Τετάρτη 1 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Υακίνθεια" στα Ανώγεια

Στη μνήμη του "μεγάλου ερωτικού" της ελληνικής μουσικής, Μάνου Χατζιδάκι,είναι αφιερωμένα τα πρώτα "Υακίνθεια",οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που από φέτος καθιερώνονται στα Ανώγεια,τον τόπο που ο συνθέτης ονειρευόταν να κάνει κέντρο πολιτιστικής δημιουργίας. Οι τριήμερες εκδηλώσεις, που αρχίζουν αύριο και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο, γίνονται με πρωτοβουλία του Λουδοβίκου των Ανωγείων,προκειμένου να τιμηθεί ο νεομάρτυρας, άγιος της νιότης Υάκινθος. Τα "Υακίνθεια" θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στον κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο του πρόσφατα κατασκευασμένου ναού, ο οποίος φέρει το σχήμα κρητικού μιτάτου (κυκλικός πέτρινος, κτισμένος σύμφωνα με τους κανόνες της υστερομινωϊκής αρχιτεκτονικής) κι εκτός των άλλων περιλαμβάνει και υπαίθριο θέατρο χιλίων θέσεων.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα γίνουν εκθέσεις ζωγραφικής (με πρωτοβουλία του αναπληρωτή καθηγητή της ΑΣΚΤ Μιχάλη Μανουσάκη), φωτογραφίας (με θέμα "Το κρητικό μιτάτο" από τον αρχιτέκτονα - φωτογράφο Γιώργο Πετράκη) και φυσητού γυαλιού (με θέμα τον Υάκινθο - εργαστήριο της Ν. και Μ. Χαλκιαδάκη).

Το Σάββατο (4/7) στο θέατρο Ανωγείων "Νίκος Ξυλούρης" τραγουδοποιοί από την Κρήτη και άλλα μέρη της Ελλάδας θα τραγουδήσουν για την αγάπη και τον έρωτα. Συμμετέχουν οι Ψαραντώνης, Λουδοβίκος των Ανωγείων, "Οκτάβα", Αριστείδης Χαιρέτης, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Θανάσης Γκαϊφύλιας, Λιζέτα Καλημέρη, Μαριώ, Χρήστος Τσιαμούλης, Κώστας Καλδάρας, Βαγγέλης Γερμανός, Αλκίνοος Ιωαννίδης, "Συνήθεις Υποπτοι".

Η συγγραφέας Μάρω Βαμβουνάκη θα παρουσιάσει ένα πρωτότυπο κείμενο με θέμα τον "Υάκινθο", ενώ η Αγγελική Κονταρίδου,μαθήτρια του Ανδρόνικου και υπεύθυνη του αρχαιολογικού χώρου της Βεργίνας, θα παρουσιάσει μια εργασία με θέμα "Ερωτας φωτεινός, έρωτας σκοτεινός, εικόνες της θεάς στον αρχαίο μύθο".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ