Τρίτη 19 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το Εργατικό Δίκαιο στο απόσπασμα

Επιφανείς εκπρόσωποι του νομικού κόσμου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου από τις επιχειρούμενες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις

Το πρόβλημα της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και οι βαθύτατα αρνητικές συνέπειες, ήταν το θέμα ημερίδας, που διοργανώθηκε στα γραφεία του ΔΣΑ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του νομικού κόσμου (δικαστικοί λειτουργοί, καθηγητές πανεπιστημίου και δικηγόροι). Τα όσα ακούστηκαν εκεί, δεν αφήνουν περιθώριο για καμιά επανάπαυση.

Αίσθηση προκάλεσε στο ακροατήριο ο προβληματισμός του αρεοπαγίτη Ευάγγελου Κρουσταλλάκη,ο οποίος στην εισήγησή του διερωτήθηκε αν "η νομολογία των δικαστηρίων θα μπορέσει να γίνει μοχλός ανάσχεσης της καταιγίδας που έρχεται" στο θέμα των εργασιακών σχέσεων. Η πρόταση του αρεοπαγίτη είναι να ενισχυθεί το "κοινωνικό κράτος" και προς αυτή την κατεύθυνση, όπως χαρακτηριστικά είπε, "οφείλουμε όλοι μας να βοηθήσουμε". "Αυτό είναι έργο και των δικαστών, οι οποίοι πρέπει να είναι οι φυσικοί προστάτες των εργαζομένων", συνέχισε. Παράλληλα, ο ανώτατος δικαστής σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου προς κάθε κατεύθυνση, αναφέροντας ότι "το τέλος της εργασίας, θα σημάνει τη θανατική καταδίκη του πολιτισμού μας".

Ο Νικήτας Αλιμπράντης,καθηγητής πανεπιστημίου, καταφέρθηκε με σφοδρότητα κατά της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι οι"νόμοι που εισάγουν την ευκαιριακή και ευέλικτη απασχόληση θα πρέπει να είναι αντισυνταγματικοί, γιατί αντιστρατεύονται το δικαίωμα της εργασίας". Ο καθηγητής ανέφερε ότι το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα το κοινωνικό κράτος, όπως το είχαμε γνωρίσει, δέχεται επίθεση, ενώ το Εργατικό Δίκαιο αμφισβητείται με το πρόσχημα των νέων τεχνολογιών. Ο ομιλητής είπε ότι υπάρχουν και χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αγνοούν παντελώς τη φράση "Εργατικό Δίκαιο", ως νομική ορολογία.

Στο σημείο αυτό ο Ν. Αλιμπράντης ανέφερε παραδείγματα από τη σημερινή διεθνή εμπειρία. Συγκεκριμένα, επεσήμανε, ότι στην Ολλανδία το 38% των συμβάσεων είναι μερικής απασχόλησης. Στη Γερμανία νόμος του 1985 επέβαλε τον"ευέλικτο" χρόνο εργασίας, προσαρμοσμένο αποκλειστικά στις ανάγκες της επιχείρησης, ενώ στην Αγγλία με νόμο καθιερώθηκε η απασχόληση μιας ώρας την ημέρα!

Σε παρέμβασή του ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας και επιφανής εργατολόγος Λ. Αυδής,επισήμανε ότι ανακύπτει ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας για τους εργαζόμενους σε συνθήκες μερικής απασχόλησης, επειδή βρίσκονται εκτός νομολογίας.

Ο Αντώνιος Ταμπάκης,δικηγόρος, είπε ότι η μερική απασχόληση εφαρμόζεται όλο και πιο πολύ στη χώρα μας, διευκρινίζοντας ότι το 30 - 35% των απασχολούμενων στα πολυκαταστήματα εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Ο Ιορδάνης Προυσανίδης,δικηγόρος, έδωσε μια φιλοσοφική διάσταση στον όρο εργασία και επεσήμανε ότι ο άνθρωπος χωρίς εργασία δεν μπορεί να υπάρξει και κατά συνέπεια κάθε ρύθμιση των εργασιακών ζητημάτων οφείλει να λαμβάνει υπόψη ότι η εργασία και ο άνθρωπος είναι αξεδιάλυτη ενότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ