Τετάρτη 29 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ευρωπαϊκή "διπλωματική πρωτοβουλία", εν μέσω μαχών

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΤΙΡΑΝΑ.-

Κατέφθασε χτες στην πρωτεύουσα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Βελιγράδι, η "τρόικα" των απεσταλμένων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για συνομιλίες, τόσο με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Μιλόσεβιτς, όσο και με τον ίδιο, καθώς και με τους εκφράζοντες "αποσχιστικές" τάσεις Κοσσοβάρους Αλβανούς. Την ίδια ώρα, η αλληλοσφαγή συνεχιζόταν στα πεδία των μαχών της "άγριας επαρχίας" της Σερβίας.

Η "τρόικα", που αποτελείται από τον αξιωματούχο του Αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών Αλμπερτ Ροτσάν, τον Γερμανό Βόλφγκανγκ Ισίνγκερ και τον Τζόουνς Πέρι από το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, συναντήθηκε κατ' αρχάς (κατά το Ασοσιέιτεντ Πρες) με τον Κρίστοφερ Χιλ - πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ και απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Βελιγράδι -, ενώ αμέσως μετά επρόκειτο να έχει συνομιλίες με τον Γιουγκοσλάβο ΥΠΕΞ Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς.

Σήμερα (Τετάρτη) η τρόικα Αυστρίας - Γερμανίας - Βρετανίας ταξιδεύει στην Πρίστινα, για συνομιλίες με τον Κοσσοβάρο Αλβανό πολιτικό ηγέτη Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Αύριο (Πέμπτη), η αποστολή επιστρέφει στο Βελιγράδι για την κορυφαία συνάντησή της, με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Η ευρωπαϊκή αποστολή, η οποία στόχο έχει να πείσει (ή να πειθαναγκάσει...) τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να "επιστρέψουν στην τράπεζα των συνομιλιών", δε δείχνει να έχει περισσότερες πιθανότητες από εκείνες των Αμερικανών απεσταλμένων να επιτύχει τον "αντικειμενικό στόχο" της. Διότι οι δύο πλευρές είναι οπωσδήποτε περισπασμένες, λόγω της συνέχισης των μαχών, η παύση των οποίων δε δείχνει ορατή.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, από τη Μανίλα των Φιλιππίνων όπου βρίσκεται για τις εργασίες της ASEAN, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Γεβγκένι Πριμακόφ, υποστήριξε την ανάγκη άσκησης "ισόρροπης πίεσης" στις δύο πλευρές.

"Το πρόβλημα θα μπορούσε να επιλυθεί με τη χορήγηση μιας ευρείας αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο", επανέλαβε.

Διευκρίνισε ότι η χώρα του αντιτίθεται στην "απόσχιση" του Κοσσυφοπεδίου από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και τη Σερβία και κάθε ξένη επέμβαση με τη χρήση βίας.

"Βασικό καθήκον", κατέληξε ο Πριμακόφ, "είναι η επανάληψη, άνευ όρων, της διαπραγματευτικής διαδικασίας, που έχει διακοπεί, μεταξύ του Βελιγραδίου και των ηγετών των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου".

Ο UCK αντεπιτίθεται

Γαλλικό Πρακτορείο και CNN μετέδιδαν, επικαλούμενα πληροφορίες σερβικών και αλβανικών πηγών, ότι σημαντικές δυνάμεις των ένοπλων Αλβανών της επαρχίας, που ενώνονται υπό τη "σκέπη" του αποκαλούμενου "Απελευθερωτικού Στρατού" (UCK), εξαπέλυσαν σφοδρή αντεπίθεση κατά θέσεων της σερβικής αστυνομίας στο Κίζεβο, στην οδική αρτηρία που συνδέει Πρίστινα και Πετς.

Ο κλοιός γύρω από το οχυρό του Κίζεβο, που πολιορκούσαν επί δύο μήνες οι δυνάμεις του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK), είχε σπάσει προχτές (Κυριακή) από τις δυνάμεις της σερβικής αστυνομίας, που διεξήγαγαν 3ήμερη εκστρατεία. Στο μεταξύ οι σερβικές δυνάμεις συνέχιζαν να πολιορκούν την πόλη Γιουνίκ, θεωρούμενη ως "οχυρό" του UCK. Ο αριθμός των θυμάτων από τις συγκρούσεις των τελευταίων δύο ημερών ήταν αδύνατο να διακριβωθεί.

Η αντεπίθεση του "Απελευθερωτικού Στρατού", με προφανή στόχο να διατηρηθούν υπό τον έλεγχό του "κομβικά" τμήματα της επαρχίας, συνοδεύτηκε από ανάλογη κλιμάκωση ρητορικής ενός από τους εκπροσώπους του.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο αυτοαποκαλούμενος "ηγέτης" του UCK Γιακούπ Κρασνίκι κάλεσε το βράδυ της Δευτέρας τους Αλβανούς να ενωθούν "σε μία λυσσαλέα μάχη εναντίον των εχθρών Σέρβων, που είναι ανίκανοι να αντισταθούν σε έναν ολόκληρο λαό". Μιλώντας στην αλβανική τηλεόραση, είπε πως"στις μάχες ο εχθρός έχει χρησιμοποιήσει εκατοντάδες τεθωρακισμένα, άρματα μάχης και βαρύ πυροβολικό (...). Για να δώσουμε καλύτερη απάντηση στη σερβική επίθεση, ο "Απελευθερωτικός Στρατός" θα εφαρμόσει δύο τακτικές: Ενεργό άμυνα και απομάκρυνση των γυναικόπαιδων από τις κατοικημένες ζώνες, που απειλούνται από τα πυρά του σερβικού πυροβολικού".

"Είχαμε και εμείς απώλειες", παραδέχτηκε ο Κρασνίκι, "αλλά οι απώλειες του εχθρού, ανθρώπινες και υλικές, αν και τις υποβαθμίζουν, υπήρξαν μεγαλύτερες".

Ο Κρασνίκι κατέληξε, καλώντας "όλους τους Αλβανούς, όλους τους πολιτικούς και πνευματικούς κύκλους, να ενωθούν με τον "Απελευθερωτικό Στρατό" και με το "Εθνικό Μέτωπο"" - το οποίο "θα δημιουργηθεί σύντομα".

"Επιφυλάξεις" των Τιράνων

"Αβάσιμες και μη ρεαλιστικές", χαρακτήρισε, απαντώντας, με συνέντευξή του στη "Ζέρι ι Πόπουλιτ", ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Πασκάλ Μίλο τις δηλώσεις Κρασνίκι. Ο Μίλο εξέφρασε "προβληματισμό" για την "αποτελεσματικότητα" τέτοιων προτάσεων, ενώ σημείωσε πως ο Κρασνίκι εκφράζει "μέρος του UCK". Ακόμη, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός "αντιπροσωπευτικού" φορέα, ο οποίος, αντί να προωθεί "μη ρεαλιστικές ιδέες", θα πρέπει να στραφεί στην αναζήτηση "βιώσιμων και αποδεκτών λύσεων".

Ο Μίλο, σχολιάζοντας την εκδοχή μιας δυναμικής παρέμβασης του ΝΑΤΟ για να επιτευχθεί ο διάλογος, ανέφερε ότι όλοι "απεύχονται τη χρήση βίας".

Διατύπωσε επίσης την "προσωπική του άποψη" ότι στο βόρειο τμήμα της Αλβανίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί σενάριο "Νοτίου Λιβάνου", επειδή σε μια τέτοια περίπτωση θα είχαμε βαλκανοποίηση της Ευρώπης.

Ο Μίλο αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στην Ιταλία προ ημερών και στις επαφές του με τον ομόλογό του Λαμπέρτο Ντίνι. Οπως είπε, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι "θα ήταν κατάλληλο να εφαρμοστεί μια λύση, που να μοιάζει με εκείνη του "Νοτίου Τιρόλ", αφού πρώτα εξεταστούν τα δεδομένα και γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις".

Το αλβανικό ραδιόφωνο, τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και ο Τύπος - ανεξαιρέτως πολιτικών θέσεων και απόψεων που εκφράζουν - αντιμετώπισαν με "έκπληξη" άλλες δηλώσεις του Ντίνι, κατά τις οποίες "το ζήτημα αποτελεί εσωτερικό πρόβλημα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας".

Δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση των Τιράνων, ωστόσο, κατ' ιδίαν, σημείωνε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, διπλωμάτες εξέφραζαν την "απορία" τους για τη χρονική στιγμή που γίνονται οι δηλώσεις αυτές.

Το δράμα των προσφύγων

Το "μάρμαρο" της σύγκρουσης (ξανα)πληρώνουν οι άμαχοι. Η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, στη Γενεύη, ανακοίνωσε χτες ότι περισσότεροι των 100.000 ανθρώπων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. (Αλλες πληροφορίες τους ανεβάζουν σε 150.000.) Κατά την Αρμοστεία, 25.000 - 26.000 άνθρωποι κατέφυγαν στο Μαυροβούνιο και περίπου 13.000 στην Αλβανία. Η ροή των προσφύγων προς την τελευταία φέρεται να μειώθηκε στην Αλβανία, στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, λόγω της ναρκοθέτησης των συνόρων από το σερβικό στρατό.

"Παρενέργειες" και στη Βοσνία;

Ο αρμόδιος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επίτροπος Χανς βαν ντεν Μπρουκ, προειδοποίησε χτες ότι η κλιμάκωση στο Κοσσυφοπέδιο ίσως "αναβιώσει" το εθνικιστικό αίσθημα στη Βοσνία.

Στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του στη Βοσνία, ο Βαν ντεν Μπρουκ κάλεσε ψηφοφόρους και πολιτικούς στις εκλογές της Βοσνίας (Σεπτέμβρης) να αποφύγουν επιστροφή στο ριζοσπαστικό εθνικισμό.

"Η μεγαλύτερη απειλή είναι (...) η αναβίωση του εθνικισμού. Κλιμάκωση της διένεξης στο Κοσσυφοπέδιο ενδέχεται να τροφοδοτήσει εθνικιστικά αισθήματα", είπε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ