Εργαζόμενοι στις κατασκηνώσεις αμείβονται - κατ' εκτίμηση - με 80 χιλ. δραχμές το μήνα, δουλεύοντας με εξαντλητικά ωράρια
Τη σφοδρή παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων μιας μερίδας του εποχιακού προσωπικού στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων, στον Αγιο Ανδρέα,διαπίστωσαν συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Αθήνας που επισκέφτηκαν το χώρο. Της περιοδείας είχαν προηγηθεί καταγγελίες για εξευτελιστικές αμοιβές πολύ κάτω και από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, διαχωρισμό του εποχιακού προσωπικού ως προς τα δικαιώματα που απολαμβάνει, δουλιά από το πρωί ίσαμε το βράδυ κ. ά.!
Η πρόσληψη των εργαζομένων έγινε ύστερα από προκήρυξη του Δήμου Αθηναίων στην αρχή του καλοκαιριού, με την οποία ζητούσε εποχιακό προσωπικό. Για την κάλυψη των θέσεων προτιμήθηκαν οι μακροχρόνια άνεργοι και ειδικότερα όσοι από αυτούς ήταν απόφοιτοι ΤΕΙ και ΑΕΙ. Ανάμεσα στις θέσεις εργασίας που προκηρύχτηκαν ήταν και 30 θέσεις "κοινοταρχών", οι οποίοι είναι υπεύθυνοι, μεταξύ πολλών άλλων, για τη σωστή λειτουργία της κοινότητάς τους στα πλαίσια της κατασκήνωσης, για την καταγραφή των προβλημάτων, για την ενημέρωση των γονιών, για την εμψύχωση, επίβλεψη και συνοδεία των παιδιών σε όλες τους τις δραστηριότητες.
Πολλοί σύντομα, οι 30 κοινοτάρχες που επιλέχτηκαν διαπίστωσαν - κι αυτό σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες που τους έδωσαν (! ) - ότι η αμοιβή τους ήταν μάλλον 40.000 δραχμές το δεκαπενθήμερο, χωρίς φυσικά υπερωρίες, Κυριακές, επιδόματα γάμου, πτυχίου κ. ά., αν και βρίσκονται επί ποδός από το πρωί ως αργά το βράδυ. Επιπλέον, τα χρήματα καταβάλλονται με πολύμηνη καθυστέρηση. Σε ό,τι αφορά το ύψος της αμοιβής, οι φόβοι τους ενισχύθηκαν όταν κατάφεραν να προμηθευτούν περσινό ΦΕΚ, στο οποίο υπήρχαν υπουργικές αποφάσεις που την καθόριζαν σε ανάλογο ύψος.
Εντονη όμως είναι η ανησυχία τους σε ό,τι αφορά στην επικόλληση των ενσήμων, αφού πέρυσι χρειάστηκε να γίνει καταγγελία στο ΙΚΑ για να επικολληθούν. Το ίδιο καθεστώς και χειρότερο αντιμετωπίζουν και δεκάδες ομαδάρχες, στην πλειοψηφία τους ανήλικοι.
Το ωράριο εργασίας ξεκινά από τις 7.30π.μ. έως τις 12.30 τα μεσάνυχτα, με μικρά διαλείμματα ενδιάμεσα. Βέβαια, ακόμα κι αυτά τα "διαλείμματα", δεν ισχύουν τις μέρες που έχουν υπηρεσία! Ετσι, σε ένα συγκρότημα που διαθέτει μόνο 2 κοινοτάρχες, αυτοί αναγκάζονται να κάνουν υπηρεσία - δηλαδή στο πόδι από τις 7.30π.μ. έως τη 1.30 τα μεσάνυχτα - μέρα παρά μέρα! Πρόσφατα, βρίσκονταν όλοι σε επιφυλακή μερόνυχτα, λόγω των πυρκαγιών, αλλά ούτε λόγος για υπερωρίες! Η εντατικοποίηση αυξάνει παραπέρα, αφού από τις 30 θέσεις κοινοταρχών είναι καλυμμένες, πλέον, μόνο οι 15!
Στη διαμαρτυρία των εργαζομένων για το ύψος της αμοιβής τους, την ίδια στιγμή που άλλοι συνάδελφοί τους που προσλήφθηκαν με την ίδια προκήρυξη αντιμετωπίζονται με πλήρη δικαιώματα, δόθηκε η απάντηση ότι αυτοί δε συγκαταλέγονται στο εποχιακό προσωπικό, αλλά ότι είναι "στελέχη που επιτελούν κοινωνικό έργο"! Τα... "στελέχη" εκτός όλων των άλλων δεν έχουν ούτε το δικαίωμα να εγγραφούν στο σωματείο του εποχιακού προσωπικού που υπάρχει στο χώρο!
Οπως προαναφέρθηκε, και το 1997 οι αμοιβές και οι συνθήκες εργασίας των κοινοταρχών των κατασκηνώσεων ήταν ανάλογες. Τότε οι ελάχιστες αμοιβές των κοινοταρχών, καλύπτονταν και με υπουργικές αποφάσεις, των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών! Στο ΦΕΚ του Αυγούστου του '97 - το μόνο που έχουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή - δημοσιεύτηκε απόφαση που καθόριζε τις αμοιβές, κάτω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία βασίστηκε, όπως τονίζεται, και στην αδυναμία υπογραφής συλλογικής σύμβασης λόγω έλλειψη συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων!
Οι δύο υπουργοί καθόριζαν τις αμοιβές ανά δεκαπενθήμερο σε 75.000 δραχμές για τους αρχηγούς, σε 46.000 για υπαρχηγούς, σε 59.000 για βοηθούς αρχηγών, σε 39.000 για κοινοτάρχες, σε 28.000 για ομαδάρχες και σε 44.000 για τους γυμναστές!
Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα αυτό έχει κάνει ήδη παρέμβαση ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας Λ. Αυδής για την "Αγωνιστική, Αριστερή, Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα".Στην ανακοίνωση του συνδυασμού, τονιζόταν ότι για όλους τους εργαζόμενους της χώρας ισχύουν τα ελάχιστα όρια αμοιβών και οι όροι εργασίας που καθορίζει η ΕΓΣΣΕ.
Επιπλέον, σημειωνόταν ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν πρέπει να μετατρέπεται σε πολιορκητικό κριό για την κατεδάφιση των εργατικών δικαιωμάτων και καλούνταν να καταβάλει στους εργαζόμενους το νόμιμο μισθό, χωρίς καθυστερήσεις και προφάσεις και "αν του λείπουν τα μετρητά ας αναμορφώσει ακόμη μία φορά τον προϋπολογισμό και ας περικόψει λίγα μέτρα από το "Χριστουγεννιάτικο Δέντρο" ή από κάποια άλλη ανάλογη δαπάνη".