Τρίτη 7 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολιτική - εμπρηστής των δασών

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και επιβεβαιώνουν περίτρανα την εκτίμηση ότι η κυβερνητική πολιτική είναι ο εμπρηστής των δασών. Παραθέτουμε ορισμένα: Οταν ανατέθηκε, ενώ είχε ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, στις 25 Μάη, η αποκλειστική ευθύνη της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική, ανακοινώθηκε τότε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προσληφθούν 1.000 νέοι πυροσβέστες και αργότερα άλλοι 1.500. Ακόμα υποσχέθηκαν ότι θα αγοράζονταν σύγχρονες στολές, υδροφόρα οχήματα, ελικόπτερα, μικρά εποπτικά αεροπλάνα κ.ο.κ. Από αυτές τις εξαγγελίες δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως.

Ακόμα, τα δασοφυλακεία - παρατηρητήρια ουσιαστικά καταργήθηκαν, όπως και οι περιπολίες στα δάση για τον εντοπισμό εκρηκτικών υλών, ενώ οι πυροσβεστικοί κρουνοί ήταν στεγνοί, οι ζώνες πυροπροστασίας ανύπαρκτες κλπ. Τα προηγούμενα χρόνια Δασική και Πυροσβεστική διέθεταν συνολικά στη δασοπυρόσβεση 10.000 άνδρες, ενώ φέτος, με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων, έμειναν (σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις) οι μισοί.

Ο κατάλογος είναι σίγουρα πολύ μακρύς, αλλά το συμπέρασμα ένα. Η κυβερνητική πολιτική έχει προγράψει τα δάση, τα έχει παραδώσει βορά στη βουλιμία των μεγάλων συμφερόντων. Το μόνο που την ενδιαφέρει, όπως φαίνεται, να τα χρησιμοποιήσει για να καλύψει τα ελλείμματα που απαιτεί το Μάαστριχτ. Γι' αυτό θέλει τώρα να εισπράξει 300 δισ. δρχ. από τη "νομιμοποίηση" καταπατημένων δασικών εκτάσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ