Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Φιέστα για το ξεπούλημα και την ΟΝΕ

Τις εγκαταστάσεις των πρώην ΕΛΔΑ και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας επισκέφτηκε χτες ο πρωθυπουργός, για να δεχτεί τις επευφημίες χειροκροτητών της κυβερνητικής πολιτικής, αφήνοντας ωστόσο αναπάντητα τα ερωτήματα για τις τεράστιες επιπτώσεις που έχει το πρόγραμμα ξεπουλήματος των δημόσιων επιχειρήσεων υ

Από τις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις της Αττικής στον τομέα της ενέργειας και των ναυπηγείων, αποφάσισε να ξεκινήσει ο πρωθυπουργός την... εκστρατεία ενημέρωσης για τα θετικά της κυβερνητικής πολιτικής στο ζήτηματου ξεπουλήματος του δημόσιου τομέα και των πολλαπλών μετώπων που έχει ανοίξει σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων. Ακολουθούμενος από ολόκληρη κυβερνητική κουστωδία, ο Κ. Σημίτης επισκέφτηκε τα ΕΛΔΑ (η πρώτη φάση ιδιωτικοποίησης ολοκληρώθηκε την προηγούμενη βδομάδα), τα Ναυπηγεία Ελευσίνας (ήδη εκχωρημένα στον Ταβουλάρη) και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (51% των μετοχών κατέχει η ΕΤΒΑ και 49% οι εργαζόμενοι). Αυτό που ουσιαστικά απεγνωσμένα επιχειρήθηκε, όπως προέκυψε από τις ομιλίες του αλλά και από τους εκπροσώπους των διοικήσεων των παραπάνω επιχειρήσεων, ήταν η αναγωγή της πλέον αντιδραστικής πολιτικής, που έχει καταδικάσει εκατομμύρια λαού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στην εξαθλίωση, στην ανεργία και το περιθώριο, της πολιτικής της ΟΝΕ, που υπαγορεύει το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, σε ανάγκη της κοινωνίας και εθνικό στόχο. Αυτό εξάλλου είχαν υποδείξει στην κυβέρνηση μόλις πριν ένα μήνα οι εγχώριοι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, που κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γενικής τους Συνέλευσης είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε... σταυροφορία ενημέρωσης για την ΟΝΕ.

Στη γραμμή λοιπόν που υπαγόρευσε ο ΣΕΒ και που συνοψίζεται στο ότι η ΟΝΕ είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί, κινήθηκε χτες ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να βρει ερείσματα σε τρεις επιχειρήσεις, τις οποίες παντοιοτρόπως έχει υπονομεύσει η κυβέρνησή του. Παίρνοντας ως δεδομένο το μονόδρομο της ΟΝΕ, ο Κ. Σημίτης δε δίστασε να διατυπώσει τον ισχυρισμό ότι όποιοι αντιστέκονται σε αυτό το στόχο, ανήκουν "σε μικρές μειοψηφίες, δεμένες στο παρελθόν", που "αποπροσανατολίζουν και βλάπτουν την ατομική προοπτική των συναδέλφων τους, βλάπτουν τον κλάδο τους, βλάπτουν τον τόπο"! Καταφεύγοντας σε τέτοιου είδους κινδυνολογίες και αφορισμούς, ο Κ. Σημίτης, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων ΕΛΔΑ, Ναυπηγεία Ελευσίνας και Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τους οποίους είδε διαδοχικά, με μία παρουσία και ομιλία προεκλογικού τύπου, επιχείρησε να εμφανίσει το άσπρο, μαύρο.

Σε αυτά τα πλαίσια, την κλιμακούμενη συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών την αποκάλεσε ως την πλέον γενναιόδωρη "αύξηση δαπανών στους τομείς παιδείας και υγείας από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις". Την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την κατάργηση του 8ωρου τα αποκάλεσε "διαρθρωτικές αλλαγές στους τομείς αγοράς εργασίας και στο ασφαλιστικό", χαρακτηρίζοντας τα περί του αντιθέτου "ψέματα". Κάλεσε μάλιστα τους εργαζόμενους να εμπιστευτούν τα συνδικάτα τους και τα σωματεία τους, ο ρόλος των οποίων πρέπει να είναι η "διαπραγμάτευση με τις διοικήσεις των επιχειρήσεων για να επιτευχθούν οι τομές που απαιτεί η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας στην αγορά εργασίας". Αυτή, κατά τον πρωθυπουργό, είναι η "δυνατότητα" που ανοίγεται στους εργαζόμενους με το νέο μεσαιωνικού τύπου νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις που δημοσιοποιήθηκε χτες.

Την ίδια στιγμή, την αλματώδη αύξηση της ανεργίας και την πολιτική της υποαπασχόλησης την εμφάνισε ως "πολιτική κοινωνικής ευαισθησίας", την οποία, μάλιστα, συμπλήρωσε, τη "δείχνουμε και με την οικονομική μας πολιτική".

Στην πρωθυπουργική επιχείρηση διαστροφής της αλήθειας συνέβαλαν με τις παρεμβάσεις τους, τόσο οι διοικήσεις των τριών επιχειρήσεων, όσο και οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Οι τελευταίοι, αφού με τη μέχρι τώρα στάση τους στην πραγματικότητα στήριξαν τις ιδιωτικοποιήσεις της κυβέρνησης, χτες εμφανίστηκαν βασιλικότεροι του βασιλέως και απροκάλυπτοι κόλακες της αντιλαϊκής πολιτικής πολιτικής. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, η ομιλία του οποίου όχι μόνο δεν είχε την παραμικρή διαχωριστική γραμμή από την ομιλία του ιδιοκτήτη Ν. Ταβουλάρη που είχε προηγηθεί, αλλά εξ ονόματος του συνόλου των εργαζομένων (και όταν ήδη πάνω από 1.000 συνάδελφοί του έχουν βρεθεί εκτός Ναυπηγείων), κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει την κερδοφορία του Ταβουλάρη από προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, στα οποία και στηρίζεται εξάλλου - παρά την επιμελή απόκρυψη από όλους - το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων των ναυπηγείων.

Παρομοίως τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος των εργαζομένων του σωματείου "Τρίαινα" στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά, ο οποίος υποστήριξε ότι μαζί εργαζόμενοι και κυβέρνηση αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την ανάπτυξη των ναυπηγείων, άσχετα αν 1.100 εργαζόμενοι έχουν ήδη βρεθεί εκτός παραγωγής.

Οσο για τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΔΑ, Ν. Ορφανό,αν και φραστικά διαφώνησε με την ιδιωτικοποίηση, δεν παρέλειψε να καταφερθεί ενάντια στους εργαζόμενους άλλων κλάδων, προβάλλοντας την, ιδιαίτερα βολική για την κυβέρνηση, άποψη ότι οι... εργαζόμενοι των ΕΛΔΑ δεν επέλεξαν να κατέβουν στους δρόμους και να προπηλακίσουν υπουργούς...

Από την πλευρά του ο Κ. Σημίτης, ακροβατώντας ανάμεσα στα αποτελέσματα της πολιτικής του και των επιχειρημάτων που ήθελε να προβάλει, χαρακτήρισε τον τομέα της ενέργειας - τομέα που η ιδιωτικοποίηση προχωράει με γρήγορους ρυθμούς - "στρατηγικό για τους ευρύτερους κυβερνητικούς σχεδιασμούς". Την ίδια στιγμή επιβράβευσε τον Ταβουλάρη για τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, ενώ το μόνο που έχει κάνει μέχρι στιγμής ο εν λόγω επιχειρηματίας είναι να διώξει το σύνολο των εργαζομένων, να επαναπροσλάβει περίπου 650, για τους οποίους μάλιστα εισπράττει από πάνω και γενναία επιδότηση από τον ΟΑΕΔ, πέρα από την προικοδότηση που του παρέχει η κυβέρνηση μαζί με την πώληση των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ