13 Ιούλη: Σε σύσκεψη για το Κυπριακό στο Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων, υπό τον "Πρόεδρο της Δημοκρατίας" στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη, εξετάζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες για το επικείμενο πραξικόπημα.
15 Ιούλη: 8.30 το πρωί, τα τανκς της Κυπριακής Εθνοφρουράς εξαπολύουν το προδοτικό πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης του Μακαρίου. Το Προεδρικό Μέγαρο βομβαρδίζεται. Ο ραδιοσταθμός της Λευκωσίας μεταδίδει ότι ο Μακάριος είναι νεκρός, αλλά δεν είναι αλήθεια.
16 Ιούλη: Οι χουντικοί πραξικοπηματίες ορκίζουν στην Κύπρο Πρόεδρο το Νικόλαο Σαμψών.
19 Ιούλη: Ο Μακάριος, που έχει πλέον διαφύγει από την Κύπρο, καταγγέλλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας το προδοτικό πραξικόπημα του καθεστώτος της Αθήνας.
20 Ιούλη: Πραγματοποιείται η τουρκική απόβαση στην Κύπρο, με πρόσχημα το χουντικό πραξικόπημα.
22 Ιούλη: Ο Χ. Κίσιγκερ, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δηλώνει όλο σημασία: "Αυτή τη στιγμή συντελείται στην Αθήνα κυβερνητική μεταβολή".
23 Ιούλη: Το μεσημέρι, με πρωτοβουλία των στρατιωτικών, πραγματοποιείται στα παλιά ανάκτορα σύσκεψη με πολιτικούς και θέμα την παράδοση της εξουσίας στους τελευταίους.
23 Ιούλη: Προς το βράδυ γίνονται οι τελικές συνεννοήσεις με τον Κ. Καραμανλή.
24 Ιούλη: Στις 3 τα ξημερώματα φτάνει από το Παρίσι, με το προσωπικό αεροπλάνο του τότε Γάλλου Προέδρου, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, ο Κ. Καραμανλής. Ορκίζεται η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Σχηματίζεται νέα κυβέρνηση και στην Κύπρο, υπό τον πρόεδρο της Βουλής Γλαύκο Κληρίδη.
26 Ιούλη: Ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, απευθύνει διάγγελμα προς το έθνος. Αρχίζει στη Γενεύη τριμερής διάσκεψη (Ελλάδα, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία) για την εξομάλυνση της κρίσης στην Κύπρο.
31 Ιούλη: Στη Γενεύη υπογράφεται συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο.
3 Αυγούστου: Επαναφέρεται σε ισχύ το Σύνταγμα του 1952.