Σάββατο 25 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Αριστείο" στα... μέτρα της ΕΕ

Στη Στοκχόλμη που ανακηρύχτηκε "Πολιτιστική Πρωτεύουσα" της φετινής χρονιάς θα ανακοινωθούν (28/9) και θα απονεμηθούν (11/11 σε ειδική τελετή) τα φετινά βραβεία του "Αριστείου" ευρωπαϊκής λογοτεχνίας και μετάφρασης.Από ελληνικής πλευράς υποψήφιοι για το βραβείο λογοτεχνίας είναι οι συγγραφείς: Ιωάννα Καρυστιάνη για το μυθιστόρημά της "Μικρά Αγγλία" (εκδόσεις Καστανιώτη) και ο Λάκης Προγκίδης για το δοκιμιακό βιβλίο του (γραμμένο στα γαλλικά) "Η κατάκτηση του μυθιστορήματος - Από τον Παπαδιαμάντη στον Βοκκάκιο".Για το βραβείο μετάφρασης προτείνονται οι: Αλέξανδρος Ισαρης για τη μετάφρασή του από τα γερμανικά του έργου του σπουδαίου, πρόωρα χαμένου Αυστριακού, Τόμας Μπέρνχαρντ "Μπετόν" και η Καρίν Κορέση για τη μετάφραση από τα ελληνικά στα γαλλικά της "Γυφτοπούλας" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.Την υποψηφιότητα της Κ. Κορέση υποστηρίζει και η Γαλλία.

Το "Αριστείο", που απονέμεται από κριτική επιτροπή αποτελούμενη από κριτικούς λογοτεχνίας, συγγραφείς και μεταφραστές από 17 χώρες, συνοδεύεται με το ποσό των 20.000 ECU. Η υποβαθμισμένη από την ελληνική πολιτική βιβλίου και περιφρονημένη από την πολιτική της ΕΕ ελληνική λογοτεχνία, που μέχρι τώρα έχει διακριθεί μόνο με "Αριστείο" μετάφρασης και στη φετινή, 8η απονομή του, θα έχει να αντιμετωπίσει το σκληρό "συναγωνισμό" των ισχυρών ευρωπαϊκών γλωσσών και εξ αυτού κυρίως του λόγου προβεβλημένους πεζογράφους, ποιητές, δοκιμιογράφους και μεταφραστές. Θα έχει, όμως να αντιμετωπίσει και το "συναγωνισμό" μεταφράσεων έργων από γλώσσες των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, που από πολιτική σκοπιμότητα πρόσφατα "ανακαλύφθηκαν" από τους αρμοδίους της ΕΕ και βιαστικά "εισήχθησαν" και στην υπόθεση του "Αριστείου".


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ