Παρασκευή 8 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Προαναγγέλλουν τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση

Αυτό επανέλαβε χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Αντ. Παπαθανασόπουλος, μιλώντας στο 3ο Συνέδριο για την ενέργεια

Τις απαιτήσεις του επιχειρηματικού κεφαλαίου για τον ενεργειακό τομέα της χώρας, που η κυβέρνηση βαφτίζει εθνική πολιτική, παρουσίασε χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Αντ. Παπαθανασόπουλος, μιλώντας στο 3ο Συνέδριο "Ενέργεια και Ανάπτυξη". Συγκεκριμένα, ο Αντ. Παπαθανασόπουλος επανέλαβε την απαρέγκλιτη κυβερνητική απόφαση παράδοσης του ενεργειακού τομέα στο ιδιωτικό κεφάλαιο, λέγοντας ότι "η κυβέρνηση προχωράει με σταθερά βήματα στον περιορισμό του ρόλου του κράτους ως ιδιοκτήτη των ενεργειακών φορέων και στην ενίσχυση του ρόλου του ως ρυθμιστή σε μια ανταγωνιστική αγορά ενέργειας". Στην πραγματικότητα, βέβαια, αυτό είναι μια αντίφαση, αφού το κράτος χωρίς την ιδιότητα του ιδιοκτήτη σε καμία περίπτωση δεν μπορεί - και η κυβέρνηση δε θέλει - να έχει το ρόλο του ρυθμιστή. Ο ρόλος αυτός περιορίζεται απλώς στη σταδιακή εκχώρηση των δικαιωμάτων του στους ιδιώτες.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στις εταιρίες παροχής αερίου, επανέλαβε το στόχο της κυβέρνησης να έχει ολοκληρωθεί η συγκρότησή τους μέχρι το τέλος του 1998. Στην ουσία από τις απαιτήσεις και τα παζάρια των υποψήφιων ιδιωτών θα κριθεί εάν το φυσικό αέριο θα εισέλθει στην αστική κατανάλωση και με τι όρους.

Επίσης, έκανε λόγο για το νομοσχέδιο σχετικά με την "απελευθέρωση" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο η κυβέρνηση βιάζεται να φέρει άρον άρον στη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς η ΕΕ έχει δώσει παράταση στην Ελλάδα να αρχίσει η εφαρμογή της εναρμόνισης με τις κοινοτικές αποφάσεις μέχρι το 2001. Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης βάφτισε "ανάγκη προσαρμογής της ΔΕΗ με συγκεκριμένες απαιτήσεις της Οδηγίας" τη σαλαμοποίηση της Επιχείρησης που προωθεί η κυβέρνηση, χωρίζοντας σε "κομμάτια" τους κλάδους λιγνίτη, παραγωγής, μεταφοράς και διανομής, προκειμένου να περάσουν ανεμπόδιστα στους ιδιώτες τα πιο κερδοφόρα απ' αυτά.

Μιλώντας για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ενέργειας, ο Αντ. Παπαθανασόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση "εξετάζει τη σκοπιμότητα και τη δυνατότητα απλούστευσης των διαδικασιών υπογραφής των σχετικών συμβάσεων, που στην πραγματικότητα δεν είναι άλλο παρά η διευκόλυνση των ιδιωτών".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ