Το ΚΚΕ δεν μπορεί να συμφωνήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα ελέγξει την κυβέρνηση επειδή δεν προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση της ΟΑ, ούτε επειδή δεν εφαρμόστηκε ο νόμος περί εξυγίανσης της εταιρίας, ο οποίος άνοιξε το δρόμο για το πρόσφατο έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση. Θα μπορούσε να δεχτεί την εξέταση θεμάτων που άπτονται οικονομικών μεγεθών εφόσον αυτά είναι στοιχειοθετημένα.
Τα παραπάνω τόνισε χτες το βράδυ στη Βουλή ο Στρ. Κόρακας,μιλώντας για την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την ΟΑ. Αρχικά η πρόταση περιορίζονταν στην εξέταση του διαστήματος από το 1994 μέχρι σήμερα, αλλά αργά το βράδυ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ την τροποποίησε, λέγοντας ότι δέχεται να περιλάβει το διάστημα από το 1987 μέχρι σήμερα με απάλειψη των σημείων που αναφέρονται στη μη τήρηση του νόμου περί εξυγίανσης. Ο Στρ. Κόρακας είπε να εξεταστεί το χρονικό διάστημα από το 1987 και πέρα, να αφαιρεθούν τα περί μη τήρησης του νόμου και να εξεταστούν δύο από τα θέματα της πρότασης αφού στοιχειοθετηθούν:
- Οι συνεχείς αλλαγές του προγράμματος ανανέωσης του στόλου, με αποτέλεσμα την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της αγοράς αεροσκαφών, κάτι πουσημαίνει ότι για την ανανέωση του στόλου των 35 αεροσκαφών θα χρειαστεί να δαπανηθούν πάνω από 1 τρισ. δρχ.
- Η απώλεια 700 δισ. σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Την πρόταση της ΝΔ απέρριψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ με το σκεπτικό ότι με βάση τον κανονισμό δεν μπορεί να αλλάξει το κείμενο της αρχικής πρότασης.
Νωρίτερα η συζήτηση εξελίχθηκε σε δικομματικό πινγκ - πονγκ, με την κυβέρνηση και τη ΝΔ να ρίχνουν η μία στην άλλη το μπαλάκι των ευθυνών για το βούλιαγμα της "Ολυμπιακής", αλλά και να συναγωνίζονται στο ποιος θα ξεπουλήσει αποτελεσματικότερα τον εθνικό αερομεταφορέα.
Η ψηφοφορία για τη σύσταση της επιτροπής αναμενόταν να αρχίσει μετά τα μεσάνυχτα και κατά τα φαινόμενα θα απορρίπτονταν.
Αναπτύσσοντας την αντίθεση του ΚΚΕ στην πρόταση της ΝΔ, ο βουλευτής Μ. Κωστόπουλος υπογράμμισε ότι από την απάντηση που δίνει ο καθένας στο ερώτημα, εάν πρέπει η ΟΑ να είναι 100% δημόσια ή να πουληθεί στους ιδιώτες, καθορίζεται και η στάση του σε τέτοιες προτάσεις. Και τόνισε:
"Η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής εκτιμάμε και όχι αβάσιμα ότι τουλάχιστον αντικειμενικά διαμορφώνει ή θέλει να διαμορφώσει το κλίμα ώστε να δοθεί η χαριστική βολή. Η κυβέρνηση είτε αποδεχτεί την πρόταση είτε όχι, στην ουσία, θα τη χρησιμοποιήσει σε βάρος της ΟΑ, σε βάρος των εργαζομένων, πολύ περισσότερο που όσοι καιροφυλακτούν να διαμοιράσουν τα ιμάτια της επιχείρησης, με τις προσβάσεις που έχουν στα μέσα ενημέρωσης, θα αναδείξουν και από τη σημερινή συζήτηση εκείνα τα ζητήματα που τους βολεύουν και όχι βέβαια την αλήθεια".
Εκφράζοντας την αντίθεση του ΚΚΕ σε αυτά τα σχέδια που τεκταίνονται και αναρωτώμενος για τη σκοπιμότητα της πρότασης της ΝΔ, είπε ότι το "πρόβλημα της ΟΑ δε συνιστά ανάγκη σύστασης εξεταστικής επιτροπής, αλλά αν θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τα σχέδια ξεπουλήματος, αν θα μπορέσουμε στο μέτωπο των νεοφιλελεύθερων, όλων των χρωμάτων, να αντιτάξουμε το μέτωπο για την υπεράσπιση του δημόσιου πλούτου της χώρας".
Τα λεγόμενα του Μ. Κωστόπουλου φρόντισε να επιβεβαιώσει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής,ο οποίος στην ομιλία του περιόρισε τις ευθύνες για την ΟΑ στη μετά το 1994 περίοδο και το τριετές πρόγραμμα εξυγίανσης, ενώ ως τη μόνη λύση πρότεινε την άμεση αποκρατικοποίησή της με διεθνή διαγωνισμό, στα πλαίσια ενός ευρύτερου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Μεταφορών είπε ότι οι ευθύνες για την κατάσταση στην "Ολυμπιακή" περιορίζονται στην τριετία 1990 - '93, περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, ενώ υπερασπίστηκε το κυβερνητικό σχέδιο ξεπουλήματος της ΟΑ, επαναλαμβάνοντας ότι ήταν η μόνη λύση.
Υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής με την προϋπόθεση ότι θα περιληφθεί και η περίοδος της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ τάχθηκαν ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ.