Συμπόρευση των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ στο πρόγραμμα δράσης, κόντρα στην ανάπτυξη του αγώνα, που πρόταξε η ΕΣΑΚ, η οποία διατήρησε τις δυνάμεις της, παρά την αλλοίωση του αποτελέσματος και τη συμμετοχή νόθων
Με αποφασιστικότητα και συνέπεια έδωσε η ΕΣΑΚ τη μάχη υπέρ των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, κόντρα στη συναινετική συμπόρευση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ, στο 29ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ,το οποίο τέλειωσε την Κυριακή στην Καβάλα, με τις ψηφοφορίες για τη νέα διοίκηση, το Γενικό Συμβούλιο και τα άλλα όργανα της Συνομοσπονδίας.
Η ΔΑΣ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) διατήρησε τις δυνάμεις της και τις10 έδρες που είχε στη διοίκηση, παρά τη μείωση των ψηφισάντων σε σχέση με το προηγούμενο Συνέδριο και παρά την αλλοίωση των συσχετισμών με τη νομιμοποίηση νόθων αντιπροσώπων από την ΠΝΟ και αλλού.
Εξάλλου, η σφοδρή επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, πριν ακόμα λήξει το 29ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, με την ανακοίνωση της υποτίμησης και των σκληρών"συνοδευτικών" μέτρων, επιβεβαίωσε πλήρως τη ΔΑΣ, η οποία προειδοποίησε σε όλους τους τόνους, για την επερχόμενη θύελλα.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της παρέμβασης της παράταξης, ήταν η προβολή της ανάγκης για αγωνιστική αφύπνιση και ταξική πάλη.Θέση, που την υπερασπίστηκε σθεναρά κόντρα στις αποπροσανατολιστικές κινήσεις. Η ΔΑΣ σύνδεσε, επίσης, την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών δυνάμεων στη ΓΣΕΕ, με την αλλαγή του προσανατολισμού της Συνομοσπονδίας, μακριά από τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας.
Η Παράταξη είχε να αντιμετωπίσει και τους εκλογικούς ελιγμούς, τον αποπροσανατολισμό, τη σύγχυση που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων για τις θέσεις που υποστήριξαν τα προηγούμενα τρία χρόνια και τη συμπόρευσή τους. Η τακτική αυτή εκδηλώθηκε χαρακτηριστικά με την καταψήφιση του απολογισμού από ΔΑΚΕ - ΑΠ, αλλά την υπερψήφιση του... προγράμματος δράσης, βασισμένου στις κοινές αρχές αυτών των παρατάξεων, για τα ζητήματα του ευρωπαϊκού μονόδρομου, τον "κοινωνικό διάλογο", τις παρεμβάσεις για την ανεργία και άλλα ζητήματα.
Χαρακτηριστική ήταν η στάση της ΠΑΣΚΕ απέναντι στην εξαγγελία των μέτρων- "καταιγίδα", όταν ζητούσε να μελετήσει τις... θετικές συνέπειες αυτής της υπόθεσης! Από τη μεριά τους, ΔΑΚΕ και ΑΠ έκαναν μια εύκολη και ανέξοδη αντιπολίτευση, όταν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου παρέμειναν κατά κύριο λόγο σε διαπιστώσεις.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν μετά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, ενώ σήμερα αναμένεται η τελική επικύρωση των αποτελεσμάτων, η ΔΑΣ πήρε 10 έδρες, με 92 ψήφους, ποσοστό 21,34%. Η ΠΑΣΚΕ πήρε 22 έδρες, με 211 ψήφους και ποσοστό 48,95%. Η ΔΑΚΕ πήρε 10 έδρες με 99 ψήφους και ποσοστό 22,96%. Η ΑΠ3 έδρες με 29 ψήφους και ποσοστό 6,7%.
Στο 28ο Συνέδριο, η ΕΣΑΚ είχε πάρει 93 ψήφους, 10 έδρες και ποσοστό 21%. Η ΠΑΣΚΕ είχε 211 ψήφους, 22 έδρες και ποσοστό 47,5% από το ένα ψηφοδέλτιό της. Επίσης, από το άλλο ψηφοδέλτιο συνδικαλιστών της ("Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ") 11 ψήφους, 1 έδρα και ποσοστό 2,5%. Η ΔΑΚΕ είχε 86 ψήφους, 9 έδρες και ποσοστό 19,4%. Επίσης, η Α-ΔΑΚΕ (άλλο ψηφοδέλτιο της ίδιας παράταξης) πήρε 8 ψήφους και καμία έδρα. Η ΣΑΕ (ΠΟΛ.ΑΝ.) (επίσης συνδικαλιστές προερχόμενοι από τον ευρύτερο χώρο της ΔΑΚΕ), 5 ψήφους.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, είναι φανερό ότι οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ μειώθηκαν και η αυτοδυναμία απωλέσθηκε, ενώ η ΔΑΚΕ έμεινε στα ίδια, μια και οι συνδυασμοί που είχαν πάρει μέρος στο 28ο Συνέδριο ήταν προϊόν ευκαιριακής διαίρεσης αυτών των δυο παρατάξεων.
Ο γενικός γραμματέας της απερχόμενης διοίκησης της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δήλωσε: "Δώσαμε μια άνιση μάχη μόνοι εναντίον όλων. Εναντίον του μπλοκ, που έχουν συγκροτήσει οι δυνάμεις της συναίνεσης ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ο ΣΥΝ. Απέναντι σ' ένα μπλοκ που, με εκβιασμούς, με νοθείες, με εξαγορά συνειδήσεων, προσπάθησαν με κάθε τρόπο να μειώσουν τη δύναμη των ταξικών δυνάμεων στο επίπεδο της Συνομοσπονδίας. Απέτυχαν.
Με μειωμένο τον αριθμό των αντιπροσώπων και των ψηφισάντων στη Συνομοσπονδία και στο Συνέδριο, η ΕΣΑΚ διατήρησε τις δυνάμεις της. Καλούμε τους εργαζόμενους μπροστά σε αυτή την καταιγίδα των μέτρων, να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τις ταξικές δυνάμεις στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Να είναι βέβαιοι ότι η εμπιστοσύνη που μας έδειξαν με την ψήφο τους θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προκειμένου να διογκωθεί αυτό το μέτωπο αντίστασης που είναι επιβεβλημένο μπροστά σε αυτά τα μέτρα που η χειρότερη κυβέρνηση της τελευταίας 20ετίας εξήγγειλε".
Με τα δεδομένα των ψηφοφοριών της Κυριακής, η ΠΑΣΚΕ κάνει λόγο για... "μεγάλη νίκη", υπολογίζοντας την αύξηση του ποσοστού της λόγω της μείωσης των ψηφισάντων, που στο προηγούμενο Συνέδριο ήταν 444 και σ' αυτό 431. Εντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν στο μεταξύ, ανάμεσα στα στελέχη της ΠΑΣΚΕ για το θέμα της σταυροδοσίας, αφού δεν εκλέχτηκαν - παρά την ύπαρξη... συμφωνίας ανάμεσα στους "τσοχατζοπουλικούς" και τους "εκσυγχρονιστές" - η Μ. Φραγκιαδάκη και ο Χ. Σφακιανάκης.Μάλιστα και ο Σ. Στολίδης φαίνεται ότι εκλέχθηκε τελικά μετά από παραίτηση πλειοψηφούντα "εκσυγχρονιστή", έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί ρήξη.
Σε δήλωσή τους προς το Τύπο, μια σειρά από στελέχη της "τσοχατζοπουλικής" πτέρυγας κάνουν λόγο "για μεθοδευμένη σταυροδότηση, αντίθετη προς τις δεσμεύσεις της ηγεσίας σε όλα τα επίπεδα, που επιβεβαίωσε τη βασιμότητα των φόβων μας για σχέδια αποκλεισμού κάθε άλλης φωνής". Επίσης, θεωρούν "πολιτικά έκθετο" τον Χ. Πολυζωγόπουλο και δηλώνουν ότι οι παρεμβάσεις τους θα συνεχιστούν σε πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις, κάνοντας φανερό ότι η εξέλιξη των πραγμάτων δημιούργησε πιθανές εστίες σύγκρουσης για το μέλλον.
Ούτε η ΔΑΚΕ απέφυγε τις εσωπαραταξιακές εντάσεις, καθώς οι όποιες συμφωνίες για ισορροπία ανατράπηκαν και από τους "εβερτικούς" εκλέχθηκαν μονάχα οι Λ. Αραζού και ο Ν. Μελισσάρης,αντί για πέντε που προέβλεπε η εσωπαραταξιακή... συμφωνία.
Ανατροπή του "αναμενόμενου" είχαμε και στην ΑΠ, όπου δεν εκλέχθηκε ο Κ. Γκουτζαμάνης,αλλά η Σ. Χαραλαμπίδου.
Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ