ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
"Προσχέδιο" παράκαμψης του ελληνικού "βέτο"
Σε μεγάλο παζάρι είχε μετατραπεί η πρωινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με επίμαχο αντικείμενο για την ελληνική πλευρά το τελικό κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Κάρντιφ και ειδικότερα τις παραγράφους, όπου γίνεται λόγος για την Τουρκία.
Η βρετανική προεδρία, αν και στο αρχικό κείμενο συμπερασμάτων, που έγινε γνωστό τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, έκανε λόγο για "διαδικασία της διεύρυνσης" που παρουσίασε μερικές ώρες αργότερα, είχε παραλείψει την παραπάνω αναφορά. Μια αναφορά που παρείχε στην Τουρκία το καθεστώς της "εντάξιμης" χώρας και όχι της "επιλέξιμης", όπως της είχε αποδοθεί στο Λουξεμβούργο.
Πάντως, και στη δεύτερη έκδοση της πρότασης των Βρετανών για τα Συμπεράσματα περιλαμβάνονταν δύο "κρίσιμες" για την ελληνική πλευρά παράγραφοι:
Στην πρώτη (παράγραφος 65) αναφερόταν ότι "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει την επιβεβαίωση της Κομισιόν ότι στο τέλος του '98 θα κάνει τις πρώτες αναφορές για την πρόοδο καθεμιάς χώρας προς ένταξη. Στην περίπτωση της Τουρκίας - συνεχίζεται - οι αναφορές θα βασίζονται στο άρθρο 28 της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας".Σύμφωνα με την ελληνική αντιπροσωπεία, η διατύπωση αυτή καθιστά "εντάξιμη" χώρα την Τουρκία "από το παράθυρο" και ο Κ. Σημίτης θα ζητούσε τη συμπλήρωσή της με προσθήκη όπου θα γίνεται λόγος "και στις αποφάσεις του Λουξεμβούργου".
Η δεύτερη περίπτωση (παράγραφος 69) θεωρήθηκε "απαράδεκτη" από την ελληνική πλευρά και όπως έλεγαν οι κυβερνώντες, είτε θα υπήρχε συνολική απάλειψή της, είτε η Ελλάδα θα προχωρούσε σε "βέτο",διότι ειδάλλως η επικύρωσή της ισοδυναμεί με χρηματοδότηση της Τουρκίας από δρόμους παράπλευρους, ώστε να παρακαμφθεί το ελληνικό "βέτο" επί του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου.Συγκεκριμένα, η παράγραφος 69 του προσχεδίου των Συμπερασμάτων, αναφέρει τα εξής: "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την προεδρία της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να προωθήσουν το στόχο της εναρμόνισης της τουρκικής νομοθεσίας και πρακτικής, με το κοινοτικό κεκτημένο, ενώ παράλληλα καλεί την Επιτροπή να παρουσιάσει, σε σύντομο διάστημα, έκθεση προόδου στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας. Υπενθυμίζοντας την ανάγκη για την οικονομική ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής - συνεχίζει - το Συμβούλιο Κορυφής καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής της Τουρκίας και καλεί το Συμβούλιο, καθώς και τις αρχές επί του κοινοτικού προϋπολογισμού να τις εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση".
Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο των συμπερασμάτων υπάρχει σαφής καταγραφή των διαφωνιών στο εσωτερικό της ΕΕ γύρω από τα οικονομικά ζητήματα που άπτονται της διεύρυνσης.
Οι γνωστές αντιρρήσεις της Γερμανίας όσον αφορά το ύψος των εισφορών της στα κοινοτικά ταμεία έχουν αποτυπωθεί σε εξαιρετικά "ερμαφρόδιτες" διατυπώσεις, όπως της παραγράφου 53 όπου σημειώνονται τα εξής: "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι η υπάρχουσα οροφή των ιδίων πόρων θα διατηρηθεί αλλά ορισμένα κράτη - μέλη δεν το έχουν δεχτεί αυτό"...
Επίσης σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταθέσει έκθεση το φθινόπωρο σχετικά με τα οικονομικά της ΕΕ.
Χαρακτηριστικές του "κομφούζιου" γύρω από το ζήτημα, αλλά και του πολέμου συμφερόντων είναι διατυπώσεις που περιέχονται στα συμπεράσματα, του τύπου "ορισμένα κράτη - μέλη ζητούν τη σύσταση ενός μηχανισμού διόρθωσης των ανισορροπιών, αλλά ορισμένα κράτη - μέλη διαφωνούν"... Σε κάθε δηλαδή αναφορά γύρω από τα οικονομικά ζητήματα υπάρχει και ένα "αλλά", ώστε να καταγράφονται οι διαφωνίες. Γεγονός που δηλώνει ότι η διαπραγμάτευση γύρω από τους ίδιους πόρους θα συνεχιστεί επί μακρόν, τουλάχιστον μέχρι τη γερμανική προεδρία του πρώτου εξαμήνου 1999, οπότε ο Χ. Κολ έχει ανακοινώσει ότι η Γερμανία θα συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο με αυτό το θέμα.