Τρίτη 12 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ολοι στον κοινό αγώνα
  • Εκπρόσωποι 53 συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων, αγροτών, ΕΒΕ, εκπαιδευτικών, νεολαίας, συνταξιούχων συμμετείχαν στην πανθεσσαλική σύσκεψη, στην οποία αποφασίστηκε ο συντονισμός των αγώνων κατά της αντιλαϊκής πολιτικής.
  • Παλλαϊκές συγκεντρώσεις στις 19 - 22 Μάη στις πρωτεύουσες των θεσσαλικών νομών, 24ωρη απεργία και νέα πανθεσσαλική σύσκεψη

Εκπρόσωποι 53 δευτεροβάθμιων και σημαντικών πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων απ' όλη τη Θεσσαλία συμμετείχαν στην πανθεσσαλική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του ΕΚ Λάρισας, την Κυριακή στη Λάρισα, με στόχο το συντονισμό δράσης των συνδικαλιστικών φορέων όλων των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής για τη λύση κοινών προβλημάτων και την αντιμετώπιση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Στη σύσκεψη, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, των αγροτών, των ΕΒΕ, των εκπαιδευτικών, της νεολαίας, των συνταξιούχων, επισήμαναν ότι η κυβερνητική πολιτική πλήττει το ίδιο όλα τα λαϊκά στρώματα και απ' αυτό το γεγονός συνάγεται η ανάγκη συντονισμού της πάλης του μαζικού λαϊκού κινήματος. Πολύ περισσότερο, που οι πλειοψηφίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων δεν προχωρούν σ' αυτόν τον αναγκαίο συντονισμό.

Ταυτόχρονα, πάρθηκαν αποφάσεις για κοινές κινητοποιήσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, στο τετραήμερο 19 - 22 Μάη, θα πραγματοποιηθούν παλλαϊκές συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών, στις 28 Μάη 24ωρη απεργία με το διεκδικητικό πλαίσιο που αποφάσισαν τα Εργατικά Κέντρα και προωθώντας ταυτόχρονα τις αποφάσεις της σύσκεψης και στις 5 Ιούνη θα γίνει νέα πανθεσσαλική σύσκεψη εκπροσώπων των δευτεροβάθμιων φορέων της Θεσσαλίας για παραπέρα κλιμάκωση του συντονισμένου αγώνα.

Στις ομιλίες εκπροσώπων των συνδικαλιστικών φορέων τονίστηκε η επιτακτική ανάγκη για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, όχι μόνο της αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται, αλλά και της διεκδίκησης μιας άλλης φιλολαϊκής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Ολοι μαζί

Τις εργασίες της σύσκεψης άνοιξε ο Στ. Τσουκαλάς,πρόεδρος του ΕΚ Λάρισας, αναφερόμενος στην ομόφωνη απόφαση της διοίκησης του ΕΚΛ να συγκαλέσει τη σύσκεψη και τονίζοντας την ανάγκη συντονισμού των αγώνων όλων των λαϊκών στρωμάτων "σήμερα διότι "αύριο" θα είναι πολύ αργά".Στην εισήγησή του, ο Τ. Τσιόγκας γ. γραμματέας του ΕΚΛ, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχει η πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου και της κυβέρνησης στα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλίας, υπενθύμισε τους κοινούς αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή. Υπογράμμισε τις ευθύνες των ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος, που δεν ανταποκρίνονται στις αγωνιστικές διαθέσεις της βάσης και τόνισε την ανάγκη συγκεκριμένων αποφάσεων για συντονισμό της δράσης σε πανθεσσαλικό επίπεδο.

Στην κοινότητα των προβλημάτων αγροτών - εργαζομένων - ΕΒΕ, αναφέρθηκαν οιΣπ. Τσιοτινός και Γ. Παττάκης,πρόεδροι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων και Λάρισας αντίστοιχα, μεταφέροντας στη σύσκεψη την εμπειρία των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων, που βρήκαν τη συμπαράσταση των άλλων λαϊκών στρωμάτων, τονίζοντας, ιδιαίτερα, την ανάγκη πλατιάς και σωστής ενημέρωσης του λαού και του συντονισμού των αγωνιστικών βημάτων.

Στην όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής μείωσης του εισοδήματος και ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, αναφέρθηκε ο Β. Κουτσογιάννης,πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Λάρισας της ΑΔΕΔΥ, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να συνενώσουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα, παίρνοντας "τις τύχες τους στα χέρια τους".

Ο Κ. Καγγελάρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Λάρισας, υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις της σύσκεψης δεν πρέπει να μείνουν στα χαρτιά, αλλά να υλοποιηθούν, τονίζοντας ότι οι ΕΒΕ αισθάνονται διπλά εργαζόμενοι και τα συμφέροντά τους εξαρτώνται άμεσα από το εισόδημα των εργαζομένων και των αγροτών.

Υπέρ της συσπείρωσης όλων στους κοινούς αγώνες τάχθηκαν στις παρεμβάσεις τους ο Σερ. Τσιώνας,πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καρδίτσας και Δ. Πιτσιάβας, πρόεδρος του Συλλόγου Αδιορίστων Εκπαιδευτικών Λάρισας, υπογραμμίζοντας πως για να αποκρουστεί η αντιεκπαιδευτική και γενικότερα η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, απαιτείται κοινό αγωνιστικό μέτωπο εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Ο Πολ. Γκέλης, πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Βόλου, επισήμανε πως ο αγώνας θα είναι σκληρός, αφού κινδυνεύουν κατακτήσεις, όπως η ασφάλιση και η σύνταξη.

Κριτική στη ΓΣΕΕ

Κριτική στη ΓΣΕΕ και σε πλειοψηφίες Εργατικών Κέντρων που αρνούνται, ουσιαστικά, την οργάνωση και το συντονισμό των αγώνων, έκαναν οι Σπ. Σταματίου πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αλμυρού, ο Κ. Μπαλλάς μέλος του ΔΣ του ΕΚ Τρικάλων και Τ. Τριανταφυλλάκος μέλος της διοίκησης του ΕΚ Βόλου.

Στα προβλήματα ανεργίας, ξεπουλήματος των δημοσίων επιχειρήσεων και καταπάτησης των εργασιακών σχέσεων - προβλήματα που για να αντιμετωπιστούν χρειάζεται η ενεργοποίηση όλων - στάθηκαν εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως η Ευτυχία Λουτριώτου μέλος του ΔΣ του Σωματείου Κλωστοϋφαντουργών Λάρισας, ο Θ. Βάιος πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας, ο Γ. Μελιτζανάς πρόεδρος του Σωματείου ΕΔΟΠ - ΔΕΗ Βόλου, Β. Φάσιος αντιπρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Λάρισας.

Την απόφαση και το πρόγραμμα δράσης της πανθεσσαλικής σύσκεψης, που εγκρίθηκε ομόφωνα από τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών φορέων, διάβασε ο Γ. Χαιδούλης αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Στη σύσκεψη εγκρίθηκε επίσης ψήφισμα καταδίκης της επίθεσης των ΜΑΤ εναντίον εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ