Κυριακή 31 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Ενάντια στη νέα κούρσα των πυρηνικών

Προ των θυρών μιας νέας ξέφρενης κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών φαίνεται πως βρίσκεται η διεθνής κοινότητα. Αφορμή; Οι προ 15 ημερών πέντε υπόγειες πυρηνικές δοκιμές της Ινδίας και οι πρόσφατες ισάριθμες πυρηνικές δοκιμές του Πακιστάν. Εάν νομίζετε, όμως, πως οι αναπτυσσόμενες χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου είναι οι μόνες που ενδιαφέρονται ενθέρμως να αποκτήσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο, σφάλλετε! Πρώτες, όπως πάντα, στη διατήρηση του κινδύνου πυρηνικού ολέθρου οι ΗΠΑ, που εξακολουθούν να δίνουν ακόμη και σήμερα δισεκατομμύρια δολάρια για να συντηρήσουν ή να εξοπλίσουν παραπέρα το πυρηνικό τους οπλοστάσιο.

Δυναμική απάντηση ενάντια σ' αυτήν την επικείμενη νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών δίνουν και μέσα στο Διεθνές Διαδίκτυο Πληροφοριών εκατοντάδες εξειδικευμένοι και μη κόμβοι.

Μεταξύ αυτών, το Παγκόσμιο Δίκτυο για την Εξάλειψη των Πυρηνικών Οπλων, 2000,που βρίσκεται στη διεύθυνση: http: //www.abolition2000.org/

Στον κόμβο αυτό, θα συναντήσετε κωδικοποιημένες πληροφορίες για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των πυρηνικών όπλων, μια ενδιαφέρουσα έκθεση για τα πυρηνικά όπλα το έτος 1998, τρόπους αντίδρασης και κινητοποίησης των πολιτών, με στόχο την κατάργηση των πυρηνικών όπλων, ειδήσεις, άρθρα και σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου.

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις σελίδες του κόμβου αυτού:

- Η δήλωση του Γκάντι "Δεν υπάρχει διαφορά για τους νεκρούς, τα ορφανά και τους άστεγους, όταν η μαζική καταστροφή γίνεται στο όνομα του ολοκληρωτισμού ή στην ιερή επίκληση της ελευθερίας"!

- Το 1995, οι ΗΠΑ ξόδεψαν πάνω από 33 δισ. δολάρια για τη συντήρηση και καθαρισμό των πυρηνικών όπλων.

- Για 30 χρόνια μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, επιφανείς επιστήμονες που απασχολούνταν στη βιομηχανία πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ έκαναν ενέσεις σε ασθενείς με επικίνδυνα ραδιενεργά υλικά, όπως πλουτώνιο, ή τους εξέθεσαν σε ισχυρή ραδιενεργό ακτινοβολία. Τα "πειράματα" γίνονταν εν αγνοία των ασθενών...

- Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ζήτησε από το Κογκρέσο 3,7 δισ. δολάρια για το 1997, με σκοπό να συνεχιστεί το πρόγραμμα "Stockpile Stewardship & Management Program", για τη συντήρηση του υπάρχοντος πυρηνικού οπλοστασίου και τη δημιουργία της νέας γενιάς πυρηνικών όπλων!

- Παρά τον τερματισμό του λεγόμενου "Ψυχρού Πολέμου", οι πυρηνικοί πύραυλοι των ΗΠΑ συνεχίζουν να σκοπεύουν 2.500 περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Ενας άλλος σχετικός κόμβος μιας υπηρεσίας που ονομάζεται ΝΙRS: Υπηρεσία Πηγών και Πληροφοριών για τα πυρηνικά.Πρόκειται για κέντρο πληροφοριών και κομβικό σημείο ενημέρωσης πολιτών και περιβαλλοντικών οργανισμών, που ενδιαφέρονται για την πυρηνική ενέργεια, τα ραδιενεργά απόβλητα και άλλα ενεργειακά ζητήματα. Εχει έδρα την Ουάσιγκτον, ιστορία περίπου 20 χρόνων και βρίσκεται στο Διεθνές Διαδίκτυο Πληροφοριών στη διεύθυνση:http: //www.nirs.org/

Στις σελίδες του παρέχονται άφθονες πληροφορίες για κινητοποιήσεις, αλλά και συνδιασκέψεις ή γεγονότα που αφορούν τα πυρηνικά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο που αναφέρεται στις τρέχουσες εκστρατείες του NIRS, όπως: "Μη Βρωμίζετε την Αμερική" (η μεγαλύτερη εκστρατεία του κόμβου για τον καθαρισμό πυρηνικών και ραδιενεργών σκουπιδότοπων στις ΗΠΑ), "Εκστρατεία για την αποπυρηνικοποίηση της Νέας Αγγλίας" (πρωτοβουλία του Δικτύου Συνειδητοποιημένων Πολιτών) κ.ά.

Παρόμοιας δραστηριότητας και πρωτοβουλιών είναι ο κόμβος των "Γιατρών του Κόσμου Για την Αποτροπή του Πυρηνικού Πολέμου", στη διεύθυνσηhttp: //www.healthnet.org/IPPNW/Home. html.

Δ. Ο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέος ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ η χρήση «μικρών πυρηνικών»(2003-08-06 00:00:00.0)
«Μικρά» πυρηνικά και βόμβες νετρονίου μελετούν οι ΗΠΑ(2003-02-23 00:00:00.0)
Εξέθεταν επί χρόνια σε ραδιενέργεια εργαζόμενους και κατοίκους!(2000-02-13 00:00:00.0)
Ανησυχία απ' τις απαντήσεις του υπουργού Αμυνας(1999-07-06 00:00:00.0)
Το αυγό του φιδιού (και) στο Internet(1998-06-28 00:00:00.0)
Η "απειλή" των χάκερς(1998-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ