Χωρίς ουσιαστικές διαφορές με το Ν. 75/75 το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που παρουσίασε χτες ο υφυπουργός Αθλητισμού Α. Φούρας
Το πολυσυζητημένο αθλητικό νομοσχέδιο, εκτός απροόπτου παίρνει το δρόμο για την Ολομέλεια της Βουλής. Χτες ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρ. Φούρας, έδωσε στη δημοσιότητα το τμήμα που αφορά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Τα σχετιζόμενα με τον επαγγελματικό αθλητισμό, θα δημοσιοποιηθούν αύριο. Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου, επί της ουσίας, δε διαφέρει από το νόμο 75/75. Οι όποιες προσθήκες αφορούν μικροαλλαγές σε θέματα διαφάνειας των σωματείων, εντιμότητας των παραγόντων και περιορισμού των εξόδων.
Είκοσι άτομα άνω των 18 χρόνων θα μπορούν να ιδρύουν αθλητικό σωματείο. Δέκα σωματεία του ίδιου αθλήματος θα μπορούν να συγκροτήσουν αθλητική ένωση σε επίπεδο νομού και είκοσι σωματεία, μία και μόνο ομοσπονδία σ' ολόκληρη τη χώρα. Οι διαδικασίες εγγραφής μελών απλουστεύονται, όμως το δικαίωμα των αθλητών να γίνονται αυτοδίκαια μέλη των συλλόγων τους δεν καθιερώνεται, παρά μονάχα με την πάροδο ενός χρόνου από την τελευταία επίσημη εμφάνισή τους στους αγωνιστικούς χώρους. Ο αριθμός των μελών των διοικητικών συμβουλίων θα είναι ανάλογος με τον αριθμό των σωματείων που εκπροσωπεί η κάθε ένωση ή ομοσπονδία και θα κυμαίνεται από 5 έως 21 μέλη. Και στα τρία επίπεδα είναι υποχρεωτική η τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων, θεωρημένων από Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, ενώ για τα μέλη των διοικήσεων των ομοσπονδιών καθιερώνεται το "πόθεν έσχες". Την επομένη της εκλογής τους και το Γενάρη εκάστου έτους, οφείλουν να αποστέλλουν στη ΓΓΑ τα περιουσιακά τους στοιχεία, διαφορετικά εκπίπτουν του αξιώματός τους.
Με το προτεινόμενο σχεδίο νόμου καθιερώνεται η ειδική αθλητική αναγνώριση, προκειμένου να δικαιούται ψήφο ή επιχορήγηση, αθλητικό σωματείο ή ένωση. Οπως εξήγησαν οι εμπνευστές των διατάξεων, αυτό γίνεται προκειμένου να χτυπηθούν τα σωματεία - "σφραγίδες", που μέχρι τώρα υπάρχουν για να διαμορφώνουν πλειοψηφίες. Στην προσπάθεια όμως να χτυπηθούν οι "καρεκλοκένταυροι", ο εκάστοτε υφυπουργός Αθλητισμού αποχτάει υπερεξουσίες, καθώς είναι αυτός που θα αποφασίζει ποια σωματεία τηρούν τις προϋποθέσεις και το βασικότερο αν θα δικαιούνται επιχορήγησης. Οι ομοσπονδίες στο εξής δε θα μπορούν να διεκδικούν διεθνείς διοργανώσεις, αν προηγούμενα δεν έχουν την έγκριση του υφυπουργού Αθλητισμού, ο οποίος και στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορεί να κρίνει και να αποφασίζει με κομματικά κριτήρια. Στην περίπτωση έγκρισης, η ΓΓΑ θα αναλαμβάνει το 1/3 των εξόδων και η ομοσπονδία τα 2/3. Στις εκλογές των ομοσπονδιών καθιερώνεται ο δικαστικός αντιπρόσωπος, ενώ καταργούνται τα αριστίνδην μέλη και κάθε ένωση θα διαθέτει μόνο μία ψήφο. Οι τελευταίες διατάξεις φωτογραφίζουν την ποδοσφαιρική ομοσπονδία, η οποία θα κληθεί να μειώσει τον αριθμό των μελών της από 29 σε 21, ενώ η ΕΠΑΕ και οι ιδρυτικές Ενώσεις της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, θα χάσουν το προνόμιο να ορίζουν τα 11 μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ.
Γ. Γ.