Παρασκευή 12 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ματαίωση της απεργίας "μαγειρεύει" η ΠΝΟ

Το σκηνικό για ματαίωση της 48ωρης απεργίας, τρεις μέρες πριν την έναρξή της, έχει ήδη στηθεί από την πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,η οποία έσπευσε χτες να "κλείσει", όπως κι όπως, και τη συλλογική σύμβαση της Ακτοπλοϊας, με τη γνωστή πλέον "ταρίφα" του 7%... "Η κατάπτυστη απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ τονίζει την ανάγκη της έντασης της πάλης", επισημαίνουν με χτεσινή κοινή ανακοίνωσή τους, η ΠΕΜΕΝ και η ναυτεργατική Ενωση "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".

Η χτεσινή συμφωνία της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας με τους ακτοπλόους εφοπλιστές σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των ναυτεργατών μένει εκτός απεργίας, αφού ήδη έχουν υπογραφεί σχετικά μνημόνια με την Ενωση Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων και την Ενωση Εφοπλιστών Πορθμείων,ενώ σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα γίνει συνάντηση με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών.Η ΠΝΟ - η οποία έχει φροντίσει να ανακοινώσει ότι εξαιρούνται από την απεργία όσοι υπογράφουν σύμβαση - υποτίθεται ότι διεκδικούσε συμβάσεις, που να καλύπτουν τις απώλειες του εισοδήματος από την υποτίμηση της δραχμής και την αύξηση της φορολογίας και αντ' αυτού συμφωνεί σε ποσοστό αύξησης...7%! Οσον αφορά τα υπόλοιπα αιτήματα, για την προστασία του δικαιώματος της εργασίας και ασφαλιστικά δικαιώματα, πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων.

Η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ επισημαίνουν, στην ανακοίνωσή τους, ότι οι υπογραφές των σχετικών μνημονίων από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ έγιναν πραξικοπηματικά και πίσω από τις πλάτες των ναυτεργατών. "Οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ ξεπούλησαν - συνεχίζει - για άλλη μια φορά τα συμφέροντα των ναυτεργατών. Η αύξηση του 7% δεν καλύπτει ούτε καν τις απώλειες των μισθών από την υποτίμηση της δραχμής και την αύξηση της φορολογίας". Τα δύο σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες "να καταδικάσουν έμπρακτα τους εργατοπατέρες της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ, να ενισχύσουν τις ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις και να διεκδικήσουν αποφασιστικά την υπεράσπιση του δικαιώματος της δουλιάς, την προστασία και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ, τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και τη ριζική αλλαγή της κατάστασης στην ΠΝΟ".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ