Με το θάνατο του Καραμανλή, πολλοί ασχολήθηκαν - όπως ήταν φυσικό - με το βίο και την πολιτεία του. Από αυτούς, άλλοι αναφέρθηκαν στο "έργο" του ως υπουργού, ως πρωθυπουργού, ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Τέλος, τον ανακήρυξαν Εθνάρχη!
Και όλοι είπαν, ότι μόνο καλά και θετικά πρόσφερε στην Ελλάδα. Ομως κανείς από αυτούς δεν τόλμησε να παραδεχτεί, για τα πόσα δεινά της πατρίδας μας ήταν υπεύθυνος.
Είναι δυνατό να ονομάζεις "Εθνάρχη", τον άνθρωπο που όταν κυβερνούσε είχε στη φυλακή τη μισή Ελλάδα και είχε "φακελώσει" την άλλη μισή;
Η διαβόητη "καραμανλική οκταετία" άφησε εποχή! Η καταπίεση που ασκούσε στο λαό και το αστυνομικό κράτος που διατηρούσε δεν είναι δυνατόν να περάσει, να ξεχαστεί... Αφησαν εποχή οι "περιποιήσεις" που δέχονταν οι αριστεροί και δημοκρατικοί πολίτες στα αστυνομικά τμήματα, απλώς και μόνο γιατί είχαν άλλη ιδεολογία από αυτόν και την τάξη που εκπροσωπούσε.
Είναι δυνατό να ονομάζεις "Εθνάρχη" ενός λαού τον κυβερνήτη του, που τον έστειλε μετανάστη σ' όλα τα μέρη της Γης για να μπορέσει να επιβιώσει, επειδή στην πατρίδα του δεν είχε "στον ήλιο μοίρα";
Επί ημερών του "Εθνάρχη", ας μη ξεχνάμε επίσης, έγιναν οι περιβόητες εκλογές βίας και νοθείας, εκεί που ψήφιζαν ακόμη και τα.. δέντρα, όπως έλεγε τότε ο λαός. Ξύλο σε εκλογικούς αντιπροσώπους, εξαφάνιση ψηφοδελτίων, τρομοκρατία, μισαλλοδοξία.
Μετά τον Εμφύλιο χιλιάδες μαχητές του ΔΣΕ, πέρασαν στις τότε Λαϊκές Δημοκρατίες. Ο Καραμανλής τους αφαίρεσε την ελληνική τους ιθαγένεια και κατάσχε την περιουσία τους!!! Κανείς όμως δεν τόλμησε ν' αναφερθεί σ' αυτά. Αργότερα, "έβαλε" τη χώρα στην ΕΟΚ, με ανταλλάγματα βέβαια πολλά από μέρους των "ατσίδων" της Ευρώπης, όπως το κλείσιμο του εργοστασίου της ζάχαρης που του ζήτησαν και αμέσως το πραγματοποίησε.
Μα τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από τις "ευεργετικές" του πράξεις (Κυπριακό, κ.ά.) προς την Ελλάδα και να μην είναι προσβολή για την ιστορία η ανακήρυξή του ως "Εθνάρχη":
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκαια - Πειραιάς