Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εξι σενάρια

Ο ι μελετητές, "ήρωες" από διαφορετικές ταινίες. Και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, "σκηνοθέτης" που έπρεπε πάση θυσία να ταιριάξει έξι διαφορετικές μεταξύ τους υποθέσεις. Ο "παραγωγός" - η κυβέρνηση, αν δεν "παρανόησε", κάτι άλλο έχει κατά νου.

***

Ο ι κινηματογραφικές παραπομπές αφορούν στο σίριαλ της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων, όπου στο τέλος του πρώτου επεισοδίου, πριν λίγες μέρες, διαπιστώθηκε ότι η ιδέα ήταν καλή, "όραμα" την είπαν, αλλά το σενάριο κακογραμμένο και οι ρόλοι μοιράστηκαν λάθος. Με άλλα λόγια, εξέλειπε η φιλοσοφία και ο στόχος... παρεκτράπη. Αρον - άρον ενοποίηση, λοιπόν, για να προλάβουμε το 2004 και στο παραπέντε να μη χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια. Και δε θα υπήρχε ουδέν μεμπτόν, εάν η μέχρι τώρα προετοιμασία (αναθέσεις, μελέτες, προτάσεις) εξυπηρετούσε το όραμα και δικαιολογούσε τη δαπάνη 200 εκ. για τις προμελέτες. Αλλά οι κυβερνήσεις της τελευταίας 15ετίας νιάζονταν κυρίως για το πώς θα εμπλακούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ιδιώτες.

***

Τ ο όραμα, εγκαταλείφθηκε στην τύχη του. Δεν προσαρμόστηκε στην πραγματικότητα, δεν εξετάστηκαν οι δυνατότητες, δεν ξεκαθαρίστηκαν οι προδιαγραφές. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία και οι επιστήμονές της στην πραγματικότητα "αχρηστεύτηκε". Εξοβελίστηκε παρότι έπρεπε να ηγηθεί, χαράσσοντας εκείνη τη φιλοσοφία, τα όρια και το μέγεθος των παρεμβάσεων. Η ενοποίηση της "φωτογραφίας" των μνημείων ήθελε ένα "φωτογράφο" για να είναι αρμονική. Με έξι αποδείχτηκε αμήχανη... Αλλά από τότε που εξαγγέλθηκε το μεγαλεπήβολο σχέδιο, ήταν φανερό ότι από μια τόσο μεγάλη "εικόνα", πολλοί θα ήθελαν ένα τμήμα της... Κι έτσι έγινε, μόνο που τα τμήματα δεν ταίριαξαν μεταξύ τους.

***

Τ ο γρίφο του αρχαιολογικού περιπάτου έπρεπε να λύσει το ΚΑΣ: τι σημαίνει ενοποίηση; Αλλά οι απαντήσεις δίνονταν μετά την κατάθεση των προμελετών. Πώς θα συνδεθούν όλα αυτά τα μνημεία; Οι απαντήσεις δε δόθηκαν από τους μελετητές. Πού θα βρίσκεται το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας; Εντός των αρχαιολογικών χώρων, ειπώθηκε, αφού πρώτα διαπιστώθηκε ότι κάποιες προμελέτες δε βγήκαν έξω από αυτά τα όρια, περιορίζοντας το έργο σε προσφορά ανέσεων. Γιατί έγιναν;, αναρωτήθηκαν τα μέλη. Γιατί θα πληρωθούν;, αναρωτιόμαστε εμείς. Το χειρότερο είναι ότι... μελλοντικά θα προκύψει συνολική μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία δε λήφθηκε υπόψη και μπορεί να μπερδέψει ό,τι προσπάθησε να "συνεφέρει" το ΚΑΣ. Αλλά κι ο Δήμος Αθηναίων, που ήθελε "μερίδιο", έχει κι αυτός άλλη μελέτη!

Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ