Παρασκευή 31 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Λειτουργία" για το "Θέατρο Τέχνης"

Εγκαινιάστηκε, χτες, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών,έκθεση με θέμα "Θέατρο Τέχνης - Αρχαίο δράμα και σύγχρονο ελληνικό έργο",στο πλαίσιο τουΔιεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.Ενώ, σήμερα και αύριο, θα παρουσιαστούν δύο μουσικές παραστάσεις με τίτλο "Ο Ι. Καμπανέλλης και ο Μ. Χατζιδάκις στο Θέατρο Τέχνης".

Το σύνολο της έκθεσης, που θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζεται σε τρεις ενότητες. Αρχικά θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα στον ιδρυτή του Θεάτρου Τέχνης, Κάρολο Κουν,με προσωπικές φωτογραφίες, επιστολογραφία, φωτογραφίες από πρόβες κ. ά. Στη συνέχεια τα κοστούμια των Τσαρούχη, Μυταρά, Φωτόπουλου, κ.ά., οι φωτογραφίες, τα προγράμματα και οι αφίσες του αρχαίου δράματος, θα μας θυμίσουν τις παραστάσεις - σταθμούς του Θεάτρου Τέχνης. Στην τρίτη και τελευταία ενότητα, θα γίνει μικρή αναφορά στο νέο ελληνικό έργο, με αφίσες, προγράμματα και φωτογραφίες. Στην έκθεση θα παρουσιαστεί και οπτικοακουστικό υλικό, με τον Κάρολο Κουν σε μοναδικές στιγμές διδασκαλίας, καθώς επίσης και μουσική που έχει γραφεί ειδικά για τις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης.

Οσο για τη μουσικο - θεατρική παράσταση, αυτή περιλαμβάνει τα έργα "Ο Ματωμένος γάμος" του Λόρκα, "Ο κύκλος με την κιμωλία" του Μπρεχτ και το"Παραμύθι χωρίς όνομα" του Ιάκωβου Καμπανέλλη τα οποία μαζί με τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι παρουσιάζουν την εποχή όπου οι παραστάσεις του Καρόλου Κουν ήταν ένας άλλος χώρος έκστασης. "Η ιδέα να κάνουμε αυτή την εκδήλωση - λέει ο Ιάκωβος Καμπανέλλης - ήταν του Βασίλη Ριζιώτη.Μου επροτάθη να παρουσιάσω τρία έργα, με μουσική Χατζιδάκι από μια συγκεκριμένη εποχή, δηλαδή της περιόδου '47 - '60, που αποτελεί μια από τις πιο δημιουργικές φάσεις στο έργο του συνθέτη. Οταν λοιπόν, μου επροτάθη να κάνω μια σύνθεση και σύμπτυξη των κειμένων, συνέπτυξα την ιστορία των έργων παρουσιάζοντας τον πλήρη μύθο και τους βασικούς χαρακτήρες. Πρόθεσή μου ήταν τα κείμενα να δηλώνουν την καταγωγή των τραγουδιών που ακούγονται. Δηλαδή όχι μόνο να διαφαίνεται ο στίχος του Λόρκα, του Μπρεχτ, του Καμπανέλλη, αλλά η πηγή της δημιουργικής έμπνευσης, η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι".

Η επιλογή και σύνθεση, λοιπόν, των κειμένων, είναι του Ιάκωβου Καμπανέλλη,η σκηνική επιμέλεια της Κατερίνας Καμπανέλλη,η ενορχήστρωση του Κώστα Κριτσωτάκη και η μουσική διεύθυνση του Βασίλη Ριζιώτη.Τραγούδι - ερμηνεία Σπύρος Σακκάς.Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Μαρία Κωνσταντάρου, Μπάμπης Χατζιδάκης, Ελένη Παναγιώτου, Μανώλης Γιούργος, Δέσποινα Κούρτη, Δημήτρης Μόσχος, Ερωφίλη Λέκκα.Συμμετέχει το Μουσικό Σύνολο: Μαρία Βασιλοπούλου (φλάουτο), Κώστας Χατζόπουλος (κιθάρα), Κώστας Κριτσωτάκης (πιάνο), Δημήτρης Βράσκος (βιολί - μαντολίνο), Γιώργος Κινδοίνης (βιόλα), Βαγγέλης Νίνα (τσέλο), Μιχάλης Διακογιώργης (κρουστά).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ