Τρίτη 26 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αμερικανική πίεση υπέρ της Τουρκίας

Νέος γύρος διαβουλεύσεων από τον Τ. Μίλερ με στόχο τη ματαίωση της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων και την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Μίλερ, που έφθασε χτες το απόγευμα στην Κύπρο για νέο γύρο χωριστών συνομιλιών με τον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, θα επιδιώξει κατά τις συνομιλίες το διαχωρισμό του θέματος των ρωσικών πυραύλων S - 300 από τις προσπάθειες επανέναρξης του διακοινοτικού διαλόγου. Απώτερος σκοπός της αμερικανικής κυβέρνησης παραμένει η ματαίωση της έλευσης των πυραύλων στο νησί προς ικανοποίηση της Τουρκίας αλλά και για την προώθηση των πολιτικοστρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή.

Λίγο μετά την άφιξή του ο Τ. Μίλερ που είναι στενός συνεργάτης του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, πήγε στην κατεχόμενη Λευκωσία όπου είχε μακρά συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη τον οποίο βολιδοσκόπησε σχετικά με τις αντιδράσεις του στα σχέδιά του για διαχωρισμό του θέματος των πυραύλων από τις προσπάθειες επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών. Αμερικανικές διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι πρόθεση του Τόμας Μίλερ είναι να διερευνήσει τις προοπτικές για μια ειδική διευθέτηση για τους ρωσικούς πυραύλους στη βάση του πάρε - δώσε και ανεξάρτητα από την πορεία των προσπαθειών για συνολική λύση του Κυπριακού.

Ο Τ. Μίλερ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη σήμερα το πρωί και όπως αναμένεται, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αντιτάξει στην πρόταση Μίλερ για αναβολή της έλευσης των πυραύλων, την έναρξη συνομιλιών για την αποστρατικοποίηση της Κύπρου με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας που θα δικαιολογεί και τη ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων στην Κύπρο.

Το ταξίδι αυτό του Μίλερ στη Λευκωσία που θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη, θα αποτελέσει, σε περίπτωση που δεν αποφέρει θετικά αποτελέσματα, το έναυσμα για νέες πιο έντονες αμερικανικές πιέσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά. Τις προθέσεις αυτές των Αμερικανών, τις έζησε από κοντά ο υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης κατά τις συνομιλίες που είχε με Αμερικανούς επίσημους και μέλη του Κογκρέσου την περασμένη βδομάδα στην Ουάσιγκτον. Χαρακτηριστικές επί του προκειμένου είναι οι δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας την Κυριακή. Το θέμα των πυραύλων, είπε, ήταν το βασικό ζήτημα που ήγειραν οι Αμερικανοί στη διάρκεια των επαφών του στην Ουάσιγκτον. Οι έντονες αμερικανικές ενστάσεις, είπε, δεν προέρχονταν μόνο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και από το Κογκρέσο. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι εξήγησε στους συνομιλητές του τους λόγους που αναγκάζουν την Κυπριακή Δημοκρατία να επιδιώκει κατοχύρωση της άμυνάς της.

Ο Δημ. Χριστόφιας

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας, μιλώντας την Κυριακή σε εκδήλωση λαϊκών οργανώσεων, επανέφερε τη θέση του κόμματός του για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας από το οποίο θα πρέπει να ζητηθεί η επαναβεβαίωση των αρχών λύσης του Κυπριακού και η μελέτη εναλλακτικών τρόπων εφαρμογής των περί Κύπρου ψηφισμάτων. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στην ομιλία του τόνισε ότι ο τόπος βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της οριστικής διχοτόμησης και κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να αποβάλει την παθητική αναμονή των αμερικανικών πρωτοβουλιών.

Ο Δημ. Χριστόφιας αφού επισήμανε ότι οι Αμερικανοί μπορούν, αν το θελήσουν, να αποβούν καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού, προέβη στη διαπίστωση ότι η λύση που φαίνεται να επιθυμούν στοχεύει στην εξυπηρέτηση των στρατηγικών στόχων της Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ