Νέες χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την υλοποίηση των αντεργατικών μέτρων, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας
"Ιστορικού χαρακτήρα" αποφάσεις, θεώρησε ο υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου,τα αποτελέσματα των Συνόδων Κορυφής του Αμστερνταμ και του Λουξεμβούργου, σε χτεσινές δηλώσεις του για το εκτρωματικό "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση", το οποίο και έδωσε ταυτόχρονα στους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών.
Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι τα μέτρα που θα παρθούν θα ενισχυθούν και από νέες χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις οποίες συνέκρινε με τα γνωστά ΜΟΠ.Επίσης, ο υπουργός υποστήριξε ότι είναι λάθος η εκτίμηση πως η ανεργία αυξάνεται, επειδή είναι... σύνθετο φαινόμενο, επειδή στη χώρα μας έχουμε μικρή μερική απασχόληση και είναι δύσκολη η σύγκριση με άλλες χώρες και επειδή χρησιμοποιούνται στοιχεία του ΟΑΕΔ, που δείχνουν μόνο την εγγεγραμμένη ανεργία σε περίοδο επανεγγραφής μακροχρόνιων ανέργων...
Μετά από αυτή την προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης της ανεργίας, έκανε δηλώσεις ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος,ο οποίος μαζί με το υπόλοιπο προεδρείο είχε προσκληθεί στο υπουργείο, παράλληλα και με τους εκπροσώπους των εργοδοτών, για μια προφορική ενημέρωση σχετικά με το σχέδιο.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ απέφυγε να τοποθετηθεί συνολικά για το σχέδιο, ενώ για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας επισήμανε πως "αναδεικνύεται η αναγκαιότητα να συζητήσουμε για το 35ωρο", του οποίου την εφαρμογή συνέδεσε με φορολογικά κίνητρα προς τις επιχειρήσεις που θα το υλοποιήσουν...
Σε πιο αυστηρό τόνο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος,επισήμανε ότι η μη ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ θα είναι καταστροφική, οπότε αυτή πρέπει να είναι προτεραιότητα του "κοινωνικού διαλόγου". Επίσης, θεώρησε ότι η υποτίμηση θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και τόνισε ότι δεν πρέπει να επιβαρυνθεί ο πληθωρισμός, αλλά να επιδιωχτεί και η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.
Για το 35ωρο είπε ότι η χώρα μας "πρέπει να είναι ουραγός σε τέτοιου είδους πειράματα", όπως αυτό της Ιταλίας, που πρόσθεσε ότι "μπορεί να αποτύχει σύντομα". Τόνισε ακόμα ότι χώρες με μεγαλύτερο χρόνο εργασίας έχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη.