Στο ύψος τους παρέμειναν και χτες οι τιμές στην αγορά οπωροκηπευτικών, καθώς δύο εβδομάδες πριν το Πάσχα οι κερδοσκόποι "νόμιμοι" και παράνομοι χορεύουν στο ρυθμό των ανατιμήσεων, τρίβοντας τα χέρια τους σε βάρος των καταναλωτών και των μικρεμπόρων. Την ίδια στιγμή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία στην πράξη παρακολουθεί από απόσταση το κύμα των ανατιμήσεων, εξέδωσε χτες τη γνωστή εγκύκλιο περί "εντατικοποίησης" των ελέγχων στην αγορά, ενόψει της αυξημένης ζήτησης, η οποία αναμένεται τις επόμενες ημέρες και υπενθυμίζει τα προβλεπόμενα πρόστιμα σε περιπτώσεις ελλιποβάρειας, απαίτησης ή είσπραξης μεγαλύτερου ποσού από αυτό που αναγράφεται ή σε περιπτώσεις μη ανάρτησης πινακίδων και τιμοκαταλόγων. Μόνο, που, στην πραγματικότητα οι παραπάνω περιπτώσεις είναι δευτερεύουσας σημασίας, αφού το θεσμικό πλαίσιο της "ελεύθερης" αγοράς είναι τέτοιο, που σε κάθε περίπτωση οι αυξήσεις και η ακρίβεια δεν μπορούν να τιμωρηθούν από το νόμο ή ακόμα και οι παρανομούντες, προτιμούν να πληρώσουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα σε σχέση με τα κέρδη που αποκομίζουν με τις παρανομίες που κατά κανόνα κάνουν.
Σήμερα θα συνεδριάσει, για δεύτερη φορά μέσα στη βδομάδα, η διυπουργική επιτροπή για την παρακολούθηση του τιμάριθμου που συστήθηκε την προηγούμενη βδομάδα, και στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας.
Χτες, πάντως, οι ίδιες οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης έλεγξαν και κατέγραψαν, για άλλη μια μέρα, την ακρίβεια στις λαϊκές αγορές. Σύμφωνα με αυτές η ντομάτα πωλούνταν μέχρι 500 δρχ. το κιλό, οι πατάτες 167 - 180 δρχ., τα ξερά κρεμμύδια στις 180 - 200, τα φρέσκα στις 350 - 400 δρχ., ενώ οι πιπεριές πωλούνταν σε τιμή... κρέατος φτάνοντας 1.120 δρχ. το κιλό, τα κολοκυθάκια 300 - 400. Τα μήλα,πωλούνταν χτες μέχρι 400 δρχ. το κιλό, ανάλογα με την ποικιλία, τα πορτοκάλια στις 150 δρχ. το κιλό.
Επίσης, αυξήσεις επιβάλλονται μέχρι 15% και στα εγχωρίως παραγόμενα είδη που πωλούνται από περίπτερα, ζαχαροπλαστεία και μικρομάγαζα. Αποκαλυπτική του πώς λειτουργεί η "ελεύθερη αγορά", πώς εφαρμόζουν τον "ανταγωνισμό" οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι η κίνηση στην οποία προχώρησε χτες μεγάλη γαλακτοβιομηχανία. Συγκεκριμένα, η εταιρία αυτή, που ελέγχει μεγάλο μέρος της διακίνησης παγωτών πριν την υποτίμηση είχε γνωστοποιήσει με τιμοκαταλόγους στα μικρά καταστήματα λιανικής πώλησης αυξήσεις στα είδη αυτά κατά 7,5%, με παράλληλη μείωση του ποσοστού κέρδους των περιπτερούχων κατά 1%, προκειμένου να μην περνάει όλη η αύξηση στη λιανική τιμή πώλησης, πράγμα το οποίο εφαρμόζουν ούτως ή άλλως τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες επιχειρήσεις απέναντι στους μικροπωλητές. Χτες, άρχισε η διάθεση νέων τιμοκαταλόγων, με τους οποίους στα περισσότερα παγωτά διατηρείται η λιανική τιμή με τις πριν την υποτίμηση αυξήσεις, αυξάνεται, όμως η χονδρική τιμή διάθεσης προς τους περιπτερούχους. Μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, δηλαδή, για τις επιχειρήσεις, που και τα κέρδη τους δε ζημιώνονται και το χατίρι της κυβέρνησης κάνουν να μην περάσουν ολόκληρες οι αυξήσεις των δικών τους κερδών στη λιανική, επιβαρύνοντας τον τιμάριθμο. Αυτή, πάντως, που επιβαρύνεται, είναι σε κάθε περίπτωση η τσέπη του καταναλωτή και το εισόδημα των μικροπωλητών.