Τρίτη 26 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο ρυθμό της πανεργατικής απεργίας η χώρα

Προσκλητήριο μάχης απευθύνουν τα συνδικάτα, ενόψει της αυριανής πανελλαδικής απεργίας στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Στις 10 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση. Προσυγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην Ομόνοια

Στο απόγειο της αντεργατικής επίθεσης που εξαπλώνεται σε όλα τα μέτωπα και στον απόηχο του αυταρχικού ξεσπάσματος της κυβέρνησης εναντίον των απεργών της Ιονικής και των νέων κινητοποιήσεων που πυροδότησε, πραγματοποιείται αύριο, Τετάρτη, η 24ωρη πανελλαδική πανεργατική - πανυπαλληλική απεργία,που υποχρεώθηκαν να κηρύξουν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Η αυριανή απεργία "αγκαλιάζει" τους εργαζόμενους στη βιομηχανία, στις υπηρεσίες, στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ετσι, σοβαρά προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν, εκτός των άλλων, σε ΔΕΚΟ - τράπεζες, στα νοσοκομεία, ενώ στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί.

Χωρίς τρόλεϊ, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και πράσινα λεωφορεία, θα μείνει αύριο η Αθήνα, αφού οι εργαζόμενοι σε ΗΛΠΑΠ και ΗΣΑΠ πραγματοποιούν 24ωρη απεργία. Επίσης, για ώρες "σβήνουν" οι μηχανές των μπλε λεωφορείων, ενώ στάσεις εργασίας έχει κηρύξει η ΟΣΠΑ και 24ωρη απεργία η ομοσπονδία των σιδηροδρομικών.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας γίνεται στις 10.30 πμ στην πλατεία Κάνιγγος,ενώ δεκάδες σωματεία καλούν σε προσυγκέντρωση στις 9.30 πμ στην πλατεία Ομονοίας.

"Να μη λείψει κανείς",καλεί τους οικοδόμους της χώρας η Ομοσπονδία Οικοδόμων και απευθύνει προσκλητήριο μάχης για "το δικαίωμα στην εργασία, την επιβίωση των ανέργων, ικανοποιητικές συμβάσεις, προώθηση και λύση των ασφαλιστικών αιτημάτων, να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα του παραγωγικού ιστού της χώρας".

Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας καταγγέλλεται η κυβέρνηση ως "αδίστακτη διαχειρίστρια των μεθοδεύσεων του κεφαλαίου", που "διαλύει τις συμβάσεις εργασίας, δίνει διαβατήρια για την ανεργία σε χιλιάδες εργάτες και που οδηγεί εκατοντάδες άνεργους στην επιλογή της μισής δουλιάς, του μισού μεροκάματου, μέσα από τη διεύρυνση της μερικής απασχόλησης, ενώ βγάζει σε πλειστηριασμό το δημόσιο πλούτο της χώρας".

"Οι θλιβεροί δούλοι του κεφαλαίου - συνεχίζει η ανακοίνωση - προσπαθούν να κρύψουν ότι η γέννηση του ΕΥΡΩ συνοδεύεται από νέα πιο έντονη επίθεση της ολιγαρχίας στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να πάρει η χώρα το τρένο για την ΟΝΕ, πρέπει να γονατίσει το σύνολο της εργατικής τάξης, να συμπιεστούν περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα, όλο το φάσμα των εργασιακών σχέσεων να μπει στον Μααστριχτικό Προκρούστη".

Η Ομοσπονδία καλεί ακόμα τους εργαζόμενους να κλείσουν τ' αυτιά στους "γκαιμπελισμούς του τύπου "προνομιούχοι" και "μη προνομιούχοι", που προσπαθούν να διασπάσουν τους εργαζόμενους, να κρύψουν ότι το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ είναι απαίτηση του κεφαλαίου και γίνεται για δικό του όφελος, να κρύψουν ότι η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ θα φέρει μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια και χειροτέρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών".

Καταλήγοντας, στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, σημειώνεται: "Η εργατική τάξη, με το ξεδίπλωμα των αγώνων της, το τελευταίο διάστημα απέδειξε ότι δεν μπαίνει στις μυλόπετρες της παραίτησης και του συμβιβασμού που θέλουν να την οδηγήσουν οι ασπόνδυλες πλειοψηφίες στα κεντρικά συνδικαλιστικά όργανα. Επιβεβαίωσε ότι τα θεμέλια της αντεπίθεσης ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο και τις πολιτικές που το στηρίζουν, ισχυροποιούνται και ότι, με το δυνάμωμα των αντιστάσεών της, το συντονισμό, την κλιμάκωση του αγώνα μπορεί να αποκρούσει τη συντονισμένη επίθεση κεφαλαίου - κυβέρνησης".

Τέλος, η Ομοσπονδία καλεί τους εργάτες της χώρας να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός "μετώπου πανεργατικού, ταξικού, παλλαϊκού, ικανού να αποκρούσει τις συνέπειες αυτής της αντεργατικής πολιτικής. Να την ανατρέψει".

Να κάνουν όλοι μαζί ένα βήμα μπροστά, με τη συμμετοχή τους στην απεργία, καλεί όλους τους λογιστές η Ομοσπονδία Λογιστών και να διεκδικήσουν υπογραφή συλλογικής σύμβασης, που να ικανοποιεί βασικά αιτήματα, μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας κ.ά. Ακόμα, η Ομοσπονδία τους καλεί με τη συμμετοχή τους να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης (επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, ΤΣΑ κ.α.), στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, στην επιχειρούμενη κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος. Να καταδικάσουν, τέλος, την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη λογική της συναίνεσης, που οδηγεί στην υποταγή του μονόδρομου, για το κεφάλαιο και την εργοδοσία, της ΟΝΕ.

Να δώσουν το αγωνιστικό τους "παρών" στις συγκεντρώσεις καλεί όλους τους συνταξιούχους η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας.Στην ανακοίνωσή της, η Συντονιστική καταδικάζει την "τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση με τα ΜΑΤ ενάντια στους εργαζόμενους της Ιονικής", ενώ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα τους.

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθηνών καλεί τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση και να καταδικάσουν την "πρωτοφανή σε αγριότητα επίθεση του πολυεθνικού κεφαλαίου εναντίον των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων". "Μόνο με το συντονισμένο αγώνα - τονίζεται στην ανακοίνωση - θα καταστεί δυνατή η ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, των βιομηχάνων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την επιβίωση των εργαζομένων και των συνταξιούχων και την εξασφάλιση μιας ανθρώπινης διαβίωσης". Τέλος, ο Σύνδεσμος καλεί τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να εγκαταλείψουν τον "κοινωνικό διάλογο" και να κλιμακώσουν τον αγώνα.

Επίσης, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΕΛΤΑ καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι "ο εφησυχασμός και η αδιαφορία δε βοηθούν για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ