ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-
Κάλυψη στο νέο "όχι" των αλβανόφωνων του Κόσσοβου για διάλογο με τις σερβικές αρχές προσέφερε χτες η αμερικανική διπλωματία.
Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Στρόουμπ Τάλμποτ, στη διάρκεια περιοδείας του στα Βαλκάνια και ενώ βρισκόταν στη σλοβενική πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα, υποστήριξε ότι το Βελιγράδι δεν εκπλήρωσε "καμία από τις βασικές προϋποθέσεις" διαλόγου με τους Αλβανόφωνους του Κόσσοβου, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η λεγόμενη προσφορά (των Σέρβων) για τη διεξαγωγή του λεγόμενου διαλόγου με τους αλβανόφωνους του Κόσσοβου ήταν κυνική και σχεδιασμένη να αποτύχει"! Ο Αμερικανός υφυπουργός εξήγησε ότι μεταξύ των "βασικών προϋποθέσεων" είναι ο τερματισμός της βίας κατά της αλβανόφωνης κοινότητας, η απόσυρση των εσωτερικών δυνάμεων ασφαλείας, η χορήγηση άδειας στο Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Ομως, ο Στρόουμπ Τάλμποτ δε σταμάτησε εκεί. Φθάνοντας στα Τίρανα, καλωσόρισε τη διεξαγωγή των ανεπίσημων εκλογών της 22ας Μάρτη από τους αλβανόφωνους του Κόσσοβου. "Καλωσορίζουμε οποιαδήποτε γεγονότα στο Κόσσοβο ενθαρρύνουν τις δυνάμεις μετριοπάθειας, τις δυνάμεις που είναι δεσμευμένες με μία ειρηνική επίλυση αυτής της διένεξης", είπε ο Τάλμποτ, προσθέτοντας ότι αυτές οι εκλογές "είναι σκιώδεις, αλλά προσδοκούμε τη μέρα που όλοι οι πολίτες του Κόσσοβου θα μπορούν να εξασκήσουν τις δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα υπό το ...φως του ήλιου"...
Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, φαινόταν ιδιαίτερα απαισιόδοξος για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην περιοχή. Τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει τις πιέσεις της προς τον Σέρβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, υπογράμμισε, μιλώντας στη Μαδρίτη, ότι "πρέπει ν' αρχίσει μία διπλωματική διαδικασία εάν το καθεστώς του Μιλόσεβιτς δεχτεί τη μεσολάβηση του Ισπανού, πρώην πρωθυπουργού, Φελίπε Γκονζάλες, που ορίστηκε αντιπρόσωπος της ΕΕ στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου.
Απ' την άλλη μεριά, η Μόσχα ξεκινά νέα διπλωματική πρωτοβουλία για το Κόσσοβο, στέλνοντας σήμερα στο Βελιγράδι τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Γεβγένι Πριμακόφ. Ο Πριμακόφ θα συναντηθεί με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ενώ μέχρι χτες βράδυ δεν ήταν γνωστή κάποια συνάντησή του με εκπροσώπους των Αλβανών.
Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ επιβεβαίωσε χτες ότι η νέα σύνοδος της Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μάρτη στη Βόννη.
Οι συνομιλίες αλβανόφωνων και Βελιγραδίου φαίνεται ότι θα παραμείνουν "παγωμένες" τουλάχιστον μέχρι τη διεξαγωγή των ανεπίσημων, παράνομων γενικών και προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 22 του μήνα. Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, αυτό θα συμβεί, διότι ένα από τα βασικά συνθήματα του Αλβανού ηγέτη Ιμπραχίμ Ρουγκόβα και των υπόλοιπων αλβανικών κομμάτων είναι "εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου". Εννοούν, έτσι, ότι κάθε υποχώρηση από αυτό το στόχο, θα έχει επιπτώσεις στην πολιτική καριέρα του Ρουγκόβα, ο οποίος φιλοδοξεί να επανεκλεγεί σε αυτές τις εκλογές "πρόεδρος" της λεγόμενης "Δημοκρατίας Κοσσυφοπεδίου" και μάλιστα με ποσοστό παρόμοιο με αυτό των πρώτων εκλογών που ήταν 99,7%.
Διπλωματικοί αξιωματούχοι δυτικών χωρών παρατηρούσαν επίσης ότι οι Αλβανοί περιμένουν να αποδεχτεί η γιουγκοσλαβική ηγεσία τη διεθνή μεσολάβηση και έτσι ο διάλογος αναμένεται να αρχίσει, όταν ολοκληρωθούν οι παράνομες εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο και όταν το Βελιγράδι αποδεχτεί, κατά πάσα πιθανότητα, τον Φελίπε Γκονζάλες ως μεσολαβητή του ΟΑΣΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Πορεία διαμαρτυρίας επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν χτες από την Πρίστινα στην Ντρένιτσα περίπου 2.000 γυναίκες, θέλοντας να μεταφέρουν τρόφιμα και φάρμακα στην παραπάνω περιοχή. Εμποδίστηκαν, όμως, από 30 στρατιώτες και έτσι διάνυσαν μόνον 7 από τα 50 χλμ. της πορείας τους. Πολλές από τις διαδηλώτριες κρατούσαν πανό με συνθήματα, όπως: "Είμαστε ένα έθνος που κινδυνεύει", "Σταματήστε τη γενοκτονία"...
Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι σερβικές αστυνομικές αρχές έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στην Ντρένιτσα, έχοντας στήσει οδοφράγματα γύρω από την περιοχή.
Η χτεσινή πορεία διαμαρτυρίας είναι η τέταρτη μέσα σε διάστημα μίας βδομάδας και η πρώτη στην οποία παρενέβησαν οι σερβικές αστυνομικές αρχές μετά τα τελευταία αιματηρά γεγονότα.