Σάββατο 11 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Στο ύψος τους τα "φέσια" και οι πτωχεύσεις στην αγορά

Αν προστεθούν στο πεντάμηνο τα "φέσια" των 28,3 δισ. δραχμές του Ιούνη και οι 510 νέες πτωχεύσεις επιχειρήσεων, η αξία των ακάλυπτων επιταγών και διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών ανεβαίνει στα 169,3 δισ. δραχμές και οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων στις 1.733

Σε δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές ανέρχονται κάθε μήνα τα νέα "φέσια" που εντοπίζονται στην αγορά και προέρχονται κυρίως από αυτοαπασχολούμενους ή ιδιοκτήτες επιχειρήσεων μικρού και μεσαίου μεγέθους. Παράλληλα, στις επιχειρήσεις που έπεσαν θύματα της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας και κατέβασαν οριστικά τα ρολά, προστίθενται κάθε μήνα και μερικές εκατοντάδες νέων επιχειρήσεων που πτωχεύουν επίσημα (με σχετική απόφαση των δικαστηρίων) ή καταθέτουν αίτηση πτώχευσης.

Αποκαλυπτικά από αυτή την άποψη, είναι τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών που καταγράφει - και δημοσιοποιεί - κάθε μήνα τον αριθμό και το ποσό των διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών και ακάλυπτων επιταγών που εντοπίζουν οι τράπεζες, καθώς επίσης και τις αιτήσεις πτωχεύσεων ή κηρυχθείσες πτωχεύσεις επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

  • τον περασμένο μήνα Ιούνη τα "κανόνια" στην αγορά από ακάλυπτες επιταγές και διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές, έφτασαν στο ποσό των 28.316 εκατ. δραχμών. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν 9.898 ακάλυπτες επιταγές συνολικής αξίας 20.384 εκατ. δραχμών και 27.899 διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές συνολικής αξίας 7.932 εκατ. δραχμών. Πέρσι τον Ιούνη, τα "κανόνια" στην αγορά από ακάλυπτες επιταγές και διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές, ήταν 30.107 εκατ. δραχμές. Το γεγονός ότι πέρσι τον Ιούνη, η συνολική αξία των ακάλυπτων επιταγών και διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών ήταν μικρότερη κατά 1,8 δισ. δραχμές, μόνο στοιχείο αισιοδοξίας και θριαμβολογίας - όπως γίνεται από ορισμένους - δεν μπορεί να θεωρηθεί. Κι αυτό, αν προσθέσουμε τα "φέσια" του Ιούνη στα "φέσια" του προηγούμενου πενταμήνου, τότε η συνολική αξία των ακάλυπτων επιταγών για το πρώτο εξάμηνο του 1998, ανεβαίνει στο ποσό των 169.300 εκατ. δραχμών!
  • Χρεοκόπησαν ή βρίσκονται στο δρόμο της χρεοκοπίας, άλλες 510 επιχειρήσεις, καθώς από τα δικαστήρια εκδόθηκαν οι οριστικές αποφάσεις για κήρυξη πτώχευσης 109 επιχειρήσεων, ενώ κατατέθηκαν στα δικαστήρια 301 νέες αιτήσεις πτώχευσης. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο, είχαν πτωχεύσει ή καταθέσει αίτηση πτώχευσης 337 επιχειρήσεις. Αν στις πτωχεύσεις του πρώτου πενταμήνου 1998, προσθέσουμε και του Ιούνη, τότε ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που πτώχευσαν ή κήρυξαν πτώχευση για το πρώτο εξάμηνο του 1998 ανεβαίνει στις 1.733.Οι 1.733 πτωχεύσεις ή αιτήσεις πτωχεύσεων του φετινού εξαμήνου, έρχονται να προστεθούν στις 2.863 πτωχεύσεις ή αιτήσεις πτωχεύσεων του πρώτου εξαμήνου 1997.

Τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για τα "φέσια" στην αγορά και τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων, αποτελούν ένα ακόμη δείγμα γραφής για τις συνέπειες της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, που εκτός από τους εργαζόμενους πλήττει ανεπανόρθωτα και τους αυτοαπασχολούμενους και γενικά τους ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με τον αφανισμό τους από την αγορά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ