Πέμπτη 30 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14

ΑΛΛΟΙ ΕΠΤΑ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥΦΕΚΙΖΕΙ ΓΥΝΑΙΚΑ - ΟΥΤΕ Ο ΦΡΑΝΚΟ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑ - Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΡΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ
ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΟΥ ΕΑΜ ΣΤΟΝ Κ. ΤΣΑΛΔΑΡΗ
"ΘΕΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ, ΝΑΙ Η ΟΧΙ;"

"1) Θ. ΣΑΠΡΑΝΙΔΗΣ Περιστέρι Θεσ/νίκης

2) Γ. ΚΑΛΕΜΗΣ

3) ΠΑΝΤΑΖΗΣ Μπισδούνι Ιωαννίνων

4) ΛΟΛΗΣ

5) Π. ΛΥΜΠΕΡΙΔΗΣ Ειδομένη Κιλκίς

6) Γ. ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ Πλαγιά Παιωνίας

7) Π. ΠΕΡΤΣΕΜΛΗΣ Εδεσσα

8) Θ. ΜΙΧΑΗΛ Βρεττά Εδεσσας

9) Δ. ΛΙΜΠΑΣ Αγρα Μυτιλήνης

10) ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ Εδεσσα

11) Γ. ΠΡΩΙΟΣ Εδεσσα

12) ΕΙΡΗΝΗ ΓΚΙΝΗ δασκάλα Ξανθόγια Εδεσσας

Είναι τα δώδεκα θύματα του ελληνικού φασισμού που δολοφονήθηκαν "νόμιμα" το τελευταίο δεκαήμερο από εκτελεστικά αποσπάσματα των έκτακτων στρατοδικείων θανάτου. Ησαν όλοι αληθινοί Ελληνες πατριώτες, ήρωες του αλβανικού μετώπου και σεμνοί αγωνιστές της τετράχρονης Εθνικής Αντίστασης εναντίον της τριπλής φασιστικής σκλαβιάς. Δολοφονήθηκαν αποκλειστικά και μόνο για την αντιφασιστική τους δράση και τους αγώνες τους υπέρ της Ελλάδας από την κυβέρνηση του ελληνικού νεοφασισμού που εγκαθίδρυσε και στηρίζει η αγγλική κατοχή για την εξυπηρέτηση των βρετανικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Είναι η πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία που εκτελείται γυναίκα και η τακτική εγκαινιάζεται με τη θανάτωση της ηρωίδας δασκάλας Ειρήνης Γκίνη. Οπως είναι γνωστό, ούτε ο απαίσιος δήμιος του ισπανικού λαού Φράνκο τόλμησε να εκτελέσει αντιφασίστριες. Προηγούμενο υπάρχει μόνο στη Χιτλερική Γερμανία και στις κατεχόμενες κατά τον παγκόσμιο πόλεμο από τις ναζιστικές δυνάμεις ευρωπαϊκές χώρες, που συνεχίζει σήμερα στην Ελλάδα η αγγλική κατοχή. Και οι δώδεκα αντίκρυσαν το απόσπασμα σαν πραγματικοί ήρωες, ακλόνητοι στο σκοπό που έταξαν να υπηρετήσουν την ελληνική τους πατρίδα, τη λευτεριά, την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία μέχρι θανάτου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 26. (Του ανταποκριτή μας). - Σήμερα στις 5 το πρωί εκτελέσθηκαν στα Γιαννιτσά οι 7 δημοκρατικοί πολίτες που είχαν καταδικασθεί σε θάνατο από το έκτακτο στρατοδικείο Γιαννιτσών.

Οι εκτελεσθέντες είναι η νηπιαγωγός Ειρήνη Γκίνη 24 χρονών και οι Γ. Μουστάκης 35, Π. Περτσεμλής 35, Θ. Μιχαήλ 55, Δ. Λίμπας 40, Χρ. Στογιάννης 45 και Γ. Πρώιος 29 χρονών.

Ακόμη και το έκτακτο στρατοδικείο είχε εκφράσει την ευχή να μην εκτελεσθούν η Γκίνη και δύο από τους άλλους καταδικασμένους.

Δεν έγιναν γνωστές ακόμα οι λεπτομέρειες της εκτέλεσης. Στο στρατοδικείο η ήρεμη και ευθαρσής αντιμετώπιση της σκηνοθετημένης κατηγορίας, καθώς και η εξιστόρηση των εθνικών τους αγώνων προκάλεσε το σεβασμό ακόμα και του στρατοδικείου.

Η Ειρήνη Γκίνη, τόσο στην κατάθεσή της, όσο και στην απολογία της είπε ότι είναι στέλεχος της ΝΟΦ και ότι όχι μόνο δεν έχει καμμιά σχέση με τις αυτονομιστικές κινήσεις, αντίθετα αγωνίζεται εναντίον των αυτονομιστικών ραδιουργιών που υποκινούν οι Αγγλοι.

Ο Μουστάκης διακήρυξε ότι είναι υπερήφανος που είναι μέλος του ΚΚΕ και ότι δεν έχει καμμιά σχέση με τις αυτονομιστικές κινήσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όπως αποκαλύφθηκε πανηγυρικά στη δίκη η Ειρήνη Γκίνη πολέμησε σ' όλη την περίοδο της κατοχής με αυτοθυσία και ηρωισμό τους Οχρανίτες του Κάλτσεφ. Επίσης ο Μουστάκης οργάνωσε κατά την κατοχή τον εφεδρικό ΕΛΑΣ της Εδεσσας και επί κεφαλής τμήματος του ΕΛΑΣ πραγματοποίησε με απόλυτη επιτυχία τη δυσχερέστατη επιχείρηση της ανατίναξης δύο γερμανικών αμαξοστοιχιών παρά το Μουχαρέμ Χάνι που μετέφεραν πολεμικό υλικό. Από την επιχείρηση αυτή ο ΕΛΑΣ συμπλήρωσε τον πολεμικό του εξοπλισμό. Πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι η επιχείρηση αυτή εκτελέσθηκε από τον ΕΛΑΣ έπειτα από εντολή του Συμμαχικού Στρατηγείου.

Κ. ΔΗΜΑΔΗΣ

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 26 (Του ανταποκριτή μας). - Οι επτά δημοκρατικοί πολίτες που εκτελέσθηκαν σήμερα στα Γιαννιτσά αντιμετώπισαν το θάνατο με ψυχραιμία και γενναιότητα. Η Ειρήνη Γκίνη όταν της ανακοινώθηκε ότι θα εκτελεσθεί πλύθηκε και χτενίσθηκε έτοιμη να αντιμετωπίσει το απόσπασμα. Κανένας από τους επτά δε δέχτηκε να του δέσουν τα μάτια. Ολοι βάδισαν στον τόπο της εκτέλεσης τραγουδώντας τραγούδια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Οι τελευταίες τους λέξεις ήταν: "Ζήτω η Δημοκρατία! Ζήτω το ΚΚΕ. Κάτω ο φασισμός".

Και αυτός ακόμα ο μοναρχικός Τύπος ομολογεί ότι οι εκτελεσθέντες αντίκρυσαν το εκτελεστικό απόσπασμα με απόλυτη ψυχραιμία, ότι η Γκίνη έδειξε πρωτοφανή γενναιότητα και ότι όλοι αντιμετώπισαν το θάνατο τραγουδώντας.

Κ. ΔΗΜΑΔΗΣ

Το χθεσινοβραδυνό δελτίο του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως αναγνωρίζει ότι οι επτά εκτελεσθέντες "αντίκρυσαν ψυχραίμως το εκτελεστικόν απόσπασμα και δεν εδέχθησαν να δεθούν οι οφθαλμοί αυτών. Περισσότερον ψυχραιμίαν επέδειξεν η νηπιαγωγός Ειρήνη, η οποία έψαλλε τον ύμνον της Τρίτης Διεθνούς και εζητωκραύγαζεν υπέρ του ΚΚΕ"".

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

"ΛΟΝΔΙΝΟ 26. (Του ανταποκριτή μας). - Η δολοφονική κραιπάλη εναντίον των δημοκρατικών, το μοναρχικό κράτος, με τα στρατοδικεία του θανάτου προκάλεσε τον αποτροπιασμό όλων των Βρετανών φίλων του δημοκρατικού λαού μας. Χθες το απόγευμα στη Βουλή, σε έκτακτη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Συνδέσμου για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα εγκρίθηκε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα που εστάλη τηλεγραφικώς στον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό, στον κ. Τσαλδάρη και υποβάλλεται σήμερα στον κ. Μπέβιν και στον Πρεσβευτή κ. Αγνίδη: "Το εκτελεστικό συμβούλιο του Συνδέσμου συνέχεται από αισθήματα φρίκης για τις εκτελέσεις των αγροτών Σαπριανίδη και Καλέμη και για τη θανατική καταδίκη επτά ακόμη αγωνιστών της Αντιστάσεως από τα έκτακτα στρατοδικεία της Μακεδονίας. Ζητούμε να σταματήσει το δολοφονικό όργιο και προειδοποιούμε ότι νέες θανατικές καταδίκες θα έχουν πολύ λυπηρό αντίκτυπο στην αγγλική κοινή γνώμη".

Το τηλεγράφημα υπογράφουν οι φιλελεύθεροι βουλευτές κ. Χόραμπιν και οι εργατικοί κυρία Μάνιγκ, κυρία Μπράιτοκ και οι κ. κ. Σορέντζεϊ, Ζέγκερ, Πριττ, Χόαρ, Χάρμπεϊ, Σίνγκλπιρ, Ντρίμπεργκ, Πλαντ, Σμιλς, Ντοτς και Ζυλλιάκους.

Ο κ. Κόμπτου Μακένζυ που απουσίαζε στην επαρχία έστειλε επίσης τηλεγράφημα στον Αντιβασιλέα διαμαρτυρόμενος για τις εκτελέσεις. Ζητεί την άμεση απόλυση των λοιπών υποδίκων και τονίζει ότι νέες τυχόν εκτελέσεις θα συγκλονίσουν την αγγλική κοινή γνώμη, που ήδη έχει ανησυχήσει έπειτα από την έκθεση τριών Εργατικών βουλευτών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα.

Θ. ΔΟΓΑΝΗΣ"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΑΜ

"Το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ έδωσε χθες προς δημοσίευση την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Σήμερα αντιπροσωπεία της ΚΕ του Πολιτικού Συνασπισμού των κομμάτων του ΕΑΜ από τους Σιάντο, Λούλη, Κρητικά, Γαβριηλίδη και το στρατηγό Γρηγοριάδη των Αριστερών Φιλελευθέρων, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως κ. Τσαλδάρη.

Η αντιπροσωπεία διαμαρτυρήθηκε έντονα για την εντεινόμενη τρομοκρατική πολιτική με την οποία προετοιμάζεται το δημοψήφισμα για το πολιτειακό.

Διαμαρτυρήθηκε για τις αθρόες θανατικές εκτελέσεις αθώων πολιτών ανδρών και γυναικών, ύστερα από τις αποφάσεις των εκτάκτων στρατοδικείων, για τις αδιάκοπες δολοφονίες δημοκρατικών πολιτών από κρατικά και ανεπίσημα τρομοκρατικά όργανα, για τις εκτοπίσεις χιλιάδων πολιτών, καθώς και ολόκληρων οικογενειών, για τους εμπρησμούς γραφείων και τυπογραφείων πολιτικών, λαϊκών και συνδικαλιστικών οργανώσεων και για την αντισυνταγματική και παράνομη επέμβαση του κ. υπουργού της Εργασίας στα εσωτερικά της Γεν. Συνομοσπονδίας των εργατών.

Οτι ο εκτραχηλισμός έφθασε εις σημείο να μελετάται από την κυβέρνηση και η αφαίρεση του δικαιώματος της ψήφου ακόμα και αυτής της ιθαγένειας από τους πολιτικούς αντιπάλους τους και ετόνισε πως τα μέτρα αυτά τα οποία έχουν ελατήρια την καθαρή πολιτική σκοπιμότητα, είναι φυσικό να οδηγούν τη χώρα στον αλληλοσπαραγμό.

Τέλος, η αντιπροσωπεία ετόνισε στον κ. Τσαλδάρη ότι η κυβέρνηση είναι διπλά αδικαιολόγητη και υπεύθυνη για τη σημερινή άκρως επικίνδυνη εσωτερική κατάσταση, δεδομένου ότι ο Πολιτικός Συνασπισμός του ΕΑΜ έκαμε ό,τι μπορούσε για να εξελιχθεί ομαλά η πολιτική κατάσταση και ότι κατά την απουσία του επρότεινε στην κυβέρνηση να συγκληθεί σύσκεψη αντιπροσώπων όλων των πολιτικών κομμάτων για να βρεθεί ο καταλληλότερος τρόπος συμφιλίωσης του Εθνους, η οποία όταν στηριχθεί πάνω στη βάση της ισονομίας και ισοπολιτείας και δοθεί γενική αμνηστία και προς τις δύο παρατάξεις μπορεί να είναι σταθερή και ακόμη η μοναδική ομαλή διέξοδος από τη σημερινή κατάσταση. Είναι γεγονός ότι η συμφιλίωση άρχισε να εφαρμόζεται από τον ίδιο το λαό παρ' όλη την κυβερνητική αντίδραση και παρ' όλες τις σκληρές τιμωρίες που επιβάλλουν τα κρατικά όργανα και οι μοναρχικές συμμορίες σε βάρος των συμφιλιωμένων.

Η Αντιπροσωπεία ζήτησε να μάθει τις αντιλήψεις του κ. πρωθυπουργού πάνω στο συγκεκριμένο αυτό ζήτημα της συμφιλιώσεως.

Ο κ. πρωθυπουργός ρώτησε: "Τι θα γίνει αν και μετά την αμνηστία συνεχισθεί και πάλιν η ίδια κατάσταση από μέρους των οπαδών σας;".

Η αντιπροσωπεία του ΕΑΜ απαντώντας είπε ότι αν η κυβέρνηση δώσει γενική αμνηστία, σταματήσει τις διώξεις για πολιτικούς λόγους και τηρήσει απέναντι όλων ισονομία και ισοπολιτεία, τότε εκλείπει η αιτία της σημερινής καταστάσεως και ο τόπος θα ειρηνεύσει αυτόματα. Αν όμως παρά τούτο ευρεθούν άτομα που θα συνέχιζαν να διαταράσσουν την τάξη, τότε θα λειτουργήσουν οι νόμοι προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ο κ. πρωθυπουργός είπε ότι επειδή μόλις επέστρεψε από το εξωτερικό και δεν του έμεινε καιρός να μελετήσει το ζήτημα αυτό, γι' αυτό δεν είναι έτοιμος να απαντήσει και ότι έχει ανάγκη χρόνου να το σκεφθεί".

"Χθες αντιπροσωπείες της ΚΕ του ΕΑΜ επεσκέφθησαν τους πρεσβευτές της Αγγλίας, Ηνωμένων Πολιτειών, Σοβιετικής Ενώσεως και Γαλλίας, στους οποίους αφού ανέπτυξαν προφορικά την εσωτερική κατάσταση, επέδωσαν και σχετικό υπόμνημα".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ