ΑΓΚΥΡΑ - ΒΟΝΝΗ.- Οσο ο καιρός περνάει, τόσο περισσότερο δοκιμάζονται οι αντοχές του Τούρκου πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος διαρκώς δείχνει να βρίσκεται σε ζώνες "διασταυρούμενων πυρών": Τις δύο περασμένες βδομάδες, ήταν η πίεση του στρατού από τη μια και του εξωκυβερνητικού του συμμάχου Ντενίζ Μπαϊκάλ από την άλλη. Χτες, ήταν η πίεση της παραδοσιακής ευρωπαϊκής συμμάχου, αλλά εσχάτως επικριτικής Γερμανίας από τη μια και των πλειοψηφούντων Μουσουλμάνων πολιτών από την άλλη...
Ενα τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων τεκμηρίωσε αυτό που πολλοί μάντευαν: Η γερμανική υπομονή με τον Γιλμάζ έχει αρχίσει να εξαντλείται. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χέρμπερτ Σμίλινγκ, τον κατέστησε υπεύθυνο για "ενδεχόμενη επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των Γερμανών πολιτών και Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία".
Αιτία, η συνέντευξη του Γιλμάζ, που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Κυριακής της εφημερίδας "Μπιλντ Αμ Ζόνταγκ", στην οποία έλεγε πως η επόμενη γερμανική κυβέρνηση, "είτε με τον Κολ είτε με τον Σρέντερ", δε θα πρέπει να επαναλάβει το "ιστορικό λάθος" να κλείσει "κατάμουτρα" στην Τουρκία την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Γιλμάζ επανέλαβε την αξίωση της Τουρκίας να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ "όσο χρόνο κι αν χρειαστεί (...) αλλά αυτό πρέπει να εξαρτηθεί από τις επιδόσεις μας, όχι από τις προκαταλήψεις του κ. Κολ...".
Για τις δυνατότητες "επανασυμφιλίωσης" Γερμανίας - Τουρκίας, είπε ότι το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει από τη Βόννη: "Αυτός που έκανε το λάθος, αυτός πρέπει να επανορθώσει, δηλαδή η γερμανική κυβέρνηση, που έκανε τα πάντα για να καταστρέψει το καλό κλίμα μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας...".
Η συνέντευξη αξιολογείται από το γερμανικό ΥΠΕΞ "απλώς" ως ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των φραστικών πυρών που έχει εξαπολύσει κατά της Βόννης ο Τούρκος πρωθυπουργός από το Δεκέμβρη, εξαιτίας του αποκλεισμού της Τουρκίας, με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των "15" στο Λουξεμβούργο, από τον κατάλογο των υποψηφίων προς ένταξη χωρών.
Η αποστροφή του Γιλμάζ για τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ ("ο παλιός φίλος έγινε νέος εχθρός"), ύστερα από τις αντιδράσεις της Βόννης, διορθώθηκε, διευκρινίστηκε, ανασκευάστηκε και τελικά... επιβεβαιώθηκε.
Ο Γιλμάζ "υπέπεσε" σε οκτώ φραστικές επιθέσεις κατά της γερμανικής κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Κολ - από το Δεκέμβρη με ομιλία του στην Ουάσιγκτον και με κορύφωση τη συνέντευξή του στους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" στις αρχές του Μάρτη - που έχουν οδηγήσει τις γερμανοτουρκικές σχέσεις στο "ναδίρ".
Ο Σμίλινγκ είπε χτες πως "η γερμανική κυβέρνηση δυσκολεύεται πλέον να παρακολουθήσει τον κ. Γιλμάζ", τις δηλώσεις του οποίου χαρακτήρισε "προϊόν προσωπικού προβλήματος".
"Ο Γιλμάζ με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του έχει γίνει "παράγοντας ενόχλησης" των παραδοσιακά καλών σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας", απάντησε ο Σμίλινγκ. "Θα έπρεπε να ξέρει και να αναλογιστεί ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βλάψει και βλάπτει τις σχέσεις ανάμεσα στους Γερμανούς πολίτες και τα 2,5 εκατομμύρια Τούρκους που ζουν στη Γερμανία...".
Ο Γιλμάζ όμως έγινε "δυσάρεστος" και προς τους Μουσουλμάνους πολίτες, προειδοποιώντας ότι στις επερχόμενες εορτές των θυσιών, ουδείς θα πρέπει να τολμήσει "να διατυπώσει απειλές" εναντίον του κοσμικού κράτους, άλλως... πίπτει ράβδος: "Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το πισωγύρισμα της Τουρκίας".
Οι πολίτες πάντως μάλλον αρνητικά εξέλαβαν τις δηλώσεις Γιλμάζ, οι οποίες στην πραγματικότητα εκφράζουν την άποψη των στρατηγών...