Με ψήφισμα προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, έκλεισαν το πρώτο μέρος του προγράμματος της πανηγυρικής τους συγκέντρωσης οι επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες, που έγινε την Κυριακή 28 - 6 - 98 στο κάμπινγκ "Ολυμπος" στην περιοχή Σκοτίνα Νομού Πιερίας.
Στο ψήφισμα μεταξύ των άλλων αναφέρονται:
"Οι επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες διαμαρτύρονται έντονα για την αδιαφορία που δείχνει η κυβέρνηση σχετικά με την προώθηση και λύση των προβλημάτων τους, χρεώνοντάς της συνάμα τις συνέπειες που προκύπτουν απ' αυτό. Η κυβέρνηση προτιμά τη "βιολογική λύση" του προβλήματος, ενώ παράλληλα διοργανώνει τιμητικές εκδηλώσεις, για το ΕΑΜ, τις μεγάλες μάχες, την ίδρυση της ΠΕΕΑ, τον Αρη Βελουχιώτη κ.ά!
Αν αυτό δεν είναι εμπαιγμός, τότε, ας μας πει η ίδια η κυβέρνηση τι είναι".
Στην πανηγυρική συγκέντρωση και αυτή τη φορά συμμετείχαν χιλιάδες αγωνιστές πρώην μαχητές του ΔΣΕ, που για δεκαετίες έζησαν στην αναγκαστική προσφυγιά.
Τώρα, κάθε καλοκαίρι ανταμώνουν για "να τα πούνε", αλλά και για να διαμαρτυρηθούν όχι μόνο για την αδιαφορία των κυβερνώντων - που ενέχει και στοιχεία μισαλλοδοξίας - κυρίως όμως για το θέμα της απόδοσης της ιθαγένειας, ώστε να μπορούν όλοι να επιστρέψουν στην πατρίδα.
Φέτος, η συνάντηση ως κεντρικό θέμα είχε τη σωτηρία των παιδιών του Εμφυλίου Πολέμου που η μαζική αποχώρησή τους έγινε την Ανοιξη του 1948. "Εκείνα τα "πέτρινα χρόνια" - τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ Γρηγόρης Φώτου - και μέσα στη φωτιά του Εμφυλίου, προέκυψε η ανάγκη της σωτηρίας των παιδιών απ' τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού και της αεροπορίας. Ταυτόχρονα, όμως, υπήρχε και η ανέχεια, η πείνα και οι ασθένειες που έκαναν τη ζωή των παιδιών αυτών δραματική.
Ετσι με τη συγκατάθεση των γονέων τους, η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση του "Βουνού" μεσολάβησε, ώστε να μεταφερθούν τα παιδιά στις Λαϊκές Δημοκρατίες, οι οποίες τα δέχτηκαν όσο καλύτερα μπορούσαν, και να διαφύγουν όλους τους κινδύνους. Ετσι οι άγνωστοι γι' αυτά τόποι, έμελλε να γίνουν η δεύτερη πατρίδα τους.
Και είναι πια γνωστό σε όλους, πως τα παιδιά αυτά, που έφυγαν από το καμίνι του πολέμου, σώθηκαν. Εζησαν εκεί ειρηνικά, μορφώθηκαν και γύρισαν πίσω στην πατρίδα επιστήμονες, τεχνικοί και ειδικευμένοι εργάτες.
Και να - ακόμη και σήμερα - κάποιες πολιτικές σκοπιμότητες μισαλλοδοξίας, υποστηρίζουν πως τα παιδιά αυτά εξοντώθηκαν και η πολιτεία οφείλει να αναζητήσει ευθύνες από τους "αίτιους" και να τους στήσει ...μνημείο!!!
Δεν καταφεύγουμε σε διαφιλονικίες και αλληλοκατηγόριες μαζί τους - συνέχισε ο ομιλητής - τους προκαλούμε, όμως, να ρίξουν μια ματιά γύρω τους και να κάνουν ένα προσκλητήριο για τα παιδιά αυτά, για να δούνε πού βρίσκονται και να τους διηγηθούνε πώς περάσανε στην προσφυγιά. Ταυτόχρονα ας κάνουν το ίδιο και για τα παιδιά εκείνα που η Φρειδερίκη τα πήρε και τα προώθησε στο εξωτερικό, κυρίως στις ΗΠΑ και τα οποία δε γνωρίζουν ούτε την καταγωγή τους! Αυτό το αφήνουμε στη συνείδησή τους".
Τους συγκεντρωθέντες χαιρέτισε ο νομάρχης Πιερίας κ. Πασχάλης Προφίδης που υποσχέθηκε ότι του χρόνου, ο χώρος αυτός της συγκέντρωσης θα έχει διαμορφωθεί και εξοπλιστεί με ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε να μπορεί να φιλοξενεί παρόμοιες εκδηλώσεις, και χωρών της Ευρώπης.
Την άμεση διοργάνωση της εκδήλωσης είχε αναλάβει το Παράρτημα Κατερίνης της ΠΕΕΠΠ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Δημ. Τασόπουλο.
Φ - ης