Κυριακή 12 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
Το κινέζικο σκάκι

2ο μέρος

Τα βιβλία στα κινέζικα είναι εξαιρετικά φθηνά και, αντίθετα με αυτό που θα περίμενε κανείς, οι κινήσεις και τα διαγράμματα δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διαβαστούν! Υπάρχουν, βέβαια, και βιβλία στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά κλπ. Οι σκακιέρες είναι κι αυτές εξαιρετικά φθηνές και, το κυριότερο, μπορεί κανείς να τις κατασκευάσει και μόνος του!

Η σκακιέρα και τα κομμάτια

Στο πρώτο διάγραμμα φαίνεται η σκακιέρα. Οπως βλέπετε, δεν έχει άσπρα και μαύρα τετράγωνα και ένας πιθανός λόγος είναι ότι στο Σιάνγκτσι δεν υπάρχει κομμάτι με μακριά διαγώνια κίνηση, όπως ο αξιωματικός και η βασίλισσα στο σκάκι. Αλλωστε, το παιχνίδι δεν παίζεται μέσα στα τετράγωνα, αλλά στις διασταυρώσεις, πράγμα που, βέβαια, δεν αλλάζει τη "γεωμετρία" του παιχνιδιού. Υπάρχουν 90 (9x10) διασταυρώσεις (σημεία), που σημαίνει ότι ο χώρος του παιχνιδιού είναι κατά 30% περίπου μεγαλύτερος από ό,τι στο σκάκι. Η σκακιέρα χωρίζεται στα δύο από ένα "ποτάμι", μάλλον για λόγους ιστορικούς, μια και το ποτάμι έπαιζε πάντα ιδιαίτερο ρόλο στην κινεζική ιστορία και εξυπηρετούσε πολεμικούς σκοπούς. Υπάρχουν επίσης δύο "παλάτια", ένα σε κάθε πλευρά, που περικλείονται από διαγώνιες γραμμές. Μερικά σημεία είναι τονισμένα με επιπλέον γραμμές, δείχνοντας την αρχική τοποθέτηση ορισμένων κομματιών.

Οι αντίπαλες παρατάξεις ονομάζονται "Κόκκινα" και "Μαύρα". Τα Κόκκινα ξεκινούν από το κάτω μέρος του διαγράμματος και παίζουν πάντα πρώτα. Κάθε παίκτης έχει 16 κομμάτια, τα οποία (κατά τη διεθνή πρακτική), θα συμβολίσουμε σε παρένθεση, άλλα με το αυθεντικό αρχικό τους γράμμα και άλλα με το πλησιέστερο αντίστοιχό τους στο σκάκι. Εχει λοιπόν ο κάθε παίκτης: έναν στρατηγό (Ρ), δύο φύλακες (Φ), δύο Ελέφαντες (Ε), δύο Αλογα (Ι), δύο Αρματα (Π), δύο Κανόνια (Κ) και πέντε Στρατιώτες (Σ ή καθόλου σύμβολο).

Κανονικά τα κινέζικα κομμάτια είναι δίσκοι που φέρουν ένα ιδεόγραμμα στη μία τους πλευρά, κόκκινο ή μαύρο, το οποίο συμβολίζει το όνομα του κομματιού. Αν και, επαναλαμβάνουμε, δεν είναι δύσκολο να αποτυπώσει κανείς στο μυαλό του την εικόνα του ιδεογράμματος, μπορεί κάποιος να παίξει και με κομμάτια, χρησιμοποιώντας δύο βασίλισσες στη θέση των Φυλάκων, αξιωματικούς στη θέση των Ελεφάντων και σημαδεμένους πύργους (ή πύργους αντεστραμμένους) στη θέση των Κανονιών. Εχοντας αυτά τα λίγα στο νου μας, ας κοιτάξουμε το δεύτερο διάγραμμα που δείχνει την αρχική τοποθέτηση. Ο Στρατηγός είναι στο κέντρο, δεξιά και αριστερά του οι Φύλακες, ακολουθούν οι Ελέφαντες, τα Αλογα και τα Αρματα (τα οποία φαίνονται σαν πύργοι). Στην τρίτη γραμμή κάθε παράταξης υπάρχουν τα Κανόνια και στην τέταρτη οι Στρατιώτες.

(Συνεχίζεται στο επόμενο φύλλο).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ