Πέμπτη 28 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Υπηρέτησε την τέχνη

Κηδεύεται σήμερα (4μμ) από το νεκροταφείο Βύρωνα, ο Μίνως Αργυράκης

Κηδεύεται σήμερα (4μμ) από το νεκροταφείο Βύρωνα, ο ζωγράφος, σκιτσογράφος και σκηνογράφος Μίνως Αργυράκης.Ο καλλιτέχνης που έδωσε στην"Οδό Ονείρων" του Μάνου Χατζιδάκι, γραμμές και χρώματα, τα τελευταία χρόνια ζούσε, ηθελημένα απομονωμένος, στο Γηροκομείο Αθηνών. Το πρωί της Τρίτης μεταφέρθηκε στον "Ερυθρό Σταυρό", όπου υπέκυψε το απόγευμα.

Ο Μίνως Αργυράκης γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1920. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ και μετά από αποτυχημένες εξετάσεις στην ΑΣΚΤ (1943, 1946), έκανε ελεύθερες σπουδές σχεδίου και ζωγραφικής. Η ζωγραφική, τα σκίτσα και σκηνικά του "ριζώνουν" στη λαϊκή και ναϊφ τέχνη. Μέσα από τις γραμμές και τα χρώματά τους, αναδύεται πηγαίο χιούμορ, συχνά συνδυασμένο με το σαρκασμό, εκδηλωμένο με διάφορους τρόπους.

Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία ως αυτοδίδακτος ζωγράφος και συνέχισε από το 1953, ως σκιτσογράφος και σκηνογράφος. Την ίδια χρονιά δουλεύει σε περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το 1964 μαζί με τους Γιάννη Τσαρούχη και Ευγένιο Σπαθάρη δημιούργησαν στην Πλάκα το πρωτοποριακό θέατρο "Κιβωτός της Αμυ".Παράλληλα, εικονογράφησε βιβλία (Ν. Καζαντζάκη "Αγιος Φραγκίσκος της Ασίζης", Γ. Θεοτοκά "Βραδιάζει") και τύπωσε τα λευκώματα "Οδός ονείρων" (1957), "Η πολιτεία έπλεε εις τη μελανόλευκον"(1962), "Ο γύρος του κόσμου" (1965). Από το 1967 - 1974, ο Μ. Αργυράκης έζησε στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Στοκχόλμη, στην Ισπανία και Δανία. Σαν σκηνογράφος πρωτοπαρουσιάστηκε το 1958 στο Εθνικό Θέατρο, με το έργο "Ο Ανδροκλής και το λιοντάρι του". Ακολούθησαν το 1962 στο "Μετροπόλιταν" η "Οδός ονείρων" και το 1963 στο "Πορεία" τα "Ονειρά μας".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ