Τρίτη 18 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιχείρηση παραπλάνησης των βαμβακοπαραγωγών
  • Οτι αναμένεται αύξηση της προκαταβολής κατά 5 - 10 δραχμές, σε σχέση με πέρσι, ανακοίνωσε χτες ο Οργανισμός Βάμβακος
  • Ομως, με βάση τα στοιχεία του ίδιου του Οργανισμού, προκύπτει ότι η τελική τιμή για φέτος θα είναι μικρότερη κατά 20 δραχμές

Με προκαταβολικά ψέματα άρχισε να "βομβαρδίζει" η κυβέρνηση τους βαμβακοπαραγωγούς ότι, τάχα, θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερη τιμή στο βαμβάκι. Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση του Οργανισμού Βάμβακος εξέδωσε χτες ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι δηλώθηκε στην ΕΕ η εκτίμηση παραγωγής σύσπορου βαμβακιού (1.150.000 τόνοι) και πως αναμένεται αύξηση της προκαταβολής, λόγω των υψηλών διεθνών τιμών και της πράσινης ισοτιμίας της δραχμής, κατά 5 - 10 δραχμές σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Ομως, η απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων και κλίματος ευφορίας στους βαμβακοπαραγωγούς, από την πλευρά της κυβέρνησης, μέσω τέτοιου είδους ανακοινώσεων, που γίνεται με προφανή σκοπό να "προληφθούν" έτσι νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, καταρρίπτεται από τα ίδια τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες η διοίκηση του Οργανισμού Βάμβακος: Μόνο η εκτίμηση για αναμενόμενη παραγωγή 1.150.000 τόνων σημαίνει ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα εισπράξουν τιμή για τη φετινή παραγωγή 20 δραχμές το κιλό λιγότερες σε σχέση με την περσινή.

Ωστόσο, η παραγωγή σύσπορου βαμβακιού αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερη από την περσινή, αφού φέτος καλλιεργήθηκαν περισσότερα από 4.100.000 στρέμματα (πέρσι καλλιεργήθηκαν 3.900.000) και οι καιρικές συνθήκες μέχρι τώρα ευνοούν την αύξηση της παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι η τελική τιμή θα είναι ακόμα μικρότερη σε σύγκριση με αυτή που εισέπραξαν οι βαμβακοπαραγωγοί για τη χρονιά που πέρασε και κατά πολύ μικρότερη σε σχέση με την τιμή που διεκδίκησαν στη διάρκεια των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων. Για την παραγωγή του 1997 οι βαμβακοπαραγωγοί εισέπραξαν μικρότερη τελική τιμή σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (293 δραχμές πέρσι, γύρω στις 285 - 288 δραχμές πήραν φέτος, ενώ τώρα όπως δείχνουν τα πράγματα θα εισπράξουν τελική τιμή μικρότερη από 265 δραχμές το κιλό). Από την άλλη, το κόστος παραγωγής συνεχίζει να αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς και η υποτίμηση της δραχμής την άνοιξη που πέρασε το ανέβασε ακόμα περισσότερο. Το αποτέλεσμα είναι οι βαμβακοπαραγωγοί να υποστούν ξανά και αυτή τη χρονιά νέα πρόσθετη μείωση του εισοδήματός τους.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η διοίκηση του Οργανισμού Βάμβακος έσπευσε να ανακοινώσει την εκτίμηση παραγωγής βαμβακιού χωρίς να έχει στη διάθεσή της τις εκθέσεις ηρτημένης εσοδείας των περιφερειακών γραφείων του Οργανισμού.

Από την άλλη, η τροποποίηση του κοινοτικού κανονισμού για το βαμβάκι, με βάση τον οποίο θα δίνεται και συμπληρωματική προκαταβολή στο τέλος του έτους, δεν ευνοεί σε τίποτα τους βαμβακοπαραγωγούς και εκτός αυτού δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα, αν, στην περίπτωση που υπάρξει συμπληρωματική προκαταβολή, το ποσό αυτό θα εισπράττουν οι παραγωγοί ή οι εκκοκκιστές. Σε σχέση με τα παραπάνω η ουσία είναι ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα βγουν για άλλη μια χρονιά ζημιωμένοι και θα πληρώσουν ακριβά τα "σπασμένα" του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι και της πολιτικής της κυβέρνησης.

Στη χτεσινή ανακοίνωση της διοίκησης του Οργανισμού Βάμβακος επιχειρείται επιπλέον να δημιουργηθούν ψευδείς εντυπώσεις ότι δήθεν εξοφλήθηκαν όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί για την περσινή παραγωγή, ωστόσο όμως αυτό δεν έχει γίνει ακόμα. Σε αρκετές περιοχές (όπως, π.χ., στη Λάρισα) πολλοί βαμβακοπαραγωγοί περιμένουν ακόμα την εξόφληση της επιδότησης και για το πρόβλημα αυτό κατέθεσε πρόσφατα Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ, φέρνοντας την κυβέρνηση προ των ευθυνών της.

Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ