ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-
Η απειλή κυρώσεων κατά της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας εξακολουθεί να κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι του Προέδρου Μιλόσεβιτς, καθώς η σύγκληση της εξαμελούς "Ομάδας Επαφής", που συνήλθε προχτές στη Βόννη, ανέβαλε ουσιαστικά τη λήψη της σχετικής απόφασης δίνοντας περιθώριο ενός μήνα στις δύο άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές του Κόσσοβου για την εξεύρεση λύσης μέσω διαλόγου. Βέβαια, εννοείται πως η παράταση των "τεσσάρων βδομάδων" ήταν αποτέλεσμα των αντιθέσεων που υπήρχαν μεταξύ των "έξι" όσον αφορά στην πολιτική που επιθυμούν να εφαρμόσουν στη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας...Σημείο ιδιαίτερης τριβής φαίνεται πως στάθηκε η αμερικανο-βρετανική πρόταση για την επιβολή εμπάργκο όπλων από το Συμβούλιο Ασφαλείας κατά του Βελιγραδίου. Αντιρρήσεις σ' αυτή την πρόταση πρόβαλαν οι λοιποί υπουργοί Εξωτερικών, που, απηχώντας τις ανησυχίες του Ρώσου ομολόγου τους, Γεβγένι Πριμακόφ, αντιτάχθηκαν σ' αυτή την πρόταση λέγοντας (σύμφωνα με ανώνυμο Δυτικοευρωπαίο διπλωμάτη) πως "εάν επιβληθεί εμπάργκο, δύσκολα έως ακατόρθωτα θα αρθεί"...
Επιπλέον, η Ρωσία έχει και έναν λόγο παραπάνω να αντιδρά στην επιβολή εμπάργκο όπλων στη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, μια που οι αμυντικές συμφωνίες που έχει κλείσει με το Βελιγράδι ξεπερνούν τα 1,5 δισ. δολάρια. Μάλιστα, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Κοέν, δήλωσε πως η πώληση ρωσικών όπλων στη Γιουγκοσλαβία αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης του Ντέιτον και απειλή κατά της ειρήνης στο Κοσσυφοπέδιο. Η δήλωση Κοέν έγινε μετά από ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας "Νιου Γιορκ Τάιμς", ότι η Ρωσία συμφώνησε το Δεκέμβρη του 1997 να πουλήσει στο Βελιγράδι άρματα μάχης, πολεμικά αεροπλάνα και άλλα όπλα.
Απ' την άλλη πλευρά, οι αντιθέσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρωσίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Ιταλίας, που συγκροτούν την "Ομάδα Επαφής" για το Γιουγκοσλαβικό, απασχόλησαν χτες και τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο,ο οποίος στη διάρκεια χτεσινής επίσκεψης στη Σουηδία χαρακτήρισε την απόφαση της Βόννης "αποτέλεσμα των διαφωνιών στους κόλπους της "Ομάδας Επαφής"". Ο ίδιος υπουργός δεν παρέλειψε να ζητήσει τη λήψη αυστηρότερων μέτρων κατά του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με σκοπό τον τερματισμό της βίας στο Κοσσυφοπέδιο, τονίζοντας πως η "Αλβανία είναι τώρα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση και επίθεση από τις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις"!
Εξάλλου, ο λεγόμενος "εξόριστος" "πρωθυπουργός" του Κοσσυφοπεδίου, Μπουγιάρ Μπουκόσι,εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κοινή διακήρυξη της "Ομάδας Επαφής", αλλά εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη αποφασιστικότητας απέναντι στο Βελιγράδι. Ο Μπουκόσι, που είναι και μέλος της επιτροπής Αλβανών διαπραγματευτών που συγκρότησε ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, λέγοντας πως "δεν μπορούμε να ζητούμε από τους Αλβανούς να διαπραγματευτούν υπό την απειλή της βίας".
Πάντως, ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση των "έξι" στη Βόννη, οι Πρόεδροι της Ρωσίας και Γαλλίας συναντήθηκαν στη Μόσχα με τον Γερμανό καγκελάριο Χ. Κολ, οι οποίοι διαπίστωσαν μεταξύ τους "σύμπτωση απόψεων" για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Δεν προέβησαν σε περισσότερες και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.
Αντίθετα, στη Γενεύη ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Μπιλ Ρίτσαρντσον, ύψωνε τους τόνους δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν ισχυρή πίεση σε βάρος της κυβέρνησης του Προέδρου Μιλόσεβιτς, "ώστε να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κοσσυφοπέδιο". Προέβλεψε, μάλιστα, πως "έως το τέλος του μήνα θα προχωρήσουμε σε ένα διεθνές εμπάργκο όπλων έναντι της Σερβίας"...
Στο Βελιγράδι, ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ,δήλωσε χτες ότι "ανησυχεί" για την έλλειψη προόδου στο διάλογο ανάμεσα στο Βελιγράδι και τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, λέγοντας πως "ο απαραίτητος διάλογος έπρεπε να πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης".