Αλυτα εξακολουθούν να παραμένουν τα προβλήματα στελέχωσης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, προβλήματα που έθεσε πριν ημέρες και ο πρόεδρος του ΕΣΡ Γεώργιος Κασιμάτης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΣΡ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο παραίτησής του, από τη στιγμή που, όπως διευκρίνισε χτες μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΕΣΡ,δε γίνει η πρόσληψη του επιστημονικού προσωπικού και ο ίδιος και το ΕΣΡ δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο έργο τους.
Ο Γ. Κασιμάτης μεταφέροντας την άποψη και τη θέση όλων των μελών του ΕΣΡ, υπεραμύνθηκε του θεσμού του ΕΣΡ, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να χάσει το κύρος του και την αξιοπιστία του και να υποβαθμιστεί. "Δε θέλουμε", είπε, "να υπονομευτεί από οποιονδήποτε το κύρος του θεσμού" και σημείωσε πως η κάθε "κίνηση του ΕΣΡ θα στηρίζει το κύρος του".
Ανοιχτά παραμένουν για συζήτηση στην Επιτροπή Δεοντολογίας (θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη), εκπομπές και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκαν ορισμένα θέματα από δελτία ειδήσεων. Μεταξύ αυτών, θα συζητηθούν το ριάλιτι σόου του Ανδρέα Μικρούτσικου "Επιτέλους μαζί" - εκπομπή που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν το ΕΣΡ - ο τρόπος που παρουσιάστηκε η υπόθεση Πάχτα, τα όσα καταγγέλθηκαν στην εκπομπή "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα" για στημένα ρεπορτάζ, καθώς και τα όσα είπε κατά του ΕΣΡ ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος σε εκπομπή του ΣΚΑΪ.
Στη χτεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε και το αίτημα του ΣΕΔΕΑ (Σύλλογος Ερευνας, Δημοσκοπήσεων και Ελέγχου Αγοράς) για κοινωνικά μηνύματα. Το ΕΣΡ είναι προς το παρόν επιφυλακτικό. Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από τα όσα είπε χτες, ο πρόεδρος του ΕΣΡ Γ. Κασιμάτης. Θα πρέπει δηλαδή το ΕΣΡ να δει κατά πόσο οι δημοσκοπήσεις και οι μετρήσεις αγοράς προάγουν το κοινωνικό συμφέρον ή εξυπηρετούν ανάγκες κυκλοφορίας εμπορευμάτων και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Διαφορετικό θα ήταν το ζήτημα εάν ζητούσε κοινωνικό μήνυμα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η οποία κάνει στατιστικές έρευνες. Το ΕΣΡ θα καλέσει τους εκπροσώπους του ΣΕΔΕΑ σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις.
Τέλος χτες έγινε γνωστό ότι ήδη έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Μεταφορών μελέτη για δίκτυο ελέγχου συχνοτήτων, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα κοστίσει περίπου 4 - 5 δισ. Το δίκτυο ελέγχου - όταν βέβαια ολοκληρωθούν οι έρευνες - θα μπορέσει να λύσει τα χέρια του ΕΣΡ, αφού θα μπορεί να γίνεται πλήρης έλεγχος όλων των εκπομπών.