Παρασκευή 24 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο ψυχολογικός πόλεμος (1)

Μόνιμος, πολύμορφος και ανελέητος ο ψυχολογικός πόλεμος ενάντια στην Κούβα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα όσα έγραψε πρόσφατα η εφημερίδα "Miami Herald" - φαίνεται πως ειδικεύεται στην "κουβανολογία" - κι έκαναν το γύρο του κόσμου, αφού αναμεταδόθηκαν από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και αναδημοσιεύτηκαν σε χιλιάδες έντυπα, ανάμεσά τους και πολλές ελληνικές εφημερίδες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εφημερίδα αυτή του Μαϊάμι της Φλώριδας, ο Φιντέλ Κάστρο παρέμεινε μια βδομάδα σε κωματώδη σχεδόν κατάσταση σε νοσοκομείο της Αβάνας, στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη. Οπως πληροφόρησε την εφημερίδα η Κουβανέζα γιατρός Ελίζαμπεθ Τρουίλο Ιζκουιέρντο, που τότε εργαζόταν στο Κέντρο Ιατρικών και Χειρουργικών Ερευνών και σήμερα ζει στην Κόστα Ρίκα - πάντα σύμφωνα με την προαναφερόμενη εφημερίδα - ο Κουβανός ηγέτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εξαιρετικά υψηλή αρτηριακή πίεση, όπου και νοσηλεύτηκε για μερικές μέρες. Και αφού στηθεί το σενάριο, ξεδιπλώνεται κατόπιν η φιλολογία, περί διαδόχων και μη, περί ενδεχόμενου κενού εξουσίας, σε περίπτωση θανάτου του Φ. Κάστρο κλπ. κλπ.

Ελα, όμως, που το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, λέει μια λαϊκή παροιμία, η οποία ταιριάζει γάντι και σ' αυτή την περίπτωση. Και τούτο, γιατί την ίδια ακριβώς περίοδο, που ο Κάστρο υποτίθεται ήταν σε κωματώδη κατάσταση (22-30 Οκτώβρη), βρισκόταν στην Κούβα ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Χοακίμ Ναβάρο - Βαλς, προκειμένου να προετοιμάσει την επίσκεψη του Πάπα και ανάμεσα στις άλλες συναντήσεις του είχε και μια πολύωρη συνάντηση με τον Φιντέλ Κάστρο. Οποιος ανατρέξει στη διεθνή ειδησεογραφία εκείνων των ημερών μπορεί πολύ εύκολα να το επαληθεύσει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ