Σάββατο 6 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Επιμένει στην ίδια οικονομική πολιτική ο Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, επιμένοντας στην εφαρμογή της ίδιας καταστροφικής κοινωνικοοικονομικής πολιτικής του, στο τακτικό εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του μήνυμα την Παρασκευή, απέδωσε την οικονομική κρίση στο τεράστιο έλλειμμα του προϋπολογισμού και στην έλλειψη εμπειρίας των κυβερνητικών στελεχών στο χειρισμό των προβλημάτων της ελεύθερης αγοράς. Δεν εξήγησε, όμως, πώς έγινε αυτό ύστερα από τόσα χρόνια εφαρμογής των λεγόμενων "μεταρρυθμίσεων". Επισήμανε ότι για να αντιμετωπιστεί η παρούσα κρίση και να προστατευτεί το εθνικό νόμισμα απαιτείται αυστηρή φορολογική νομοθεσία και μέτρα λιτότητας. Δηλαδή, είναι ολοφάνερο ότι τα βάρη της εξόδου από την κρίση θα φορτωθούν στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου σχετικά με την πρόταση της ΚΟ του ΚΚΡΟ στην Κρατική Δούμα για την έναρξη της διαδικασίας αποπομπής του Γιέλτσιν από το προεδρικό αξίωμα, επισήμανε ότι οι ενέργειες της σημερινής ηγεσίας της χώρας επιδεινώνουν την κρίση. "Θα αντιδράσουμε σε οτιδήποτε αποβλέπει στην καταστροφή της επιστήμης, του κοινωνικού τομέα, της άμυνας και της βιομηχανίας. Θα υποστηρίξουμε όμως τα φυσικά μονοπώλια - την αντικειμενική βάση διατήρησης της ακεραιότητας της Ρωσίας", τόνισε ο Ζιουγκάνοφ.

Αναβολή επικύρωσης συμφωνίας

Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) δε θα επικυρώσει πριν το φθινόπωρο τη συνθήκη START - 2 για τα πυρηνικά όπλα, ανακοίνωσαν οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Δούμας, μετά τη συνάντησή τους, κεκλεισμένων των θυρών, με τους υπουργούς Αμυνας Ιγκορ Σεργκέγεφ και Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακόφ. "Είναι πρόωρο να ορίσουμε μια ημερομηνία, αλλά πιστεύω ότι η Δούμα θα είναι έτοιμη (για την επικύρωση) το φθινόπωρο", τόνισε ο Βλαντίμιρ Λουκίν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κάτω Βουλής. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο πρόεδρος της Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ.

Ο Γιέλτσιν έχει ζητήσει από τη Δούμα να επικυρώσει τη συμφωνία πριν το τέλος των εργασιών της Κάτω Βουλής, τον Ιούλιο, όπως είχε υποσχεθεί στον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Ομως οι βουλευτές εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για το κείμενο της συνθήκης, επισημαίνοντας ότι βλάπτει τα συμφέροντα της Ρωσίας. Η συνθήκη START - 2 έχει επικυρωθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο το 1996. Η συνθήκη αυτή, που υπέγραψαν το 1993 ο Γιέλτσιν και ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους προβλέπει τη μείωση του αριθμού των πυρηνικών κεφαλών σε 3.500 για τις ΗΠΑ και 3.000 για τη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ