Τρίτη 23 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ο αγώνας των εργαζομένων συνεχίζεται

Με την ίδια αποφασιστικότητα και ετοιμότητα, οι εργαζόμενοι της Ιονικής συνεχίζουν με άλλες μορφές τον αγώνα τους. Βάρος στα εργασιακά δικαιώματα από το ΔΣ του Συλλόγου, πρώτα απ' όλα "όχι" στο ξεπούλημα από την ΕΣΑΚ

Με ψηλά το κεφάλι, μπήκαν χτες στην τράπεζα οι εργαζόμενοι της Ιονικής,ύστερα από έναν αποφασιστικό απεργιακό αγώνα 45 ημερών. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη λήξη της απεργίας και τη συνέχιση του αγώνα "με άλλα μέσα", όπως εισηγήθηκε ο πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων της Ιονικής Γ. Μαρκάκης,με την ομόφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων που μετέχουν σ' αυτό, στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων το Σάββατο.

Ομως, το ΔΣ του Συλλόγου αναδείχτηκε κατώτερο των περιστάσεων, αφού σαν βασική διεκδίκηση των εργαζομένων έθεσε τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, σε βάρος ακόμα και του στόχου για την αποτροπή του ξεπουλήματος, ο οποίος παραμένει βεβαίως, αλλά κάτω από τη σκιά της επίτευξης συμφωνίας για τα εργασιακά.

Η ΕΣΑΚ,η οποία δε μετέχει στη διοίκηση του Συλλόγου, πρότεινε την πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας για χτες και σήμερα, ενάντια στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις με τη ΓΣ των μετόχων της Εμπορικής. Κύρια θέση της παράταξης είναι η αποτροπή του ξεπουλήματος, στόχος που, ταυτόχρονα, διασφαλίζει και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι παρατάξεις "ΑΞΙΕΣ" και "ΔΑΚΕ Νέο Ξεκίνημα" έκαναν λόγο για αναζήτηση "στρατηγικού επενδυτή", που θα μπορούσε να πάρει το 20% ή άλλο ποσοστό της τράπεζας και να αναλάβει το "μάνατζμεντ", παράλληλα με την αγορά σημαντικού πακέτου μετοχών από τους εργαζόμενους και τα Ταμεία τους!Ο Γ. Μαρκάκης χαρακτήρισε "πραξικόπημα" την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εμπορικής, ενώ τόνισε πως τώρα πρέπει να επιδιωχτεί η κατοχύρωση της συμφωνίας για τις εργασιακές σχέσεις, στη βάση της συζήτησης που έχει προηγηθεί με τον διοικητή της Εμπορικής Κ. Γεωργουτσάκο.Επίσης, είπε ότι ο Σύλλογος, με ευθύνη της διοίκησής του, θα προχωρήσει σε συγκεντρώσεις, πορείες και συνεντεύξεις Τύπου, σχετικά με το ιδιοκτησιακό, ενώ θα ενισχύσει την ομάδα των νομικών συμβούλων του, έτσι ώστε να προσφύγει ενάντια στην εγκυρότητα της απόφασης της ΓΣ των μετόχων της Εμπορικής, που αποφάσισε το ξεπούλημα της τράπεζας.Ο χαρακτήρας των συγκεντρώσεων θα είναι πανελλαδικός. Εθεσε ακόμα ζήτημα πραγματοποίησης εκλογικού, έκτακτου Συνεδρίου της ΟΤΟΕ.Οι θέσεις αυτές υποστηρίχτηκαν από όλες τις παρατάξεις του ΔΣ, ΔΥΣΚ, ΔΑΚΕ, αλλά και από την ΑΠ, ενώ χωρίς διαφοροποιήσεις ήταν η σύμφωνη γνώμη και της παράταξης "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ".Η Μ. Ξενικάκη,εκ μέρους της ΕΣΑΚ, τόνισε ότι "έχουμε ήδη νικήσει" και σημείωσε ότι ο αγώνας αυτός συνέβαλε στη συνολικότερη αντίδραση του συνδικαλιστικού κινήματος στην κυβερνητική πολιτική. Καταφέρθηκε επίσης ενάντια στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, στην τρομοκρατία και στη λογική του"κοινωνικού διαλόγου". Επισήμανε τη σημασία του μεγάλου κύματος αλληλεγγύης, αλλά και το ότι η ΟΤΟΕ δε στήριξε τον αγώνα τους. Σημείωσε ακόμα ότι θα έπρεπε να υπάρξει συντονισμός του αγώνα με τις άλλες ΔΕΚΟ και όλο τον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων, ενώ τώρα πρέπει να δημιουργηθεί μέτωπο αντίστασης στις ιδιωτικοποιήσεις και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, που προωθεί η κυβέρνηση. Για το σκοπό αυτό, πρότεινε τη δημιουργία επιτροπής αγώνα, που θα συντονίζει τη δράση και θα προχωρήσει σε πανελλαδικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Κατέληξε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα της τράπεζας, για την προστασία των εργασιακών, θεσμικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, για την αποκάλυψη των πλειοψηφιών σε ΟΤΟΕ - ΓΣΕΕ, που δε θα στηρίξουν αυτόν τον αγώνα.

Από την πλευρά της ΕΣΑΚ, και η Μ. Κιάμου τόνισε ότι ο αγώνας θα είχε πιο ουσιαστικά αποτελέσματα, αν είχε γίνει υπόθεση όλου του κλάδου και της ΟΤΟΕ. Τόνισε, επίσης, ότι διασφαλίσεις στα εργασιακά δεν υπάρχουν, αν δεν αποτραπεί το ξεπούλημα και ότι οι θέσεις για "στρατηγικούς επενδυτές" βρίσκονται σε αντίθεση με το στόχο πάλης των εργαζομένων όλο αυτό το διάστημα. Κάλεσε ακόμα σε ετοιμότητα για την εμπόδιση της ανατροπής των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, που θα επιδιώξει μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση.

Ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,χαιρετίζοντας τη Γενική Συνέλευση, επισήμανε τη συμπόρευση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενάντια στις "μειοψηφίες" που αντιστέκονται και στην αντίδραση σε βάρος του κρατικού μηχανισμού, στο όνομα των κοινών τους θέσεων για την ΟΝΕ.Κάλεσε τους εργαζόμενους να συστρατευθούν σε ένα αγωνιστικό μέτωπο, μαζί με άλλους εργαζόμενους, συνταξιούχους, άνεργους και όλους αυτούς που πλήττονται από την πολιτική αυτή, ώστε να δημιουργηθούν και οι πολιτικές προϋποθέσεις για την ανατροπή της. Επίσης, ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε ότι ένα Συνέδριο της ΟΤΟΕ θα είχε νόημα, αν γίνονταν παράλληλα εκλογές σε όλους τους συλλόγους για την αλλαγή των συσχετισμών. Τόνισε ακόμα ότι ο αγώνας πρέπει να δοθεί για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και επισήμανε ότι η θέση για "στρατηγικούς επενδυτές" μπορεί "να βάλει τον εχθρό από το παράθυρο".

Στη ΓΣ χαιρέτισαν, επίσης, ο Α. Καλύβης, αν. γραμματέας της ΓΣΕΕ και οι Κ. Ευσταθίου, Α. Πουλαρίκας,από την ΟΤΟΕ. Ο τελευταίος υποστήριξε με σθένος ότι η τράπεζα δεν είναι κρατική, αλλά ιδιωτική. Στη συνέλευση παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ