ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-
Οι πληροφορίες για μάχες μεταξύ σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και μαχητών του αποκαλούμενου "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (KLA/UCK) συνεχίζονταν χτες, στην αρχή μιας ακόμη εβδομάδας αναταραχής στη γιουγκοσλαβική επαρχία.
Κατά το "Ασοσιέιτεντ Πρες", που επικαλούνταν αλβανικές πηγές, Σέρβοι βομβάρδισαν με πυρά πυροβολικού τρία χωριά νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της επαρχίας Πρίστινα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο Κοσσοβάροι Αλβανοί να βρουν το θάνατο.
Το Σαββατοκύριακο και χτες, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδονταν από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και ειδησεογραφικά πρακτορεία, 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Σερβικές πηγές ανέφεραν πως 2 αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επιθέσεις Αλβανών κατά σημείων ελέγχου της αστυνομίας, ενώ ο KLA μίλησε για επτά νεκρούς μαχητές του.
Το "Κέντρο Πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου", που ελέγχεται από την αλβανική πλευρά, ανέφερε επίσης χτες πως παραδόθηκαν σε "ανθρωπιστική οργάνωση", την οποία δεν κατονόμασε, τρεις λιποτάκτες Σέρβοι στρατιώτες, που όλοι κατάγονται από το Μαυροβούνιο. Σε σχετική ανακοίνωση λέγεται ότι κρατούνται κι άλλοι λιποτάκτες από τον KLA.
Στο μεταξύ αναμένεται, αυτή την εβδομάδα, Γαλλία και Βρετανία να πιέσουν για μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προωθώντας για ψήφιση ένα σχέδιο το οποίο θα απειλεί με "σκληρές κυρώσεις και μέτρα" (μια διατύπωση που υπονοεί και ΝΑΤΟική στρατιωτική επέμβαση), αν οι δύο πλευρές δε σταματήσουν τις εχθροπραξίες "άμεσα". Η Μόσχα έχει διακηρύξει επανειλημμένως πως αντιτίθεται στη χρήση βίας από τη "Διεθνή Κοινότητα" στο Κοσσυφοπέδιο.
Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, ανακοίνωνε χτες ότι έχει μερικές "νέες ιδέες", για μια "λύση στο ζήτημα" του Κοσσυφοπεδίου, τις οποίες επιθυμεί να θέσει προς συζήτηση στο συμβούλιο των ομολόγων του υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο Κίνκελ το Σαββατοκύριακο συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Γεβγκένι Πριμακόφ και πρότεινε μια "σύνοδο" όπως αυτή του Ντέιτον στο Οχάιο, η οποία "υποβοήθησε στον τερματισμό της σύγκρουσης στη Βοσνία, το 1995"...
Οι "νέες ιδέες" του Κίνκελ, κατά τον ίδιο, προήλθαν από τη συζήτηση που είχε από τηλεφώνου, στα τέλη του προηγούμενου μήνα, με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Μαντλίν Ολμπράιτ...
Ο Κίνκελ δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες.
Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να εξετάζει σχέδια στρατιωτικής επέμβασης στη γιουγκοσλαβική επαρχία, σε περίπτωση "αποτυχίας" της "διπλωματικής οδού". Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα σχέδια περιλαμβάνουν: α) ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα Κόσσοβου - Αλβανίας, β) περιορισμένες αεροπορικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας, και γ) ανάπτυξη στρατευμάτων σε γιουγκοσλαβικό έδαφος.