Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες περικοπές, λένε με έμφαση στελέχη του υπουργείου Οικονομικών
Υπό επανεξέταση βρίσκονται, μετά την υποτίμηση της δραχμής, όλα τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 1998 και ιδιαίτερα το σκέλος των επιχορηγήσεων που διατίθενται στις διάφορες Δημόσιες Επιχειρήσεις (ΔΕΚΟ) και Οργανισμούς και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου (ΝΠΔΔ). Κάτω από αυτή την κατάσταση πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας υπό την προεδρία του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού Γ. Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή των υφυπουργών Ν. Χριστοδουλάκη και Γ. Δρυ και συμβούλων των υπουργού.
Κατά τη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης έγινε μία πρώτη προσέγγιση των επιπτώσεων που προκαλούνται στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς ωστόσο να διατυπωθούν οριστικές εκτιμήσεις και να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, εργάζονται αυτές τις μέρες "πυρετωδώς", επανεξετάζοντας όλα τα μεγέθη του προϋπολογισμού, προκειμένου να εκτιμήσουν το κόστος της υποτίμησης- ιδιαίτερα στην εξυπηρέτηση του εξωτερικού δημοσίου χρέους που υπολογίζεται να επιβαρύνθηκε κατά περισσότερο από 1 τρισ. δρχ. - καθώς και το μέγεθος των περικοπών στις οποίες ενδεχομένως θα προβεί η κυβέρνηση σε επιχορηγήσεις διαφόρων φορέων.
Ωστόσο, αρμόδια στελέχη των οικονομικών υπουργείων σημείωναν χτες με ιδιαίτερη έμφαση, ότι στην παρούσα κατάσταση δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο περαιτέρω περικοπών στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, καθώς η πολιτική "παγώματος" που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στο σκέλος αυτό, έχει οδηγήσει ήδη σε ασφυκτική κατάσταση τα διάφορα υπουργεία και φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Οι όποιες διεργασίες, πάντως, στις αρμόδιες υπηρεσίες γίνονται κάτω από τις κατευθύνσεις των μέτρων για εξοικονόμηση πόρων συνολικού ύψους 350 δισ. δρχ. στη διετία '98-'99, που ανακοινώθηκαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας μετά την υποτίμηση. Ο Γ. Παπαντωνίου έχει ανακοινώσει: