ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-
Δε θα ανεχθεί στρατιωτικές ενέργειες του ΝΑΤΟ στο έδαφός της, διαμήνυσε χτες η κυβέρνηση της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, ενώ νωρίτερα οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ συνεδρίαζαν στις Βρυξέλλες, μελετώντας τη λήψη μέτρων και επεμβατικών σχεδίων σε βάρος του Βελιγραδίου.
Την παραπάνω θέση γνωστοποίησε χτες ο Ιβίτσα Ντάσιτς, εκπρόσωπος του κυβερνώντος σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, δηλώνοντας: "Είμαστε ανεξάρτητη χώρα και χωρίς τη δική μας συγκατάθεση δε θα πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια οποιασδήποτε διεθνούς συμμαχίας στο έδαφός μας - ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει κανένας λόγος για κάτι τέτοιο"! Σύμφωνα με το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΦΟΝΕΤ, ο Ντάσιτς δήλωσε πως η ΝΟ Γιουγκοσλαβίας δεν απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα ή ειρήνη, αρνούμενη τις κατηγορίες που απευθύνουν οι Κοσσοβάροι Αλβανοί περί εθνικών εκκαθαρίσεων...
"Οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις υπερασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας... από τρομοκρατικές πράξεις", κατέληξε ο Ντάσιτς.
Στο μεταξύ, τηλεγράφημα του επίσημου γιουγκοσλαβικού πρακτορείου ειδήσεων ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ υποστήριζε πως το ΝΑΤΟ θα πρέπει να ασκήσει πίεση στους Αλβανούς ηγέτες του Κοσσόβου, προκειμένου να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες με τους Σέρβους κυβερνητικούς αξιωματούχους, προτείνοντας επίσης στα μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου να "ρίξουν μία στενή ματιά" στην Αλβανία, "που είναι πηγή όπλων και θέση στρατιωτικής εκπαίδευσης των αυτονομιστών". Στην ίδια ανταπόκριση του ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, πως "δεν είναι πλέον μυστικό ότι μερικοί από τους καθοδηγητές (των Αλβανόφωνων) είναι "μισθοφόροι" που προέρχονται από χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ". Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως ενώ το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΣΟΣΙΕΪΤΕΝΤ ΠΡΕΣ επικαλούνταν την παραπάνω ανταπόκριση του ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ, ο Μπράιαν Μέρφι, ρεπόρτερ του αγγλόφωνου πρακτορείου, σημείωνε σε ανταπόκρισή του ότι είδε ιδίοις όμμασι, στο μεθοριακό αλβανικό χωριό Τροπόζα, κομβόι δεκάδων μουλαριών που μετέφερε όπλα και άλλο πολεμικό υλικό, παρουσία 100 ενόπλων αυτονομιστών, που κατευθύνονταν στα σύνορα με το Κόσσοβο.
Και ενώ στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ επεξεργάζονταν σχέδια επέμβασης στο Κόσσοβο, η Ρωσία, που θεωρείται παραδοσιακός σύμμαχος των Σέρβων, απηύθυνε πρόσκληση επίσημης επίσκεψης προς τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβτς, προκειμένου ο τελευταίος να μεταβεί στη Μόσχα την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Ραχμάνιν, ανακοίνωνε πως θέση της Μόσχας είναι οι επικείμενες στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Αλβανία να έχουν συγκεκριμένη διάρκεια, για να αποφευχθεί η όξυνση της έντασης που έχει προκληθεί από τις μάχες στο γειτονικό Κοσσυφοπέδιο. Ο Ραχμάνιν τόνισε ότι, εκτός από τις στρατιωτικές αυτές ασκήσεις, "καμία άλλη ενέργεια του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να γίνει χωρίς τη συμφωνία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".
Ομως, δεδομένης της πιθανότητας Ρωσία και Κίνα να ασκήσουν βέτο σε ενδεχόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για στρατιωτική επέμβαση στο Κόσσοβο, ορισμένα στελέχη του ΝΑΤΟ πρότειναν την ακόλουθη - αμφιβόλου νομιμότητας - "παρακαμπτήρια οδό": Η εντολή της ΝΑΤΟικής επέμβασης να δοθεί, όχι από τον ΟΗΕ, αλλά από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Αυτό, τουλάχιστον, δήλωσε χτες σε δημοσιογράφους ο Ισπανός υπουργός Αμυνας Εντουάρντο Σέρα, που υποστήριζε πως μία ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση "πρέπει να έχει μια ισχυρή νομική βάση, πράγμα που δεν είναι υποχρεωτικά συνώνυμο μιας εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αφού η εντολή θα... μπορούσε να δοθεί και από τον ΟΑΣΕ" (!).