Παρασκευή 29 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ - ΗΠΕΙΡΟΣ, ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΚΕΡΚΥΡΑ, ΛΕΥΚΑΔΑ
Εργο μετ' εμποδίων

Το πρόσφατο έργο των Εφορειών Αρχαιοτήτων στη Θεσσαλία, την Ηπειρο, την Κέρκυρα και τη Λευκάδα θα παρουσιαστεί σε αυριανή ημερίδα που διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Οι προϊστάμενοι των Εφορειών σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου παρουσίασαν συνοπτικά τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων τους.

Κανείς δεν παρέλειψε να τονίσει τις δυσχέρειες που έχουν να αντιμετωπίσουν. Το προσωπικό - επιστημονικό και εργατοτεχνικό - είναι λίγο, αλλά οι εκτάσεις που έχουν στην ευθύνη τους πολλές.

Ωστόσο, η ΙΕ Εφορεία Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ), που έχει στην ευθύνη της τους νομούς Λάρισας, Τρικάλων και Γρεβενών, μπορεί να περηφανεύεται για την αποκάλυψη του αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας, καθώς προχωράει και η δεύτερη φάση των απαλλοτριώσεων των κτιρίων που ήταν κυριολεκτικά κτισμένα πάνω στο θέατρο.

Πρέπει εδώ να τονιστεί ότι οι Εφορείες πρέπει να ανταποκρίνονται σε πλήθος σωστικών ανασκαφών,που προκύπτουν είτε από αιτήματα ιδιωτών, είτε από την έναρξη μεγάλων δημόσιων έργων. Το επιστημονικό κέρδος σε αρκετές περιπτώσεις είναι μεγάλο, αλλά πολλές φορές το τίμημα πικρό όταν χρειάζεται να καταχωσθούν οι αρχαιότητες.

Ετσι και στο νομό Μαγνησίας (ΙΓ' ΕΠΚΑ) "συνωστίζονται" οι σωστικές ανασκαφές, αλλά η Εφορεία ολοκλήρωσε το Μουσείο Αλμυρού και προχώρησε τα έργα ανάδειξης των προϊστορικών οικισμών Σέσκλου και Διμηνίου,ενώ στο νομό Καρδίτσας συνεχίζεται η ανασκαφή περίπτερου αρχαϊκού ναού, αφιερωμένου στον Απόλλωνα.

Η Η ΕΠΚΑ (Κέρκυρα, Θεσπρωτία) στη διαδρομή συνεχίζει τις έρευνες στηνΠαλαιόπολη της Κέρκυρας, τα ευρήματα της οποίας σχεδιάζεται να εκτεθούν στο υπό προετοιμασία Μουσείο του Μον Ρεπό. Στην ορεινή Θεσπρωτία η Εφορεία συντηρεί τα αρχαία κάστρα και αποκαλύπτει τα ίχνη αρχαίων πόλεων.

Την ευθύνη εφτά νομών (4 της Ηπείρου, Αιτωλοακαρνανία, Κέρκυρα, Λευκάδα) έχει η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.Αντιστρόφως ανάλογο το προσωπικό: 8 αρχαιολόγοι, 6 συντηρητές, 3 αρχιτέκτονες, 2 τεχνίτες, 2 τεχνικοί, 16 εργάτες, 40 φύλακες.Η προϊσταμένη της Εφορείας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα Βυζαντινά Μουσεία των Ιωαννίνων, της Αντιβουνιώτισσας στην Κέρκυρα, τη μόνιμη συλλογή στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας. Επίσης, στις 4 προγραμματικές συμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους Δήμους Κέρκυρας, Ιωαννίνων και Κόνιτσας, στα έργα που διενεργούνται εντός του Κάστρου των Ιωαννίνων και στις μονές του νησιού με τη συνεργασία της Μητρόπολης.

Τέλος, η 7η ΕΒΑ (Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Ευρυτανία) πρέπει να φροντίσει για την αποκατάσταση των φθορών αποκαλυμμένων μνημείων, που στην πλειοψηφία τους βρίσκονται στον ορεινό όγκο της Πίνδου.Στο μεταξύ το μόνιμο συνεργείο που βρίσκεται στα Μετέωρα δεν προλαβαίνει να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των μοναστηριών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση για το σεισμό στην Κεφαλονιά(2014-02-08 00:00:00.0)
Στο Μουσείο Θυρρείου(2013-07-05 00:00:00.0)
Νεολιθική Ηπειρος και Αμβρακία(2001-07-10 00:00:00.0)
Ερευνα και ηλεκτρονική "Κλεοπάτρα"(1998-04-26 00:00:00.0)
Αρχαία και λαθρανασκαφές(1997-10-28 00:00:00.0)
Διαλύονται ή καταχώνονται(1997-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ