Τρίτη 4 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Τσάμπα χρήμα για τους μεγαλοεπιχειρηματίες

Αμβλύνονται τα κριτήρια εισαγωγής επιχειρήσεων στην οδό Σοφοκλέους, προκειμένου και η υπόθεση χρηματοδότησης των επιχειρηματιών να μεταφερθεί στους ώμους των χιλιάδων αποταμιευτών, που σπρώχνονται στο χρηματιστηριακό τζόγο

Στην ενίσχυση του χρηματιστηριακού τζόγου, στον απεγκλωβισμό όλο και περισσοτέρων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό και στην εξασφάλιση "τζάμπα" χρήματος από το Χρηματιστήριο στοχεύει η κυβέρνηση με το Σχέδιο Νόμου περί "ρυθμίσεων θεμάτων της χρηματιστηριακής αγοράς", που παρουσίασε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Δικαιολογώντας τις προτάσεις ελαστικοποίησης των όρων εισαγωγής των εταιριών στο Χρηματιστήριο, ο Γ. Παπαντωνίου επικαλέστηκε τον εντεινόμενο ανταγωνισμό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, στα οποία - όπως υποστήριξε - μπορούν να προσφύγουν ελληνικές επιχειρήσεις για την άντληση κεφαλαίων, ανταγωνισμός ο οποίος θα ενταθεί με την καθιέρωση του ΕΥΡΩ...

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση Σημίτη ανακηρύσσει τη Σοφοκλέους σε βασικό μοχλό εύκολης και δωρεάν χρηματοδότησης των επιχειρηματιών, καθαγιάζει το χρηματιστηριακό τζόγο και την ιδέα του εύκολου κέρδους, σπρώχνοντας προς το Χρηματιστήριο απλούς πολίτες, παρά τους τεράστιους κινδύνους που υπάρχουν να δουν τις αποταμιεύσεις τους να... κάνουν φτερά.

Οι κυριότερες αλλαγές για την εισαγωγή μετοχών εταιριών στο Χρηματιστήριο είναι:

  • Αντί για πέντε συνεχή χρόνια κερδοφορίας, που ήταν μέχρι τώρα, προϋπόθεση πλέον για την εισαγωγή είναι απλά να έχουν δημοσιευτεί επί τρία χρόνια ισολογισμοί της ενδιαφερόμενης επιχείρησης. Μάλιστα αν πρόκειται για συνδεδεμένες επιχειρήσεις (Holding Company) η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί να αποφασίσει την εισαγωγή τους και χωρίς τη δημοσίευση τριών ισολογισμών.
  • Στην προηγούμενη θέση της ικανοποιητικής περιουσιακής διάρθρωσης των υποψήφιας εταιρίας τίθεται απλώς ως όρος η ικανοποιητική περιουσιακή διάρθρωση σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό. Αυξάνει επίσης το όριο των ιδίων κεφαλαίων των προς εισαγωγή εταιριών από 1 σε 1,5 δισ. δραχμές - Το όριο αυτό το εκπληρώνουν σήμερα πολλές επιχειρήσεις, αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα των ισολογισμών τους, όλη τη δεκαετία του 1990.
  • Καταργείται η υποχρέωση των εισαγόμενων εταιριών να προχωρούν, κατά την εισαγωγή τους, σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.
  • Η τιμή διάθεσης των νεοεισηγμένων μετοχών μπορεί να είναι καθοριζόμενη, είτε κυμαινόμενη σε εύρος μέχρι 15%.
  • Επιτρέπεται τέλος στις εταιρίες αναδόχους της εισαγωγής των μετοχών, να επεμβαίνουν, επί ένα εξάμηνο από την ημερομηνία της εισαγωγής, ώστε να "σταθεροποιείται" η τιμή τους και να μην παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της απότομης ύψωσης της τιμής των μετοχών κατά τις τρεις πρώτες ημέρες της ελεύθερης διαπραγμάτευσής τους στο Χρηματιστήριο, γεγονός που επιτρέπει σε αετονύχηδες να "ξεπουπουλιάζουν" τους αδαείς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ