Τετάρτη 15 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
"Μεσοβέζικη" απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΕΚΙΝΟ.-

Δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους οι Παλαιστίνιοι για τη, χαμηλών τόνων, απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, σχετικά με την επέκταση της δημοτικής εξουσίας της Ιερουσαλήμ. Η ισραηλινή κυβέρνηση απέφυγε τις έντονες αντιδράσεις, δημιουργώντας την εντύπωση ότι, μάλλον, ευχαριστημένη είναι. Την ίδια στιγμή, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ συγκέντρωνε διαβεβαιώσεις υποστήριξης και συμπαράστασης στο Πεκίνο, το οποίο, όμως, κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να μεσολαβήσει στην "ειρηνευτική διαδικασία".

Σκληρή κριτική αλλά όχι καταδίκη της ενέργειας της ισραηλινής κυβέρνησης να προχωρήσει σε επέκταση των δημοτικών αρμοδιοτήτων της Ιερουσαλήμ και στους πέριξ εβραϊκούς οικισμούς περικλείει η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Συγκεκριμένα, το κείμενο της απόφασης χαρακτηρίζει την ισραηλινή έγκριση ως "σοβαρή και καταστροφική εξέλιξη" και καλεί την ισραηλινή ηγεσία να μην προχωρήσει στην εφαρμογή της. Εντούτοις, δεν καταδικάζει την ισραηλινή στάση και δεν απαγορεύει ρητά την εφαρμογή της, όπως επιθυμούσε η Παλαιστινιακή Αρχή και οι αραβικές χώρες, που δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους.

Οπως έγινε γνωστό από διπλωματικούς κύκλους στον ΟΗΕ, το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας προτίμησε να λάβει μια "χλιαρή" απόφαση προκειμένου να αποφύγει το σκόπελο της άσκησης βέτο από τις ΗΠΑ στην οποιαδήποτε καταδικαστική απόφαση. Η επιλογή του Συμβουλίου Ασφαλείας δυσαρέστησε τους Παλαιστινίους και χαρακτηριστικά η Παλαιστίνια υπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης Χανάν Ασράουι, υπογράμμιζε, χθες, ότι θα ήταν προτιμότερο να μπλοκαριστεί μια σαφής και σκληρή απόφαση από ένα αμερικανικό βέτο παρά να μην εξεταστεί καθόλου. Από την πλευρά του, το Ισραήλ αρκέστηκε σε μια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία εκφράζεται η "λύπη" της κυβέρνησης για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς, όπως τονίζεται, η κυβερνητική απόφαση είναι καθαρά δημοτικής φύσης και δε σχετίζεται με την "ειρηνευτική διαδικασία".

Υποστήριξη αλλά όχι μεσολάβηση

Με τη συνάντηση του Γιάσερ Αραφάτ με τον Κινέζο πρωθυπουργό Ζου Ρονγκτζί, συνεχίστηκε η επίσκεψη του Παλαιστινίου ηγέτη στο Πεκίνο. Ο Κινέζος πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως "μεγάλο λάθος τη στάση καθυστέρησης και αναβολής που τηρεί η ισραηλινή κυβέρνηση" και διαβεβαίωσε τον Γιάσερ Αραφάτ ότι το Πεκίνο υποστηρίζει τον παλαιστινιακό αγώνα για ανεξαρτησία και θα στηρίξει με επενδύσεις και την οικονομία ενός νεοσύστατου παλαιστινιακού κράτους. Εντούτοις, ο Ρονγκτζί κατέστησε σαφές ότι η Κίνα δεν πρόκειται να διαδραματίσει άμεσο διαμεσολαβητικό ρόλο στην ισραηλινο - παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία" και ότι θα αρκεστεί στην άσκηση διπλωματικών πιέσεων στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ