπουδαίες χορεύτριες και η δουλιά της δημοσιεύεται σε γερμανικές εκδόσεις. Το 1923 παίρνει το δίπλωμα φωτογραφίας με άριστα και πολλούς επαίνους και διακρίσεις. Το 1925 έρχεται στην Αθήνα και ανοίγει το στούντιό της στην Ερμού, αφού προηγουμένως είχε προμηθευτεί από τη Γερμανία τα τελειότερα μηχανήματα. Στα 1925 - 1927 κάνει την πρώτη της έκθεση με τίτλο: "Προσφυγικοί καημοί",με θέμα της, φυσικά, τη Μ. Ασία.
Οι φωτογραφίες της, με την τόλμη και την αισθητική, αλλά και τους τόπους όπου φωτογράφιζε, είχαν προκαλέσει και σοκάρει πολλούς, ωστόσο δεν άργησε να καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως κάτι ξεχωριστό στην τέχνη της φωτογραφίας.
"Με την τόλμη και το ταλέντο της - δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος - καθιέρωσε τη φωτογραφία όχι μόνο ως εφαρμοσμένη αλλά και ως καλή τέχνη, επιβάλλοντας μια αισθητική αντίληψη και ένα ύφος που εδώ και δεκαετίες αποδίδονται με το όνομά της. Ως Ελληνίδα δημιουργός κατέχει περίοπτη θέση στο πολιτιστικό πανόραμα του αιώνα μας. Οι φωτογραφίες της με την αισθητική και την τοπογραφία είχαν σοκάρει πολλούς, όπως πολλοί, σχεδόν όλοι, είναι αυτοί που δέχονται σήμερα ως αυτονόητη τη μεγάλη αξία του καλλιτεχνικού της έργου. Αυτή είναι η μοίρα και η γοητεία της τέχνης και του καλλιτέχνη. Το έργο της έχει διασφαλισμένη τη θέση του μεταξύ άλλων και στο Μουσείο Μπενάκη".
Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού η κηδεία της θα γίνει δημοσία δαπάνη, αύριο, από το Νεκροταφείο Νέας Σμύρνης.