Πέμπτη 18 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ
Αμερικανική παρέμβαση για ενίσχυση του γιεν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ .-

Οι εκκλήσεις του αντιπροέδρου της Διεθνούς Τράπεζας για να "αναδυθεί" το γιεν από το τέλμα που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα και να παίξει το ρόλο της κινητήριας μηχανής στην κρίση, που μαστίζει τις οικονομίες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, έπιασαν τόπο.

Μια μόλις μέρα μετά από την ομιλία του Ζαν Μισέλ Σεβερινό στην Αυστραλία και την έκκληση που απηύθυνε, το τελευταίο δείγμα της σοβαρότητας της κρίσης είναι ότι οι νομισματικές αρχές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας έκαναν χτες κοινή παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος, πουλώντας 2 δισ. δολάρια για να στηρίξουν το γιεν, την πρώτη του είδους τα τελευταία έξι χρόνια. Λίγες μόλις ώρες πριν την παρέμβαση, προηγήθηκε προσωπικό τηλεφώνημα του Προέδρου του Μπιλ Κλίντον προς τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ριουτάρο Χασιμότο για το συντονισμό των ενεργειών των δύο κρατών, ένα τηλεφώνημα και παρέμβαση που ο Χασιμότο "καλοδέχτηκε". Η παρέμβαση των ΗΠΑ, η οποία τελικά επιβεβαιώθηκε και από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, σηματοδοτεί στροφή της αμερικανικής πολιτικής, η οποία ως τώρα διατηρούσε τις αποστάσεις της από τις χρηματαγορές, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι αμερικανικές αρχές παρεμβαίνουν για λογαριασμό του γιεν από το 1992 και οι οικονομολόγοι επισημαίνουν πόσο ανησυχεί η Ουάσιγκτον από τη συνεχή πτώση του γιεν.

Οι αμερικανικές παρεμβάσεις

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Ρούμπιν, δίνοντας πιο συγκεκριμένα το στίγμα της αλλαγής αυτής της κατεύθυνσης των ΗΠΑ, δήλωσε αμέσως μετά από την παρέμβαση ότι η κίνηση αυτή "εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης της ιαπωνικής οικονομίας και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την παρέμβασή τους, αν αυτό χρειαστεί". Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ρούμπιν επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ περιμένουν από την Ιαπωνία να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. "Προσβλέπουμε στην εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος δράσης, το οποίο θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για υγιή και εύρωστη οικονομία. Η Ιαπωνία έχει τους οικονομικούς πόρους και την ικανότητα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει", είπε ο Ρούμπιν, υπερθεματίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο την πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ, να πιέζουν συνεχώς την Ιαπωνία να αναθερμάνει την οικονομία της, η οποία βυθίζεται στην ύφεση, γιατί φοβούνται ότι η οικονομική κρίση στην Ασία μπορεί να επιδεινωθεί, αν δεν πάει εμπρός η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου. Στο μεταξύ, αναμένεται στο Τόκιο, ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών Λόρενς Σάμερς για επείγουσες συνομιλίες με την ιαπωνική κυβέρνηση για τα μέτρα, που πρέπει να πάρει η τελευταία, προκειμένου να αναθερμάνει την οικονομία της και να βοηθήσει στην ανάκαμψη του γιεν.

Ενδεικτική των κινδύνων που εγκυμονεί η πτώση του γιεν είναι η προειδοποίηση του Κινέζου υφυπουργού Εξωτερικού Εμπορίου ότι αν η πτώση του γιεν συνεχιστεί, η χώρα του θα αναγκαστεί να υποτιμήσει το δικό της νόμισμα, το γιουάν, για να στηρίξει τις εξαγωγές της. Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα αναφέρεται δημόσια στο ενδεχόμενο υποτίμησης του γιουάν. Στην ανάλογη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζεται, πάντως, ότι η κυβέρνηση Κλίντον πιστεύει πως η υποτίμηση του γιεν, που έχει χάσει περίπου το 11% της αξίας του από την αρχή του χρόνου, δε θα επιβαρύνει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα και δε θα θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη των χωρών της Ασίας, που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Πάντως, η πιθανή επίσκεψη του κ. Σάμερς στην ιαπωνική πρωτεύουσα έκανε τους οικονομικούς κύκλους να μιλούν για μια συντονισμένη επέμβαση της G7, με στόχο την ενίσχυση του γιεν απέναντι στο δολάριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ