Σε "κράχτη" και "πολιορκητικό κριό" των νεοφιλελεύθερων επιλογών της κυβέρνησης Σημίτη μετατρέπεται ανοιχτά πλέον η ηγεσία της ΝΔ, η οποία όχι μόνο προσφέρει χείρα βοηθείας για να μην "υπαναχωρεί" αλλά και εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά των εργαζομένων που αντιστέκονται και αγωνίζονται.
Χαρακτηριστικές της αντιλαϊκής πορείας πλεύσης της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι οι αναφορές του προέδρου της ΝΔ στην ομιλία του την Κυριακή στα Ιωάννινα.
Ο Κ. Καραμανλής όχι μόνο επανέλαβε την υποστήριξή του στην ιδιωτικοποίηση της Ιονικής αλλά και ζήτησε με έμφαση το ξεπούλημα της Εμπορικής και της Εθνικής τράπεζας! Ταυτόχρονα, κατήγγειλε την "ακραία" - την προηγούμενη μέρα σε ομιλία του στο Αγρίνιο την είχε χαρακτηρίσει "φασιστική" (! ) - συμπεριφορά των συνδικαλιστών στην Ιονική. Εμείς, είπε, λέμε ότι πρέπει να αποκρατικοποιηθεί η Ιονική αλλά πάνω από όλα πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει μια ριζοσπαστική προώθηση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης και για την Εμπορική Τράπεζα και υπό ορισμένες προϋποθέσεις και της Εθνικής Τράπεζας! Γενικότερα, επιχείρησε να εμφανίσει ως "ελκυστικότερο" και"αποδοτικότερο" τον ιδιωτικό τομέα λέγοντας ότι τα έξοδα διοίκησης των κρατικών τραπεζών είναι υπερτριπλάσια από αυτά των ιδιωτικών τραπεζών.
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να εκφράσει την υποστήριξή του στις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταργήσει την "αναξιοκρατική" (! ) επετηρίδα των εκπαιδευτικών, αλλά ταυτόχρονα για λόγους ψηφοθηρικούς τάχθηκε υπέρ της σταδιακής απορρόφησης των αναπληρωτών.
"Εθνική ομοψυχία" για να αντιμετωπιστεί... το "εσωτερικό κοινωνικό μέτωπο" στο όνομα των προκλήσεων που δέχεται η χώρα μας από την Τουρκία (! ) ζήτησε ο Μ. Εβερτ. Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε συνάντηση με τον Κ. Στεφανόπουλο, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι "είναι ανάγκη να καταλάβουν όλα τα κόμματα, ότι χρειάζεται εθνική ομοψυχία και χάραξη κοινής πολιτικής για να αντιμετωπιστούν, όχι μόνο τα μεγάλα εθνικά εξωτερικά μας θέματα αλλά ταυτόχρονα και το εσωτερικό κοινωνικό μέτωπο, το οποίο τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει στοιχεία διάλυσης και αποσάθρωσης"! Ο Μ. Εβερτ εκτίμησε ότι "δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή" και γι' αυτό εξέφρασε την ανησυχία του μήπως "οδηγηθούμε σε εθνική περιπέτεια"! Στη βάση αυτή ζήτησε να υπάρξει διάλογος των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος όπως είπε αν του ζητηθεί "ασφαλώς και θα θέλει". Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι συμφωνεί με την αντιπολιτευτική τακτική της ηγεσίας της ΝΔ.
Η κλήση για κατάθεση του βουλευτή της ΝΔ Γ. Σούρλα κρίθηκε αναγκαία, μετά τις σχετικές αναφορές του γενικά για τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και την προτροπή του πως "πρέπει να επέμβει ο εισαγγελέας για τον κοκαϊνομανή εκδότη".