Σάββατο 15 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΣΚΑΚΙ

Συνεχίζουμε και σήμερα την παρουσίαση μερικών εικόνων ματ στο Σιάνγκτσι.Οι περισσότερες από αυτές είναι τελείως διαφορετικές από εκείνες που συναντούμε στο Δυτικό Σκάκι και γι' αυτό συνιστούμε στον αναγνώστη να ανακεφαλαιώσει τις κινήσεις των κομματιών που παρουσιάσαμε παλαιότερα. (Ανοιξη του 1998).

Στο διάγρ. 3 ο Πύργος δίνει σαχ. Ο Μαύρος βασιλιάς δεν μπορεί να βγει από το παλάτι, αλλά ούτε και να πάει στη διπλανή κάθετο (λόγω του κανόνα ότι οι δύο βασιλιάδες δεν μπορούν να βρίσκονται στην ίδια κάθετο, χωρίς να υπάρχει κομμάτι ανάμεσα). Ο Μαύρος είναι, λοιπόν, ματ. Το διάγρ. 4 χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Το κανόνι δίνει σαχ (ας θυμηθούμε ότι το κανόινι, προκειμένου να κόψει αντίπαλο κομμάτι, πρέπει να μεσολαβεί άλλο κομμάτι!). Ο Μαύρος είναι ματ διότι κανένας Ελέφαντας δεν μπορεί να κόψει το ενδιάμεσο κομμάτι (το Αλογο), μια και τη θέση του Αλόγου θα την έπαιρνε ο Ελέφαντας!

Τέλος στο διαγρ. 5 ο μαύρος είναι ΠΑΤ και λόγω του κανονισμού αυτός που είναι ΠΑΤ χάνει και φυσικά αυτός που το δίνει κερδίζει.

Ηλίας ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ