Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
29Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Συναίνεση και υποταγή ή ανάπτυξη των αγώνων;

Η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυο αντιλήψεις για την πορεία της ΓΣΕΕ σφράγισε την πρώτη μέρα του συνεδρίου της Συνομοσπονδίας. Στη νομιμοποίηση νόθων αντιπροσώπων συνήργησαν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ, απορρίπτοντας τις ενστάσεις της ΕΣΑΚ. Εφοδο στις εργασιακές σχέσεις, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας

ΚΑΒΑΛΑ (Των απεσταλμένων μας Γιώργου ΦΛΩΡΑΤΟΥ - Σταμάτη ΖΗΣΙΜΟΥ).-

Η τρίχρονη πορεία αδράνειας και συναίνεσης που βίωσε η ΓΣΕΕ, με ευθύνη της πλειοψηφίας της απερχόμενης διοίκησής της, καθρεφτίστηκε στην έναρξη του 29ου Συνεδρίου της χτες στην Καβάλα, όπου οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και "Αυτόνομη Παρέμβαση" (ΑΠ) αντιπαραθέσανε τη λογική της συνδιαχείρισης στη θέση της ΔΑΣ για ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων και της συντονισμένης δράσης ενάντια στην αντεργατική λαίλαπα κυβέρνησης, κεφαλαίου και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μάλιστα, οι τρεις αυτές παρατάξεις, έχοντας προαποφασίσει το μοίρασμα των νόθων αντιπροσώπων - μαζί με τις όποιες "τάσεις" τους - αποφάσισαν ουσιαστικά τη νόθευση του τελικού αποτελέσματος του Συνεδρίου,απορρίπτοντας όλες τις ενστάσεις της ΔΑΣ στην Επιτροπή Πληρεξουσίων, κατά της νομιμοποίησης νόθων αντιπροσώπων. Τελικά, παρά και τις νομικές επιβεβαιώσεις των ενστάσεων της ΔΑΣ, νομιμοποιήθηκαν όλοι οι αμφισβητούμενοι αντιπρόσωποι, ανάμεσα στους οποίους περίοπτη θέση κατέχουν οι νόθοι της ΠΝΟ,ένας από την ΠΟΕΜ, ένας από την Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ένας από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, αλλά και άλλοι.

Μ' αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις, τελείωσε η πρώτη μέρα του Συνεδρίου όπου, με ευθύνη της πλειοψηφίας των παρατάξεων, δεν έγινε αυτό για το οποίο η ΔΑΣ - μέσω του γγ της απερχόμενης διοίκησης της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκου - κάλεσε: "Να υπάρξει δέσμευση ότι θα πάψουν αυτά τα φαινόμενα". Οι εργασίες του Συνεδρίου άρχισαν χτες το πρωί με την τοποθέτηση του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλου,ο οποίος υπερθεμάτισε του "κοινωνικού διαλόγου", κάνοντας σαφές ότι όσο περνάει από το χέρι της παράταξής του, ανάλογα θα "σφραγιστεί" και η δράση της ΓΣΕΕ το επόμενο διάστημα. Αν και γενικά ο Χρ. Πολυζωγόπουλος προσπάθησε να είναι "προσεκτικός", δεν μπόρεσε παρά να επιβεβαιώσει τη μέχρι τώρα συναινετική, υποτακτική πορεία αδράνειας της ΓΣΕΕ.

Μετά τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από ξένους προσκεκλημένους, οι οποίοι πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν από αρκετές χώρες και συνδικάτα. Ο αντιπρόσωπος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων έδωσε το "ευρωπαϊκό" στίγμα, μιλώντας για τα πλεονεκτήματα της ΟΝΕ!

Λίγα λόγια είπε και ο δήμαρχος Καβάλας Λ. Αθανασιάδης,προτού πάρει το λόγο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,ο οποίος έδωσε μια "γεύση" για το τι περιμένει τη ΓΣΕΕ και γενικά τους εργαζόμενους, αμέσως μετά το συνέδριο. Κύριο στοιχεία ήταν η προαγγελία της αντεργατικής παρέμβασης στο χρόνο εργασίας, στην κατάργηση του 8ωρου, στον εργασιακό μεσαίωνα των "νέων εργασιακών σχέσεων" του νομοσχεδίου που θα καταθέσει σύντομα το υπουργείο, με βάση τα πορίσματα του "κοινωνικού διαλόγου".

Παρεμπιπτόντως, ο υπουργός επανέλαβε ότι το 35ωρο θα γίνει, αλλά όχι τις αμέσως επόμενες ...δεκαετίες!. Πικρά ειρωνικό είναι το γεγονός ότι ο Μ. Παπαϊωάννου, μετά απ' αυτά, είπε πως θα χρειαζόταν ένα νέο κομμουνιστικό μανιφέστο από τον Μαρξ και Ενγκελς!

Ακολούθησε ο γγ της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης,ο οποίος εστίασε στην ανάγκη να αλλάξουν οι ποιοτικοί στόχοι του συνδικαλιστικού κινήματος, με βάση τις ιδιωτικοποιήσεις, τον "κοινωνικό διάλογο", την αύξηση της παραγωγικότητας, την "ανταγωνιστικότητα"!!! Η ευρωπαϊκή πορεία ήταν κοινό χαρακτηριστικό των υπόλοιπων που μίλησαν, του προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου,του προέδρου του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα και του βουλευτή της ΝΔ Β. Μιχαλολιάκου.

Σε εντελώς άλλο μήκος κύματος, κινήθηκε ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ανασυγκρότηση - ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τα προβλήματα των εργαζομένων.

Την αποχώρηση των προσκεκλημένων, ακολούθησε η συζήτηση για τους απολογισμούς, οικονομικό, δράσης κλπ. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο γγ της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος αναφέρθηκε στη στάση των παρατάξεων τα τρία προηγούμενα χρόνια και υπογράμμισε ότι η ΔΑΣ θα καταψηφίσει τον απολογισμό δράσης, κάτι που τη φέρνει σε αντιστοιχία με τη θέση, τις προτάσεις και τον αγώνα που με συνέπεια και επιμονή έκανε τα προηγούμενα χρόνια.

Πάνω στον απολογισμό δράσης τοποθετήθηκαν και ο αν. πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης της ΓΣΕΕ Γ. Μανώλης και ο αν. οργ. γραμματέας Α. Καλύβης.Ο πρώτος είπε μεν ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες για τους εργαζόμενους, αλλά επισήμανε ότι τα εργατικά προβλήματα δε λύνονται πάντα με αγώνες, αλλά και με διάλογο... Μετά από αυτή τη μάλλον αδέξια προσπάθεια να δικαιολογηθεί η συμμετοχή της ΔΑΚΕ στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη, ήρθε η σειρά του Α. Καλύβη να τοποθετηθεί, ο οποίος εξαπέλυσε έντονη επίθεση στην ΕΣΑΚ, καθώς ανέπτυσσε τις θέσεις της "Αυτόνομης Παρέμβασης" και εξήγησε τη συμμετοχή της στον "κοινωνικό διάλογο". Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ένα βασικό σημείο ταύτισης των τριών παρατάξεων ήταν επίσης το θέμα της συμμετοχής της χώρας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Οι ταυτίσεις αυτές και η στάση αυτών των παρατάξεων το προηγούμενο διάστημα ήταν που προξένησαν απορία για τη δήλωση των εκπροσώπων της ΔΑΚΕ και της ΑΠ ότι θα καταψηφίσουν τον απολογισμό δράσης...

Σήμερα η μέρα θα αναλωθεί με τις τοποθετήσεις των συνέδρων για τους απολογισμούς, αλλά και για το πρόγραμμα δράσης, το οποίο δεν αποκλείεται να ψηφιστεί, τουλάχιστον από την ΑΠ, κάτι που σχετίζεται και με τη στάση της στο θέμα της νομιμοποίησης των αντιπροσώπων.

  • Δικαιώματα ψήφου στο συνέδριο έχουν 429 αντιπρόσωποι από 123 εργατικές ενώσεις. Συμμετέχουν επίσης 27 αντιπρόσωποι από 3 Ομοσπονδίες συνταξιούχων, οι οποίοι θα ψηφίσουν σε ξεχωριστή κάλπη για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους που μετέχουν μόνο με δικαίωμα λόγου και όχι ψήφου στις συνεδριάσεις της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ